Ο καύσωνας ανεβάζει τις τιμές των σιτηρών

ΕΧΟΥΝ ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕΙ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2018 15:56

Σε υψηλά πολλών ετών έχουν σκαρφαλώσει οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, καθώς το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη και την Ασία προκαλεί πλήγμα στις καλλιέργειες και οδηγεί τους ειδικούς στο να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια σοδειά.

Οι ανατιμήσεις είναι καλοδεχούμενες από τους παραγωγούς διεθνώς, που τα τελευταία χρόνια δεν είχαν μεγάλα περιθώρια κέρδους, αλλά δημιουργούν ανησυχία στις χώρες, που στηρίζονται στις εισαγωγές, χωρίς πάντως να εκφράζονται προς το παρόν φόβοι για μία επανάληψη της προ δεκαετίας επισιτιστική κρίσης, η οποία είχε πυροδοτήσει αναταραχές διεθνώς.

Στο Euronext το συμβόλαιο αναφοράς του μαλακού σίτου κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έχοντας κάνει «άλμα» 33% από τις αρχές του έτους, ενώ και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου τα αντίστοιχα προθεσμιακά συμβόλαια κινούνται σε υψηλά τριών ετών.

Με τις θερμοκρασίες ρεκόρ και την ξηρασία να είναι η νέα πραγματικότητα σε πολλές χώρες του πλανήτη, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών θα μειωθούν για πρώτη φορά από το 2013. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές τους επόμενους μήνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass