Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2018 22:00
Η ξηρασία ευνοεί βαμβάκι - σιτηρά Η ξηρασία ευνοεί βαμβάκι - σιτηρά

Τα ακραία καιρικά φαινόµενα που επικρατούν στην Βόρεια Ευρώπη, η οποία πλήττεται από ξηρασία, αλλά και οι ισχυρές καταιγίδες στη Γαλλία, αναµένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, ευνοώντας παράλληλα την ελληνική, κυρίως στις βασικές καλλιέργειες του κάμπου στο βαμβάκι και στα σιτηρά.

Ιδιαίτερα για το ελληνικό βαμβάκι τα νεότερα στοιχεία είναι θετικά και από το μέτωπο των διεθνών αγορών και συμμαχιών, καθώς το αμερικανικό εμπάργκο και οι εμπορικές κυρώσεις σε Κίνα και εσχάτως στην Τουρκία, δημιουργούν αισιοδοξία στους Έλληνες εκκοκκιστές και παραγωγούς. Εφόσον η θεσσαλική παραγωγή εκτυλίσσεται ομαλά και δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα από το σκουλήκι, ενώ ο καιρός είναι σύμμαχος, τότε κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η άποψη ότι η τιμή πώλησης του λευκού χρυσού φέτος θα ξεκινήσει τουλάχιστον από 50 λεπτά (πέρυσι το παζάρι ξεκίνησε από 48λ.), ενώ για τα ποιοτικά θεσσαλικά βαμβάκια οι έμποροι θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ανάλογο είναι το σκηνικό και για τα σιτάρια, τα οποία φέτος στον κάμπο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι παραγωγοί θεωρούν πως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει ο β’ γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ εμπόρων και συνεταιρισμών, τα 23 λεπτά είναι δεδομένα κι όσο περνά ο καιρός οι προσφορές θα ανεβαίνουν.

 

Ψηλά η ζήτηση βάμβακος

2CHLA H ZHTHSH26 8 18

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για βαμβάκι τον Αύγουστο του 2018. Αυτό επισημαίνει η Διεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC). Όπως εκτιμά, η διεθνής κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με πέρσι (ποσοστό 4%) και να ξεπεράσει το επίπεδο των 27,5 εκατ. τόνων την περίοδο 2018/2019. Όσον αφορά στις διεθνείς τιμές, παρά τη μικρή υποχώρηση που παρουσίασαν στις αρχές Ιουλίου (92 σεντς ανά λίβρα), παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου. Η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2018/2019 προβλέπεται να ανέλθει σε 25,9 εκατ. τόνους, που σημαίνει μια μείωση κατά 4% σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, η ICAC επισημαίνει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω των προβλημάτων στη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι εκτάσεις της καλλιέργειας να έχουν μειωθεί σε όλες τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής.

 

Απειλή από ωίδιο, βοτρύτη, ευδεμίδα

3APEILH APO VIDIO6 8 18

Κείμενο με οδηγίες φυτοπροστασίας στην αμπελοκαλλιέργεια δημοσιοποίησε ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, στο οποίο τονίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης ωιδίου, βοτρύτη και ευδεμίδας. Έτσι συστήνεται επαναληπτικός ψεκασμός για ευδεμίδα (παρακαλούνται να ψεκάσουν όλοι οι αμπελουργοί), καθώς η δραστηριότητα των ακμαίων της τρίτης γενιάς της ευδεμίδας συνεχίζεται με πληθυσμούς που κατά τόπους (αμπελώνες περιοχής Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Αμπελώνα, Αγίας Σοφίας, Δένδρων) είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Επίσης στους αμπελώνες της περιοχής υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβολής από ωίδιο. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ελέγξουν τα αμπελοτεμάχια για τυχόν προσβολές και να ψεκάσουν. Γενικότερα καλούνται οι καλλιεργητές να επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

 

Κατοχύρωση δικαιωμάτων συνεταιρισμού «Μελούνα»

Για το εθνικό κτηματολόγιο και την κατοχύρωση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αγροτών - ιδιοκτητών γης στο αγρόκτημα του ομαδικού αμπελώνα «Μελούνα Ολύμπου» ενημερώνει τους αγρότες ο εκκαθαριστής Αργύριος Χαδούλης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκκαθαριστής «στο πλαίσιο της κτηματογράφησης της περιοχής μας, ο Συνεταιρισμός με αίσθημα ευθύνης έναντι των αγροτών και των λοιπών ιδιοκτητών, αλλά και στο πλαίσιο της διαφύλαξης των δικαιωμάτων τους επί της γης, των δικαιωμάτων του Συνεταιρισμού και των συμφερόντων του Δημοσίου, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης, έχει υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντά του. Προχώρησα α’ αυτήν την ενέργεια, ώστε να τεθεί η βάση για τη νομική και γεωγραφική τεκμηρίωση της γης που νέμεται, κατέχει και καλλιεργεί αδιαλείπτως ο Συνεταιρισμός προς όφελος των αρχικών και μετέπειτα κυρίων της γης, που συναίνεσαν όλα αυτά τα χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, με την εν λόγω κίνηση διασφαλίσαμε τη γη, ώστε να μην μπορεί οποιαδήποτε τράπεζα ή έμπορος να την κατάσχει λόγω χρεών, εκμεταλλευόμενοι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αυτές οι κινήσεις έγιναν ενάντια και σε αντίθεση του αρνητικού κλίματος που προσπαθεί να δημιουργήσει μία περιορισμένη ομάδα μελών του Συνεταιρισμού, η οποία αντιπροσωπεύει το 1% των μελών του, η οποία με ανορθόδοξες μεθοδεύσεις προσπαθεί να επιβάλει μη σύννομες πρακτικές σε βάρος της πλειοψηφίας των μελών του Συνεταιρισμού και του Δημοσίου, γενικότερα".

 

Παράταση για επιχειρησιακές ομάδες

4PARATASH6 8 18

Δόθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης για την 1η Δράση του Μέτρου 16 «Συνεργασία». Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις έως τις 22 Οκτωβρίου (με την προηγούμενη απόφαση έληγε στις 3/9/2018). Η Δράση ενισχύει τη σύσταση επιχειρησιακής ομάδας (αγροτών - φορέων) με 5.000 ευρώ. Οι επιχειρησιακές ομάδες πρέπει να αποτελούνται από δύο τουλάχιστον μέλη, το ένα εκ των οποίων να είναι γεωργός, κτηνοτρόφος ή μορφές συλλογικής οργάνωσης αγροτών (π.χ. ομάδες παραγωγών). Τα υπόλοιπα μέλη μπορεί να είναι ερευνητικοί φορείς, επιχειρήσεις που εμπλέκονται στους τομείς της γεωργίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το μέτρο της «Συνεργασίας» έχει δύο Υπομέτρα, το 16.1-16.2: Για την «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και το Υπομέτρο 16.1-16.5: Για τη «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή».

 

Ανεβαίνει η θερμοκρασία, στεγνώνει ο καιρός

Βελτιώνεται σιγά σιγά ο καιρός στον κάμπο, με άνοδο της θερμοκρασίας. Στην παρούσα φάση οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν μόνο τη βαμβακοκαλλιέργεια, αλλά μέχρι στιγμής ο καιρός είναι σύμμαχος. Οι βροχές των προηγούμενων ημερών γλίτωσαν τους αγρότες από το κόστος των ποτισμάτων, ενώ η ζέστη των επόμενων ημερών θα βοηθήσει στο στέγνωμα και στην ανάπτυξη των φυτών. Σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλός και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς, ενώ αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr