Δεν έπιασαν το νήμα …της κλωστικής κάνναβης

ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:12

Μικρό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον στη χώρα μας για παραγωγή βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης κι ας έχει νομιμοποιηθεί η καλλιέργειά της από το 2016, ελέω αδυναμίας προώθησης του προϊόντος στη βιομηχανική αγορά και ασαφούς νομικού πλαισίου. 

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ στις φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 1.100 στρέμματα βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης πανελλαδικά, ενώ στη Θεσσαλία 189 στρ.

Από το 2016, οπότε και άναψε η Πολιτεία το πράσινο φως για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου «δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της προώθησης των φυτών στη βιομηχανική αγορά. Όπως σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, έτσι και στην κλωστική κάνναβη η μεταποίηση είναι το "κλειδί". Σε πειραματικό στάδιο κάποιοι επεξεργάζονται λάδι για παραφαρμακευτικά προϊόντα, ενώ για την κλωστοϋφαντουργία η κάνναβη θεωρείται ασύμφορη».

Ένα ακόμη πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η άγνοια που υπάρχει για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της παραγωγής. «Ακόμη βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Κι εμείς οι γεωπόνοι προσπαθούμε να μάθουμε εξειδικευμένες πληροφορίες για το φυτό» δηλώνει λαρισαίος γεωπόνος και προσθέτει: «Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν στην αγορά πάνω από 50 ποικιλίες σπόρου κάνναβης, οι 10 περίπου εισαγόμενοι. Οι περισσότεροι παραγωγοί κινούνται πειραματικά. Βάζουν 2-3 στρέμματα και χρόνο με τον χρόνο βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Η ΛΕΠΤΗ ΚΛΩΣΤΗ

ΤΗΣ… ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω υπάρχει και η ελληνική γραφειοκρατία. Προ ημερών οι αστυνομικές αρχές στην Καρδίτσα ανακοίνωσαν τον εντοπισμό της «μεγαλύτερης φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης έως τώρα στην ελληνική επικράτεια», κάνοντας λόγο για 10.500 δενδρύλλια (που είχαν ύψος έως 1,70 μέτρα) τα οποία και εκρίζωσαν. Προχώρησαν μάλιστα και σε συλλήψεις, ενώ ο συλληφθείς υποστήριζε ότι «τα χωράφια ήταν δικά του αλλά η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης γινόταν στο όνομα του ανιψιού του, ο οποίος είχε αιτηθεί σχετική άδεια καλλιέργειας και ήταν δηλωμένος στα μητρώα καλλιεργητών, ώστε να διαθέτει την προβλεπόμενη από τον νόμο προέγκριση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανεξαρτήτως της εξέλιξης της παραπάνω υπόθεσης, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι φαίνεται να υπάρχει ένα κενό στην προβλεπόμενη διαδικασία και κυρίως στην ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την έκδοση άδειας από τα ΚΕΠΠΥΕΛ.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass