ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Γεωπονικές συμβουλές

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2018 22:07
Να που στην προχθεσινή μηχανοκίνητη πορεία, που έγινε στους δρόμους της Λάρισας, ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, συμμετείχαν και γεωργικά μηχανήματα, τα οποία φυσικά λόγω όγκου και της… καραβίσιας κόρνας που διαθέτουν δεν πέρασαν απαρατήρητα. Να που στην προχθεσινή μηχανοκίνητη πορεία, που έγινε στους δρόμους της Λάρισας, ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, συμμετείχαν και γεωργικά μηχανήματα, τα οποία φυσικά λόγω όγκου και της… καραβίσιας κόρνας που διαθέτουν δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Στο μεταξύ συμβουλές για την προστασία των φυτών από τον καύσωνα εξέδωσε, μέσω ανακοίνωσης, το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Προστασίας Φυτών Βόλου, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

1) Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες. 2) Οι λιπάνσεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35 βαθμούς Κελσίου. Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κ.λπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα. 3) Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Να σημειωθεί ότι αυξημένο νερό χρειάζονται, τούτη την περίοδο, το βαμβάκι, η ντομάτα, το τριφύλλι, το καλαμπόκι και όλα τα δέντρα.

Πληρωμές

Σήμερα Παρασκευή 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξόφληση των Βιολογικών του 2017 συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι. Υπενθυμίζουμε ότι η εξόφληση των Βιολογικών του 2017, αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα στον Ιούνιο.

*Τον δρόμο προς την πληρωμή φαίνεται ότι παίρνει η εξόφληση υπολοίπων του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» και του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Οι πιστώσεις θα αφορούν αφενός κανονικές πληρωμές, όσο και ενστάσεις, αλλά και διάφορες άλλες εκκρεμότητες από παλαιότερα έτη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κονδύλι 60 εκατ. ευρώ, το οποίο περιμένουν εδώ και καιρό οι αγρότες. Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιουλίου στο ΦΕΚ. Οι πιστώσεις θα αφορούν αφενός κανονικές πληρωμές, όσο και ενστάσεις, αλλά και διάφορες άλλες εκκρεμότητες από παλαιότερα έτη, τα οποία περιμένουν εδώ και χρόνια οι δικαιούχοι των μέτρων. Τα χρηματικά ποσά που θα καταβληθούν αφορούν μέτρα για: Απονιτροποίηση, Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, Διατήρηση του αμπελώνα Θήρας, Αμειψισπορά, Ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού, Ολοκληρωμένη διαχείριση τεύτλων, Αγρανάπαυση.

Αποζημίωση ροδακινοπαραγωγών

Με την απαραίτητη πίστωση των 8,5 εκατ. ευρώ εγκεκριμένη από την Τετάρτη για την αποζημίωση των περσινών ζημιών στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναζητούν πλέον τη φόρμουλα για το πώς και με ποιον τρόπο θα μοιραστεί το κονδύλι στους αγρότες. Σύμφωνα με τον «Αγρότυπο» «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα λάβουν όλοι οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έκαναν αίτηση χρήματα από το πακέτο. Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά τη σχετική αίτηση είχαν υποβάλει στους φορείς που τις συγκέντρωναν κοντά στους 12.500 παραγωγούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρ. Γιαννακάκη «οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αντιστοιχούν σε μια έκταση 133.000 στρεμμάτων με διάφορες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν της σχετικής επεξεργασίας, ο τρόπος με τον οποίο θα αποδοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους». Σημειωτέον ότι το όριο για τις αποζημιώσεις μέσω de minimis ανά εκμετάλλευση, που ισχύει σήμερα είναι τα 25.000 ευρώ, όπερ σημαίνει, ότι και οι φετινές ζημιές θα μπορούσαν να ενταχτούν στα de minimis. Ήδη, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για ενίσχυση-φιλοδώρημα στους παραγωγούς.

Δασικοί χάρτες

Περιθώριο μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2020 θα έχουν οι παραγωγοί προκειμένου να τακτοποιήσουν (ρυθμίσουν) τις υποθέσεις που αφορούν στους κυρωμένους δασικούς χάρτες. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, των οποίων οι δηλώσεις των τεμαχίων στην ΕΑΕ 2018 (ΟΣΔΕ) εμπλέκονται με Δασικούς χάρτες, θα πρέπει να προβούν σε μια σειρά ενεργειών, τις οποίες ανακοίνωσε προ ημερών ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του.

Αιτήσεις για τη χρήση φερομονών

Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας από σήμερα 20 Ιουλίου (και όχι από τις 13 του μήνα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) θα ανοίξει το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση που αφορά στη χρήση φερομονών σε συνδυασμό με τη μείωση ψεκασμών (Κομφούζιο) για την αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς, καθώς και του μικρολεπιδοπτέρου καρπόκαψα της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική τροποποιητική απόφαση της δεύτερης πρόσκλησης του μέτρου, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 10 Αυγούστου, αντί 31 Ιουλίου που ήταν αρχικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συνθήκες καύσωνα θα δημιουργηθούν το Σαββατοκύριακο και ιδιαίτερα την Κυριακή, ενώ ίσως το βράδυ της Τρίτης να υπάρξουν κάποιες βροχές. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τους αγρότες να αυξήσουν τα ποτίσματα σε βαμβάκια, ντομάτα. Αναλυτικότερα, για σήμερα Παρασκευή αναμένεται καθαρός ουρανός και φυσιολογικές θερμοκρασίες (28-35β). Το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει στους 38 βαθμούς και την Κυριακή στους 40. Ανάλογες καιρικές συνθήκες τη Δευτέρα, με περισσότερα όμως σύννεφα και μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, ενώ την Τρίτη τα σύννεφα θα πυκνώσουν κι ίσως προκύψουν τοπικές μπόρες.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass