Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγρότες της Λάρισας θα ωφεληθούν από τη στελέχωση του ΕΛΓΑ Πατρών;

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2018 15:22

«Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε όσους αγρότες του νομού μας υπέστησαν ζημιές πέρυσι, δεν είναι συγκεκριμένη και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κανείς δικαιούχος δεν έχει λάβει το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων που δικαιούται.

Ελπίζουμε τα υπόλοιπα χρήματα να δοθούν σύντομα, και να μην αποτελεί η συγκεκριμένη διαδικασία πρόσχημα για παρακράτηση χρημάτων που είναι απαραίτητα στους παραγωγούς. Όσον αφορά στην απάντηση στο ερώτημά μας για την επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών στις 7 και 8 Ιουλίου 2018, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς οι αγρότες της Λάρισας θα ωφεληθούν από τη στελέχωση του Υποκαταστήματος Πάτρας (!), με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, έως οκτάμηνης απασχόλησης, και γιατί αυτό το γεγονός πρέπει να τους κάνει να μην ανησυχούν». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σε σχετική ερώτησή του.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις-πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις την 7η και 8η Ιουνίου του 2018 σε διάφορες καλλιέργειες (βαμβάκια, καλαμπόκια, αμπελοειδή, βιομηχανική τομάτα κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λάρισας (Δήμοι Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς και Τυρνάβου) σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη.

[…] Επιπλέον, ο ΕΛ.Γ.Α., για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, έχει προβεί στη στελέχωση των Υποκαταστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του Υποκαταστήματος Πάτρας, με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, έως οκτάμηνης απασχόλησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (μέσω ΑΣΕΠ). Εκ των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών, καθώς στη διατύπωση του πορίσματος και, κατά συνέπεια, και στο ποσό της καταβληθείσας αποζημίωσης, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής ζημιάς.

Η πρακτική της προκαταβολής της αποζημίωσης κατά 70% σε επίπεδο Επικράτειας, η οποία έχει ξεκινήσει από την περσινή χρονιά, έγινε επειδή στα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, όταν απαιτούνταν αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι το σύνολο των ζημιωθέντων παραγωγών θα εισπράξει το 70% της αποζημίωσης και μετά το πέρας των εκκαθαρίσεων ή της αναθεώρησης του προϋπολογισμού θα τους δοθεί και το υπόλοιπο 30%».