«Άμεσα μέτρα για την πανώλη των χοίρων!»

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2018 15:38

Καμπανάκι κινδύνου για τη μετάδοση της πανώλης των χοίρων από τη γειτονική Βουλγαρία κρούει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη επισημαίνει τον κίνδυνο καταστροφής των χοιροτρόφων -καθώς θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα όπου υπάρξει κρούσμα- αλλά και τις συνέπειες στην εμπορία χοίρειου κρέατος!

Στην ερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι ζωονόσοι στην κτηνοτροφική παραγωγή μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρά αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα. Επιβάλλεται, λοιπόν, το θέμα που έχει προκύψει με κρούσμα πανώλης των χοίρων στη γειτονική Βουλγαρία, να προσεγγιστεί με τη δέουσα προσοχή και να προκαλέσει τα αντανακλαστικά της πολιτείας για την αποφυγή επέκτασής του στη χώρα μας.

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσα αποτρεπτικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εισόδου της νόσου στη χώρα. Καθώς η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους -είτε άμεσα με επαφή μεταξύ των ζώων ή μέσω των αγριόχοιρων είτε έμμεσα με την τροφή (ζωοτροφές) ή τα ρούχα, τα υποδήματα τα οχήματα, τον εξοπλισμό και τα έντομα- και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε διαθέσιμο εμβόλιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες κρούσματος στη χώρα».

Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τα εξής ερωτήματα στους συναρμόδιους υπουργούς:

1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να αποτρέψετε την είσοδο της νόσου της πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα;

2. Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τις ενδεδειγμένες ενέργειες σε περίπτωση εισόδου του νοσήματος στη χώρα και αν ναι ποιο είναι αυτό;

3. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΠΑΑ ή της ΕΕ που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον περιορισμό της νόσου και αν ναι ποια είναι αυτά και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε;

4. Επειδή η διάδοση της νόσου μπορεί να ευνοηθεί και από τους πληθυσμούς αγριόχοιρων, που ως γνωστό δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς, άλλα και τους πληθυσμούς των χοίρων ελευθέρας βόσκησης, ποια επιπρόσθετα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τον έλεγχο της κατάστασης αυτής;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass