Ενημερώθηκαν για το σουηδικό μοντέλο στη γεωργία

Γεωπόνοι σε εκπαιδευτικό ταξίδι μέσω Προγράμματος ΕRASMUS +

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2018 22:10

Ολοκληρώθηκε (την περίοδο από 28 Μαΐου έως 2 Ιουνίου) ο τρίτος κύκλος κατάρτισης γεωπόνων – φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+.

Η τρίτη ροή κινητικότητας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου κινητικότητας που υπέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά στην εκπαίδευση γεωπόνων του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε θέματα σχετικά με τα αντικείμενα αρμοδιότητάς τους, το οποίο εγκρίθηκε από το ΙΚΥ, στη Σουηδία (Στοκχόλμη και Ουψάλα) με τη συμμετοχή των γεωπόνων Δημ. Σταυρίδη και Γ. Κανάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας «το πρόγραμμα περιλάμβανε επιμορφωτικές επισκέψεις σε διάφορους οργανισμούς της Σουηδίας, στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πώς αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι θέματα που σχετίζονται κυρίως με το περιβάλλον, την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και την καινοτομία στη γεωργία. Οι επαφές, που έγιναν, θα βοηθήσουν να εντοπιστούν και να αξιολογηθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις 2 χώρες στον τρόπο σκέψης και την οργάνωση, αλλά και στη βελτίωση των μεθόδων και στην αποτελεσματικότητά τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Σουηδία είναι μια χώρα στην οποία υπάρχουν περίπου 70.000 αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ η καλλιεργούμενη γη αποτελεί το 7% της συνολικής της έκτασης. Στις επαφές με αρμόδιους κρατικούς υπαλλήλους διαπιστώθηκε ότι στη Σουηδία εφαρμόζουν την υποχρεωτική 4ήμερη εκπαίδευση των αγροτών, προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν γεωργικά φάρμακα. Στη χώρα μας η παρακολούθηση σεμιναρίου επιμόρφωσης είναι ακόμη προαιρετική. Πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη στον σουηδικό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (KEMI) που ασχολείται με τη μείωση του ρίσκου από τη χρήση χημικών για την υγεία των ανθρώπων και για το περιβάλλον. Τους συμμετέχοντες υποδέχτηκε ο στρατηγικός σύμβουλος του Οργανισμού κ. Peter Bergquist ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις αρμοδιότητες και τους στόχους του Φορέα. Ο Kemi είναι αρμόδιος Φορέας για την αξιολόγηση και αδειοδότηση των γεωργικών φαρμάκων στη Σουηδία. Εποπτεύει τους εισαγωγείς και παραγωγούς των χημικών προϊόντων και των φυτοφαρμάκων και διενεργεί επιθεωρήσεις.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ομοσπονδία Σουηδών Αγροτών (Lantbrukarnas Riksförbund), που είναι ένας ανεξάρτητος Οργανισμός που αποτελείται από περισσότερα από 140.000 μέλη. Η ενημέρωση για τον Οργανισμό έγινε από τον γραμματέα του Δ.Σ. κ. Peter Lundberg και τα επιστημονικά στελέχη κ. Kjell Ivarsson και κ. Johanna Eén. Η Ομοσπονδία Σουηδών Αγροτών είναι ένας οικονομικά αυτόνομος Φορέας ο οποίος διαχειρίζεται χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές των μελών, τις επενδύσεις και διάφορες εργασίες. Αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με τους συνεταιρισμούς της χώρας μας (μικρή αγορά, έλλειψη φαρμάκων σε μικρής σημασίας καλλιέργειες κ.ά.), αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο γι’ αυτούς, αφού διαθέτει μια πολύ καλά οργανωμένη δομή και δεν έχει την ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης για να επιβιώσει.

Σημαντική ήταν και η επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου παρουσιάστηκαν βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής της χώρας στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και του κλίματος. Κατά την επίσκεψη στο Ινστιτούτο RISE ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη προγραμμάτων του τμήματος Βιοεπιστημών και υλικών, Dr. Anna Rydberg. Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν τη σημασία που δίνει η χώρα αυτή στην καινοτομία και την εφαρμογή της στη γεωργία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα καινοτόμων δράσεων αποτελούν η χρήση της τεχνολογίας των bitcoins στην ιχνηλασιμότητα των αγροτικών προϊόντων (blockchain technology) και η χρήση της τεχνολογίας των drones στη γεωργία. Στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (SLU) ενημερώθηκαν για την αειφόρο χρήση των βιολογικών φυσικών πόρων, τη βιοποικιλότητα, την υγεία των ζώων, τη βιοενέργεια και την προμήθεια τροφίμων. Για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους από τα δάση, το έδαφος και το νερό χωρίς να τους εξαντλήσουμε διατηρώντας την καλή διαβίωση των ανθρώπων και των ζώων. Στη Recycla που από την ίδρυσή της το 2011 έχει εξελιχθεί γρήγορα στην κορυφαία πλατφόρμα περιβαλλοντικά αποδοτικής ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων στη Σουηδία, ενημερωθήκαν για την πολιτική ανακύκλωσης των αποβλήτων της γεωργίας που ακολουθεί η χώρα αυτή. Κατά την παραμονή τους στη Σουηδία βελτιώθηκε η γλωσσική τους ικανότητα στην αγγλική γλώσσα και δημιουργήθηκαν επαφές και δίοδοι συνεργασίας με Σουηδούς συναδέλφους. Σε όλους τους παραπάνω φορείς πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα ιδιαίτερα αγροτουριστικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δόθηκε σχετικό πληροφοριακό υλικό που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της περιοχής και των προϊόντων της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass