Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Να αφήσει τις φιέστες ο δήμος…»

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 17:00

«Η φιέστα που διοργανώνει ο Δήμος Ελασσόνας για τη φέτα δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τους κτηνοτρόφους της επαρχίας.

Αυτές οι φιέστες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους κτηνοτρόφους. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι βιομηχανίες μεταποίησης και οι έμποροι γάλακτος”.

Αυτό υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αραδοσιβίων, Βαλανίδας, Ολύμπου, Ποταμιάς, Σαρανταπόρου και Τσαριτσάνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι τιμές στο γάλα είναι εξευτελιστικές και με πρόφαση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μειώνονται ακόμη και στη μέση της χρονιάς, ενώ πραγματική αιτία της μείωσης είναι οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος από χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή το κόστος παράγωγης αυξάνεται συνεχώς για την κερδοφορία γαλακτοβιομήχανων, μεγαλεμπόρων, φαρμακευτικών εταιρειών. Οι υποσχέσεις ότι τα Π.Ο.Π. και οι διεπαγγελματικές θα συνέβαλαν στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων αποδείχθηκαν κοροϊδία. Συνέπειες των παραπάνω είναι: Μεγαλύτερη φτώχεια και ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων λόγω σφαγής ολόκληρων κοπαδιών. Εκβιασμοί που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να πουλούν σε πολύ χαμηλές τιμές το γάλα, μπροστά στον κίνδυνο να μένει αδιάθετο. Μετά τον καπνό χτυπιέται και η κτηνοτροφία, επηρεάζοντας καταστροφικά την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Αυτές οι φιέστες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους κτηνοτρόφους. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι βιομηχανίες μεταποίησης και οι έμποροι γάλακτος. Θα ήταν προτιμότερο ο δήμος να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, παρά στη διοργάνωση γιορτής. Καλούμε τους κτηνοτρόφους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής, που είναι στη δύναμη της Ε.Ο.Α.Σ.Λ.

Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, αυτό αναφέρει τα εξής: Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουμε τα κοπάδια μας. Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές. Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση. Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όσοι λένε για κτηνοτροφικό ΕΛΓΑ κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους. Και κτηνοτροφικό τμήμα του ΕΛΓΑ να υπάρξει αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πάλι δεν θα αποζημιώνονται οι απώλειες και κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα θα αυξάνονται. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τον καταρροϊκό πυρετό.

Σχετικά Άρθρα