Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2018 22:00

Κάτω 25% τα πρώιμα αχλάδια

Ξεκίνησε στην επαρχία Τυρνάβου η συγκομιδή του αχλαδιού στην πρώιμη ποικιλία Coscia και Santa Maria, με μια πρώτη εκτίμηση να προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, λόγω καιρού.

Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει η συγκομιδή στα Κρυστάλλια, που είναι η σημαντικότερη ποικιλία για την περιοχή των Δέντρων-Πλατανουλίων. Μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής αναμένεται στις όψιμες ποικιλίες που θα συγκομισθούν μέσα Αυγούστου, όπως είναι οι Williams και Sissy. Όσον αφορά στις τιμές, οι πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται περίπου στα 50 λεπτά, ενώ για τα Κρυστάλλια υπάρχει μεγάλη διακύμανση, αφού ακούγονται τιμές από 50 ως 80 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλία κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι σε καλλιεργούμενα στρέμματα αχλαδιού πανελλαδικά, με την επαρχία Τυρνάβου να κατέχει τα πρωτεία, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση καλλιέργειας στην περιοχή, στα Κρυστάλλια 30% περίπου και στις άλλες ποικιλίες 15%. Σε δεύτερο βαθμό ακολουθεί η Ζαγορά και το Πήλιο γενικότερα σε αριθμό δέντρων.

Γκρίνια για παρακρατήσεις σε ροδακινοπαραγωγούς

Μπορεί να πιστώθηκαν την Παρασκευή οι αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς (και του νομού Λάρισας) για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή, από το πρόγραμμα deminimis, ωστόσο σύμφωνα με κάποιους παραγωγούς οι Τράπεζες παρακράτησαν το 50% των χρημάτων για την αποπληρωμή του δανείου (ΑΔΑΕ), κίνηση που συνήθως γίνεται τον Οκτώβριο με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό δεν είναι σωστό και ήδη την Παρασκευή έγιναν κάποιες κινήσεις προς το ΥΠΑΑΤ, αλλά λόγω συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, περαιτέρω πιέσεις θα ασκηθούν σήμερα.

Μειωμένη παραγωγή έως 60% στα Cardinal

Σε εξέλιξη είναι η συγκομιδή και στο επιτραπέζιο σταφύλι, με την ποικιλία Victoria να ανοίγει τον χορό στην επαρχία Τυρνάβου. Ο καιρός άφησε το αποτύπωμά του και στο σταφύλι, καθώς σημειώθηκαν ζημιές στις πρώιμες ποικιλίες και ειδικά στα cardinal, στα οποία η μείωση παραγωγής υπολογίζεται στο 60%. Όσον αφορά στις τιμές στα Victoria η τιμή θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 40-45 λεπτά, ενώ στην ποικιλία crimson δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση. Στη Θεσσαλία, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2015 καλλιεργήθηκαν 10.299 στρέμματα και παρήχθησαν 13.616 τόνοι.  

Ψεκασμοί για δάκο σε πολλές περιοχές

Τη διενέργεια τοπικού δολωματικού ψεκασμού από 27 Ιουλίου στους Δήμους Τεμπών, Τυρνάβου και Αγιάς αποφάσισε η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Συγκεκριμένα ο ψεκασμός θα γίνει στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: Τ.Κ. Πυργετού, Ραψάνης, Νέσσωνος, Καλοχωρίου, Κυψελοχωρίου, Όσσης και Δ.Κ. Συκουρίου, Ελάτειας, Πουρναρίου, Μακρυχωρίου, Παραποτάμου, Αμπελακίων, Τεμπών, Ιτέας, Ελαίας και Γόννων του Δήμου Τεμπών, Τ.Κ. Λυγαριάς, Αργυροπουλίου, Ροδιάς και Δελερίων του Δήμου Τυρνάβου, και Τ.Κ. Μελιβοίας (Μελιβοία, Βελίκα, Παλιουριά), Σκήτης, Σκλήθρου, Καρίτσας (Καρίτσα, Κόκκινο Νερό), Αγιάς και Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ υποχρεούνται οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν ελαιοκτήματα στις ψεκαζόμενες περιοχές, να παρευρίσκονται στα κτήματά τους κατά την ημέρα του ψεκασμού, ώστε να διαπιστώσουν τον ψεκασμό. Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων. Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωσή τους από την ένταξή τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Παράταση αιτήσεων για αντιχαλαζικά

Παρατείνεται έως τις 18 Σεπτεμβρίου η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης του υπομέτρου 5.1 του Μέτρου 5, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά σε «Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων». Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω μέτρου του ΠΑΑ έχει εκχωρηθεί από το ΥΠΑΑΤ στον ΕΛ.Γ.Α. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στήριξης, σύμφωνα με την προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, έληγε στις 31 Ιουλίου.

Επιμένουν οι βροχές ως την Τετάρτη

Μόνο καλοκαίρι δεν είναι το φετινό, καθώς και αυτή την εβδομάδα θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, αλλού ασθενείς κι αλλού ισχυρές. Σήμερα Δευτέρα στον νομό Λάρισας προβλέπεται αυξημένη συννεφιά και θερμοκρασία 22-32 βαθμούς κελσίου. Την Τρίτη θα σημειωθούν βροχές, με μικρή άνοδο του υδραργύρου, ενώ σύννεφα με ασθενείς βροχοπτώσεις στα ορεινά αναμένουμε την Τετάρτη. Από Πέμπτη ο καιρός βελτιώνεται.

Ανοιξαν νωρίτερα τα εργοστάσια ντομάτας

Οι τελευταίες βροχές είναι θετικές για τη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς βοηθά στη λίπανση, αλλά είναι καταστροφικές για την ντομάτα, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει πληγεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Όταν κάποιος παραγωγός για να καλύψει το αυξημένο κόστος παραγωγής χρειάζεται να μαζέψει τουλάχιστον 10 τόνους/στρ. και σήμερα μετά βίας μαζεύει 8-9, τότε όλοι κατανοούν την ανησυχία του αγρότη. Για να προλάβουν τα χειρότερα οι βιομηχανίες άνοιξαν νωρίτερα, ώστε οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε πρόωρη συλλογή και παράδοση, με μια πρώτη εκτίμηση να προσδιορίζει τα brix στα 4,5.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass