Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2018 22:14

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Διαδοχικές επαφές είχε τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης με εκπροσώπους του κρασιού (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), με αιχμή του δόρατος την επικείμενη κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και το θέμα του "υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, μέσω ελέγχου ιχνηλασιμότητας αφού διαπιστώνεται και φέτος ότι η διακίνηση σταφυλιών χωρίς συνοδευτικό έγγραφο προς οινοποιεία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Για την κατάργηση του ΕΦΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης προσδιόρισε τον χρόνο λήψης αποφάσεων, αφού καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ. Επίσης στις επαφές αυτές έγινε επίσης μια πρώτη συζήτηση για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες του αμπελοοινικού κλάδου, με τον υπουργό να εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στην «πρόκληση» του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Αμπελουργία δεσμευόμενος για επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής που έχει συσταθεί. Ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την αναγκαιότητα συνέχισης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των οίνων και τόνισε ότι θα σταθεί δίπλα στις πρωτοβουλίες του κλάδου για την ανάπτυξη του τομέα."

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ

Στην επανεξέταση του καθεστώτος που διέπει την αυτόνομη δράση των εκκαθαριστών που έχουν αναλάβει την εκκαθάριση των υπό πτώχευση Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών, με στόχο την καλύτερη συνεργασία τους με το υπουργείο, προχωρά το ΥΠΑΑΤ. Αυτό αποφασίστηκε πρόσφατα στο περιθώριο σύσκεψης με θέμα την πορεία ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, ο υφυπουργός Βασ. Κόκκαλης, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Στη σύσκεψη διεφάνη αφενός ο έντονος προβληματισμός του ΥΠΑΑΤ για τον… αυτόνομο τρόπο λειτουργίας των εκκαθαριστών (δικηγόρων), οι οποίοι «δεν δίνουν λογαριασμό, ούτε ενημερώνουν για την πορεία εξυγίανσης και εκκαθάρισης των υπό πτώχευση Ενώσεων στο αρμόδιο υπουργείο», αφετέρου η ανησυχία για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων αυτών των Οργανώσεων. Έτσι με επικεφαλής τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη θα ξεκινήσουν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα στοχεύουν στη δυνατότητα εμπλοκής στη διαδικασία της εκκαθάρισης, ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες φυσικά θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν στο ΥΠΑΑΤ, ώστε από κοινού να ξεπερνιούνται τα γραφειοκρατικά προβλήματα που ανακύπτουν.

 

 

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα από το ΥΠΠΑΤ η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των υπό πτώχευση Συνεταιρισμών και Ενώσεων και στις περιπτώσεις στις οποίες τα χρέη τους δεν ξεπερνούν την αξία των ακινήτων, αυτά να παραχωρούνται στον ΟΔΥΑΓΕ προς αξιοποίηση - παραχώρηση. Για την καταγραφή των ανενεργών Συνεταιρισμών θα συσταθεί μια άτυπη Επιτροπή, με επικεφαλής τον κ. Κόκκαλη και με εκπροσώπους τον νομικό σύμβουλο του κ. Αραχωβίτη, της πρώην ΑΤΕ και της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση.

 

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

Όσον αφορά στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων (διαγραφή τόκων και μέρος του κεφαλαίου), ο επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδας τη χαρακτήρισε ως «την καλύτερη των τελευταίων ετών, ευνοϊκή ακόμη κι από άλλες τράπεζες» και συνεχάρη τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη για τη σύνταξή της. Σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα φθάσει στο ΥΠΑΑΤ η σχετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα επεκταθεί και σε αυτή την κατηγορία η παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση.

 

 

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ - ΖΙΖΑΝΙΑ ΣΕ ΟΡΥΖΩΝΕΣ

Oλοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν τόσο στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στη δράση 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) όσο και στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στη δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες». Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της κάθε δράσης, και οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης. Εφόσον οι υποψήφιοι δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

 

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

ΓΙΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ

Παρατείνεται έως τις 9 Οκτωβρίου η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης του υπομέτρου 5.1 του Μέτρου 5, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά «Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων». Η αναφερόμενη παράταση δίνεται σε ανταπόκριση αιτημάτων φορέων, παραγωγών και μελετητικών γραφείων καθώς υπάρχει, αναλογικά, μεγάλος αριθμός αιτημάτων στήριξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΠΣΚΕ που δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Επισημαίνεται, ότι το περιορισμένο χρονικό διάστημα της παράτασης, οφείλεται στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, καθώς σχεδιάζεται η έκδοση νέας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εντός του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω μέτρου του ΠΑΑ έχει εκχωρηθεί από το ΥΠΑΑΤ στον ΕΛ.Γ.Α. και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στήριξης, σύμφωνα με την προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, έληγε στις 18 Σεπτεμβρίου.

 

 

ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Για σημαντική αλλαγή του καιρού από αύριο Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου με ισχυρούς βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς περίπου, κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι. Αναλυτικότερα για σήμερα Δευτέρα ο καιρός προβλέπεται καλός με θερμοκρασία στους 34 βαθμούς Κελσίου. Από αύριο Τρίτη όμως οι άνεμοι θα εξελιχθούν σε βόρειους, μέτριους έως ισχυρούς και το Αιγαίο έως πολύ ισχυροί, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους 25-26 βαθμούς Κελσίου και την Τετάρτη στους 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass