Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2018 22:24

1.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΗΛΙΑΝΘΟ

Θετικά εξελίσσεται η καλλιέργεια ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περίπου ένα μήνα πριν από τη συγκομιδή. Εξαίρεση αποτελούν η Ορεστιάδα, όπου η παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε σε πολλά φυτά να αναπτυχθούν, και ορισμένες περιοχές της Ξάνθης, με χωράφια που πλημμύρισαν.

Στη Δράμα, όπως και στις Σέρρες, τα στρέμματα αυξήθηκαν πολύ λόγω της κακής πορείας του αραβοσίτου. Ευνοϊκά φαίνεται ότι θα επηρεαστούν οι αποδόσεις στα ξηρικά χωράφια σε αρκετές περιοχές λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Η φετινή χρονιά θεωρείται κρίσιμη για τον ηλίανθο στον κάμπο και ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής, θα κριθεί αν θα αυξηθούν τα περίπου 1.000 στρέμματα που φυτεύτηκαν φέτος από Θεσσαλούς παραγωγούς. Ο γεωπόνος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Βασίλης Τσιανάκας, σε δηλώσεις του στην «Ύπαιθρο Χώρα» αναφέρει πως «η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά. Αν και είχαμε προβλήματα από τις βροχές σε άλλες καλλιέργειες, στον ηλίανθο δεν έχει προκύψει κάτι. Αναμένουμε τη συγκομιδή γύρω στις 15-20 Αυγούστου».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ DE MINIMIS ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (κανόνας de minimis) για τις περσινές ζημιές στα ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου. Το ύψος του συνολικού ποσού χρηματοδότησης ανέρχεται σε 8,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το άρθρο 4, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε: α)115 ευρώ/στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, β) 65 ευρώ/στρέμμα για τα βιομηχανικά, γ) 120 ευρώ/στρέμμα για τα νεκταρίνια. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας που έχουν υποβάλει δήλωση εκμετάλλευσης, ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2017 και διατηρούν τουλάχιστον 0,01 στρέμματα ροδάκινων (επιτραπέζιων ή/και βιομηχανικών) ή/και νεκταρινιών. Μετά την υπογραφή της απόφασης με την έγκριση της πίστωσης ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, η πληρωμή έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή 27 Ιουλίου.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να μπορέσει να ξεκινήσει η καταβολή των πρώτων πληρωμών στους νέους δικαιούχους του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών και να λάβουν την προκαταβολή του 70%, όπως ορίζει το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 1.810 είναι οι δικαιούχοι νέοι αγρότες του υπομέτρου 6.1 μετά και την 4η επικαιροποίηση της απόφασης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά τις 11 οικιοθελείς αποχωρήσεις και τους 38 απορριφθέντες, 281 επιλαχόντες προστέθηκαν στις εγκεκριμένες αιτήσεις, ενώ άλλοι 13 δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει τις επόμενες μέρες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης για τον κάμπο ανέρχεται σε 34.097.500 ευρώ, μαζί με τους 281 επιλαχόντες. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τέλος Ιουλίου θα εξασφαλιστούν οι πιστώσεις, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα εγκριθεί η δαπάνη, στα μέσα Αυγούστου η μεταφορά πιστώσεων από την ΤτΕ στον ΕΛΕΓΕΠ και μέχρι 24 Αυγούστου θα έχει γίνει η αποστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ των χρημάτων για την προκαταβολή.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζωηρό ενδιαφέρον των αγροτών για την ένταξή τους στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμίσουν και, υπό προϋποθέσεις, να «κουρέψουν» σημαντικό κομμάτι των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κυρίως την ΑΤΕbank). Μέχρι στιγμής και σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ημερομηνία ενεργοποίησης της πλατφόρμας (27 Ιουνίου) για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, τουλάχιστον 375 αγρότες έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν τις αιτήσεις τους στο σύστημα, συμπληρώνοντας τα πρώτα στοιχεία που τους ζητούνται. Όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων αγροτών πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Ο ΝΙΚ. ΠΡΙΝΤΖΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Θ. Κουρεμπέ και τον αντιπρόεδρο κ. Ζανιά, είχε προ ημερών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕ κ. Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος ζήτησε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Ο κ. Πρίντζος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες μεγάλες βροχοπτώσεις, οι οποίες ήταν καταστροφικές και οι ζημιές σε πολλά αγροτικά προϊόντα δεν αναγνωρίζονται ως ζημιογόνο γεγονός από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι «θα πρέπει απαραιτήτως να βρεθεί τρόπος να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις. Επισημάνθηκε επίσης ότι λόγω του ότι τα αγροτικά προϊόντα πρωίμησαν τη φετινή χρονιά, γι’ αυτό θα πρέπει να αναγνωρισθεί ως ζημιογόνο γεγονός και οι βροχοπτώσεις που έγιναν πριν τις 15/5/2018 και δημιούργησαν ζημιές. Για τις καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο και γενικότερα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι αποζημιώσεις είναι τόσο χρονοβόρες που ελάχιστοι εντάσσονται στα ΠΣΕΑ. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναγνώρισε το δίκαιο όλων των αιτημάτων που ετέθησαν και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να ικανοποιήσει στον μέγιστο βαθμό αυτά. Κυρίως δε, υποσχέθηκε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις γιατί είναι δίκαιο και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των πληγέντων».

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Σήμερα Παρασκευή, στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές, αυξημένες κυρίως στα ορεινά, και πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία σταθερή. Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τοπικές συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις δυτικές ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε άνοδο (32 έως 34 βαθμούς Κελσίου). Την Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τοπικές συννεφιές.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass