Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμείνατε για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΕ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2018 16:12

«…Ο ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές στις καλλιέργειες που σημειώθηκαν κατά το έτος 2017 στην Π.Ε. Λάρισας έχει προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους, περίπου, 11.700.000 ευρώ στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς (το ποσό αφορά στις αποζημιώσεις για όλες τις ζημιωθείσες καλλιέργειες στην εν λόγω Π.Ε. για τις οποίες έχει καταβληθεί το 70% στους δικαιούχους παραγωγούς) και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή τους μετά τη διαδικασία αναθεώρησης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη».

Τα ανωτέρω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευ. Αποστόλου, σε ερώτηση του αν. τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, σχετικά με τις πρόσφατες ζημιές στην αγροτική παραγωγή του Νομού.

Σημειώνεται ότι από τις 10/7/2018, ο Λαρισαίος πολιτικός είχε επισημάνει αναλυτικά προς τον κ. Αποστόλου τις πληγείσες περιοχές των Δήμων Αγιάς, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Φαρσάλων, που ήρθαν αντιμέτωπες με την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, θέτοντάς του τα εξής ερωτήματα:

1. ‘’Με ποιες ενέργειες θα ανταποκριθείτε στο πάγιο αίτημα των αγροτών για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για την αποπληρωμή των εκκρεμών περσινών υποχρεώσεων προς τους παραγωγούς;’’

Ακολουθούν σημεία της απάντησης του υπουργού:

‘’Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις-πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν την 7η και την 8η Ιουνίου του 2018 σε διάφορες καλλιέργειες (βαμβάκια, καλαμπόκια, αμπελοειδή, βιομηχανική τομάτα κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λάρισας, και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς και Τυρνάβου διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας, από το προαναφερόμενο αίτιο ζημιές είχαμε και σε πάγιο κεφάλαιο (στάβλος) για τις οποίες διενεργήθηκαν οι σχετικές καταγραφές σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ).

Στη συνέχεια, οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών.’’

Σχετικά Άρθρα