Αγροτικό Ημερολόγιο

Οι οφειλέτες του ΤΟΕΒ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2018 22:00

Από τις 12 Σεπτεμβρίου και έως τις 5 Οκτωβρίου πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση των στοιχείων έως 20 οφειλετών τους, που συστηματικά και αδικαιολόγητα δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους στους ΤΟΕΒ και που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ «εκτός από τον ΑΦΜ των καταγγελλόμενων γεωργών, οι ΟΕΒ καταχωρούν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία τους και προαιρετικά την ταχυδρομική τους διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό τους. Μετά την ολοκλήρωση των καταχωρήσεων, θα πρέπει να γίνεται οριστικοποίηση, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του δείγματος».

 

Έλεγχοι πριν τις πληρωμές

Επιτόπιους ελέγχους σε αγροτεμάχια που δηλώθηκαν αρδευτικά για το Μέτρο της Απονιτροποίησης αλλά και για τις ανάγκες άλλων προγραμμάτων όπως το Κομφούζιο, η Εναλλακτική Ζιζανιοκτονία Ορυζώνων και οι Αυτόχθονες φυλές ξεκινά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να δρομολογηθούν οι προκαταβολές των πληρωμών μέσα στον Νοέμβριο. Όπως ανακοινώθηκε στις περιπτώσεις που το σημείο υδροληψίας βρίσκεται σε χώρο ιδιωτικής ιδιοκτησίας που δεν ανήκει στον παραγωγό, πρέπει να προσκομισθεί το ιδιωτικό συμφωνητικό.

 

Παροχές

Από την 1-01-2019 θα τεθεί σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 13% για τους αγρότες, ενώ απλώνεται και ανώτερα στρώματα το δίχτυ προστασίας των αγροτών. Επίσης ανακοινώθηκε και η κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19. Αντιθέτως ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν εξήγγειλε, όπως προσδοκούσαν πολλοί, την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, μετά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ ούτε τη μείωση της φορολογίας για όσους διακινούν τα προϊόντα τους μέσω των Συνεταιρισμών. Όπως εξήγησαν οι κυβερνητικοί, «ενόψει του ελληνικού αιτήματος στους θεσμούς για τη μείωση των συντάξεων, δεν απλώθηκε πολύ ο… τραχανάς».  

Ο νέος υπουργός

Ωστόσο στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για συνεργατικά αγροτικά σχήματα και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας για την προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, κυρίως στο Ελαιόλαδο, στο γιαούρτι , ως προϊόν ΠΓΕ, τη σύνδεση με τον Τουρισμό και την προβολή πετυχημένων πρακτικών στο κομμάτι αυτό, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος του Έλληνα παραγωγού. Για τους κτηνοτρόφους ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως η Ποιμενική Ορεινή Κτηνοτροφία και η Κτηνοτροφία Μειονεκτικών περιοχών είναι στους πρώτους στόχους της κυβέρνησης για στήριξη, προκειμένου να κρατηθεί ο πληθυσμός στις εκεί περιοχές.

 

Μετακινούμενη κτηνοτροφία

Και μιας ο λόγος για την ορεινή κτηνοτροφία, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, η οποία εκτός του ότι απαιτεί πολλά έξοδα μεταφοράς και φύλαξης, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τους λύκους, που ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πολύ. Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι «οι επιθέσεις που δέχθηκαν τα κοπάδια τους από λύκους προς το τέλος του καλοκαιριού ήταν ανησυχητικά πολλές. Όμως οι αποζημιώσεις και οι προαπαιτούμενες διαδικασίες στον ΕΛΓΑ είναι δύσκολες και πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αποδείξουν τις απώλειές τους. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ενίσχυση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων προκειμένου να μην συρρικνωθεί ο κλάδος, γιατί το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την οικονομία, την ανεργία, την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και το περιβάλλον».

Συνέδριο Νέων Αγροτών

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά, παράλληλα με το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, Agrofest Στερεάς Ελλάδας, από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, στο Επιχειρηματικό Πάρκο της πρωτεύουσας της Βοιωτίας. Η θεματολογία του Συνεδρίου είναι πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα καθώς θα εμβαθύνει στα θέματα της νέας ΚΑΠ, θα διερευνήσει τις συνθήκες της αγοράς και τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, ενώ θα δείξει επιτυχημένες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέοι γεωργοί, ώστε να πετύχουν στο νέο τους ξεκίνημα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί και ο νικητής του Διαγωνισμού για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Νέου Αγρότη του 2018, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δακοκτονία

«Το πρόβλημα της δακοκτονίας φέτος είναι πολύ μεγάλο, αφού δεν βοήθησε ο καιρός. Σαν Νομός ξεκινήσαμε πρώτοι πανελλαδικά τους ψεκασμούς, ενώ ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το έργο των εργολάβων». Με αυτά τα λόγια σχολιάζουν στελέχη της ΔΑΟΚ τα παράπονα ελαιοπαραγωγών από την ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας. Τα παράπονα αφορούσαν στον χρόνο έναρξης της δακοκτονίας, ζητώντας να ξεκινούν πιο νωρίς οι διαδικασίες για την έγκριση του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ και τον έλεγχο των συνεργείων για το αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι υπάλληλοι. Η ΔΑΟΚ από την πλευρά της αναφέρει ότι «οι ψεκασμοί γίνονται σωστά από ντόπιους, που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και όπως είναι λογικό επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στο έργο τους, αλλά για τον φόβο των Ιουδαίων γίνονται και έλεγχοι από την Υπηρεσία».  

Καλοκαιρία

Καλός προβλέπεται ο καιρός στον Νομό Λάρισας το επόμενο διάστημα. Σήμερα και αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 ως 31 βαθμούς κελσίου. Την Κυριακή η θερμοκρασία σε άνοδο (29-34 οC), ενώ φυσιολογικές θα είναι οι καιρικές συνθήκες και την επόμενη εβδομάδα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass