Μείωση αρδευτικών τελών έως και 80%

* ΜΕΣΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ * ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2018 22:02

Ως «ημέρα που αλλάζει τον ρου της ιστορίας στον Θεσσαλικό κάμπο» χαρακτήρισε τη χθεσινή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ανακοινώνοντας τη σύσταση της πρώτης Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία καινοφανή απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει «ενεργειακή επανάσταση» στον αγροτικό κάμπο, αφού θα μειώσει σε σύντομο εύρος χρόνου, δραστικά το κόστος παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες, απαντώντας επί της ουσίας ίσως στον σημαντικότερο προβληματισμό της ελληνικής γεωργίας.

Η παρουσίαση της Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας έγινε στα γραφεία του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύμπραξη, μαζί με το υπουργείο και σε πρώτη φάση με τους ΤΟΕΒ Ενιππέα, Πηνειού, Μάτι Τυρνάβου, Ταουσάνη από τον νομό Λάρισας και Τιτανίου από την Καρδίτσα. Βάσει του προγραμματισμού θα ακολουθήσουν και οι ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος και Σελλάνων.

Επί της ουσίας, οι παραπάνω φορείς που θα συστήσουν την πρώτη Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα στη χώρα μας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση, επένδυσης στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά, που μεσοπρόθεσμα, με την ολοκλήρωση της απόσβεσης της επένδυσης, θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να καλύπτουν από ίδιους πόρους τα τέλη άρδευσης των καλλιεργητών. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών άρδευσης των παραπάνω ΤΟΕΒ, να δουν μείωση έως και 80% στα χρήματα που κατέβαλαν, αφού από ένα σημείο και μετά θα καταβάλουν μόνον το αντίτιμο που τους αναλογεί για τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης» εξήγησε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Μεταξύ άλλων στην παρουσίαση της πρώτης Αγροτικής Ενεργειακής Κοινότητας, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον πρωτογενή τομέα και τη Θεσσαλία που είναι η προμετωπίδα της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Είμαι διπλά ικανοποιημένος που αυτή η «ενεργειακή επανάσταση» για τους αγρότες – όπως τη χαρακτηρίζω – ξεκινά από τον τόπο μου, τη Λάρισα, και από γειτονικές περιοχές όπου η αγροτική οικονομία κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις τοπικές κοινωνίες. H σύσταση, λειτουργία και διαχείριση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, μέσω του προσφάτως ψηφισμένου από την Ελληνική Βουλή, Ν. 4513/2018, συνιστά μια νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας βάσει των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών κατευθύνσεων.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο πρωτογενή αγροτικό τομέα παραγωγής στη χώρα μας, έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε, την έναρξη των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας της Πρώτης Αγροτικής Ενεργειακής Κοινότητας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και έξι ΤΟΕΒ από Λάρισα και Καρδίτσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ενεργειακό Νομοσχέδιο. Για ενημέρωσή σας επί των βασικών αρχών λειτουργίας της, σας αναφέρω ότι η Ενεργειακή Κοινότητα, θα έχει τη νομική μορφή ενός αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού, με συμμετοχή ως κυρίου εταίρου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας καθώς και σε δεύτερο βαθμό καταναλωτών ενέργειας και επιχειρήσεων με κατοικία ή έδρα δραστηριότητος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Βασικός της στόχος θα είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας στον αγροτικό τομέα και η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, μέσω της παραγωγής, αποθήκευσης και ιδιοκατανάλωσης ενέργειας καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, η Κοινότητα και τα μέλη της, σε επόμενο στάδιο, μπορούν να απολάβουν οικονομικά οφέλη μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, και πολλά άλλα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία θεσμική πολιτική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε Οργανισμούς αλλά και πολίτες, αγρότες αλλά και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας. Με τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Θεσσαλίας, δίνεται η δυνατότητα όπως η αποκεντρωμένη ανάπτυξη, τα κίνητρα και τα οφέλη της παραγωγής και διαχείρισης καθαρής ενέργειας μικρής κλίμακας και σε τοπικό επίπεδο, να μπορούν να διαχυθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε όλη την τοπική κοινωνία και στους φορείς της. Με τον τρόπο αυτό συμβάλει ουσιαστικά και συνάδει απολύτως με την εκπλήρωση της βασικής μας στόχευσης και φιλοσοφίας, που είναι η διάσπαρτη, αποκεντρωμένη και μικρής κλίμακας ανάπτυξη συστημάτων Α.Π.Ε. με τη συναίνεση και με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την τοπική αγροτική κοινωνία και τους φορείς της, η οποία θα αποτελεί ισότιμο εταίρο της Ενεργειακής Κοινότητας, στην Περιφέρειά μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «τα όσα ανακοινώσαμε σήμερα, αποτελούν μία ρεαλιστική και αποτελεσματική στο έπακρο απάντηση, στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στην ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, ώστε να καταστήσουμε την αγροτική μας οικονομία ανταγωνιστική στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον. Πίστεψα σ’ αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή και θα είμαι δίπλα μέχρι το τέλος της υλοποίησής της. Θέλω να πιστεύω πως σήμερα είναι η αρχή μίας νέας, καλύτερης εποχής για τους αγρότες της χώρας μας». Οι εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας της πρώτης Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass