Να επενδύσουμε στην ηλικιακή ανανέωση και αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2018 15:32

«Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ηλικιακή ανανέωση και αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει και ο Επίτροπος Γεωργίας αλλά και έχει αναδειχθεί στον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στη Λειβαδιά, στο 25ο Συνέδριο Νέων Αγροτών.

Παράλληλα με το συνέδριο, διεξάγεται και το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γεωργίας– Κτηνοτροφίας «Agrofest» που συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Βοιωτίας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Β. Κόκκαλης περιηγήθηκε στα περίπτερα αγροτικών προϊόντων απ’ όλη τη χώρα και συνομίλησε με παραγωγούς, επιχειρηματίες, μεταποιητές, βιοτέχνες, αλλά και επιστήμονες, που παρουσιάζουν καινοτόμα εργαλεία και εφόδια.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός υπερασπίστηκε την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, τονίζοντας πως «οι νέοι σε ηλικία γεωργοί είναι πιο ανοικτοί σε νέες ιδέες, με μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης γνώσεων, υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών και διαδικασιών, ανάληψη μεγαλύτερου επιχειρηματικού ρίσκου και περιβαλλοντικής δέσμευσης σε θέματα φυσικών πόρων, προσαρμογής και μετριασμού του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Επομένως είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η διαρκής ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ώστε με συνέργεια του Πυλώνα ΙΙ για την αγροτική ανάπτυξη και αντίστοιχες παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (εθνικό απόθεμα, ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας), να δοθούν τα απαραίτητα μέσα για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο. Η προσέλκυση νέων αγροτών της επόμενης γενιάς, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και συντελεί στην αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής γεωργίας. Ως εκ τούτου, απαιτείται η ενίσχυση εισόδου νέων γεωργών και ανάληψη της αρχηγίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τις προηγούμενες γενιές, με επαρκές αρχικό παραγωγικό δυναμικό, ικανό να στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Καταλήγοντας ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως «στο πλαίσιο του Μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, στο οποίο διατέθηκαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την ένταξη περίπου 16.000 νέων στον πρωτογενή τομέα, προβλέπεται η παροχή κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης για την είσοδο νέων έως και 40 ετών στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Εκτός της ηλικιακής ανανέωσης, βασικός στόχος του μέτρου είναι η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass