Στο πόδι η κτηνοτροφική Θεσσαλία

* ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ * ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2018 15:16

Έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και κυρίως στους κτηνοτρόφους έχει προκαλέσει η νέα οριοθέτηση του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών από το ΥΠΑΑΤ, καθώς ολόκληρη η Θεσσαλία, με εξαίρεση 20 κοινότητες της Μαγνησίας, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, με αποτέλεσμα οι μέχρι τώρα δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης να κινδυνεύουν από τη νέα χρονιά να την χάσουν.

Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη (λήγει 1η Οκτωβρίου) και πολλοί εκπρόσωποι φορέων επικρίνουν τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ενήργησε πρόχειρα, χωρίς να λάβει υπόψη τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μέχρι τώρα η εξισωτική δινόταν σε δικαιούχους παραγωγούς που κατέχουν βοσκότοπους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Με το νέο σύστημα οι ημιορεινές μετατρέπονται σε μειονεκτικές, αλλά με βάση το νέο χάρτη που συντάχθηκε, ολόκληρη σχεδόν η Θεσσαλία απουσιάζει. Την ίδια ώρα και λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες ευρεία σύσκεψη, για να καταγραφεί πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, να αναζητηθούν λύσεις και αν χρειαστεί να συζητηθούν και τρόποι αντίδρασης στη διαφαινόμενη για τον κάμπο αδικία. Ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος μελετά το έγγραφο της διαβούλευσης για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, προκειμένου να ενημερώσει εμπεριστατωμένα τόσο τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, όσο και τους φορείς που θα παραστούν στη σύσκεψη. Η πρόσκληση απευθύνεται σε βουλευτές, δημάρχους, το ΓΕΩΤΕΕ και τον Γεωπονικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων, την Ένωση Νέων Αγροτών και Συνεταιρισμούς των περιοχών αυτών.  

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτης διαβεβαιώνει ότι καμία από τις περιοχές που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης δεν θα μείνει εκτός εξισωτικής. Υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων και βελτιώσεων».

Αυτά δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ασκώντας κριτική στη ΝΔ, διότι από στελέχη της «για άλλη μια φορά σκοπίμως διαστρεβλώνεται η αλήθεια».

Σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Παπαδόπουλο «από το 2013 έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ο κανονισμός 1305/2013 για την επαναχάραξη των ζωνών των μειονεκτικών περιοχών, με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για όλους ,για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος θα εγκρίνει πώς εφαρμόσαμε τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός. Δεν μπορεί να αναβάλλεται άλλο η εφαρμογή του Κανονισμού. Εξαντλήθηκε κάθε χρονικό περιθώριο που έδινε ο Κανονισμός. Αν δεν οριστούν οι περιοχές αυτές τώρα, το 2019 δεν θα μπορεί να πληρωθεί εξισωτική, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια. Ο χάρτης που ισχύει τώρα, έχει να ανανεωθεί από το 1981. Tο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου τον νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών: α) περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και β) περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να τεθούν ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Στη συνέχεια, με βάση τις προτάσεις και τις αντιδράσεις, θα βελτιώσουμε όσο μπορούμε την οριοθέτηση. Συγκεκριμένα, οι περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για την άσκηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, θέλουμε να συνεχίσουν να ενισχύονται με τα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης. Η νέα οριοθέτηση των περιοχών επηρεάζει μόνο τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης: κυρίως την εξισωτική και δευτερευόντως σχέδια βελτίωσης, νέους γεωργούς γιατί αφορά στο χαρακτηρισμό των περιοχών σε σχέση με τη γεωργία. Δεν επηρεάζει το LEADER και το ΕΣΠΑ.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, αφού αναλύει τη διαδικασία του καθορισμού των μειονεκτικών περιοχών, επισημαίνει τα εξής: Η διαβούλευση είναι ανοιχτή και το Υπουργείο μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις του χάρτη. Μπορούν να προστεθούν και άλλα κριτήρια για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα προκειμένου να επιλεγούν και άλλες περιοχές, αρκεί να τεκμηριώνονται. Είναι υποχρέωση της χώρας μας να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Δεν θα υπάρξουν αδικίες για τις περιοχές που πραγματικά έχουν μειονεκτήματα και δημιουργούνται εμπόδια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Επειδή η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου και επειδή τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα, χρειάζεται να κατατεθούν προτάσεις και όχι αφορισμοί».

ΧΡ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

 «Καλούμε την κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα να δώσει περισσότερο χρόνο για διαβούλευση και μετά την 1/10/18, έτσι ώστε να διορθωθούν σοβαρές αδικίες όπως π.χ. στα Φάρσαλα, στην Ελασσόνα και λοιπές περιοχές του νομού Λάρισας».

Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος, για το πρόβλημα που ανέκυψε, προσθέτοντας πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να κτυπά ανελέητα τους Έλληνες κτηνοτρόφους και αγρότες. Έχοντας περάσει δύο χρόνια από τη μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους κατά τουλάχιστον 50%, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει βγάλει σε διαβούλευση τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, όπου στον Νομό Λάρισας δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα στρέμμα έκτασης. Αυτό τι σημαίνει ; Ότι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι, στους οποίους με την τεχνική λύση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους δόθηκαν επιλέξιμοι βοσκότοποι σε μη ορεινές περιοχές, δεν θα πάρουν την εξισωτική αποζημίωση. Είναι ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο ενώ είχαν τουλάχιστον τρία χρόνια για να οριοθετήσουν τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, έρχονται την τελευταία στιγμή καθώς λήγει τη 01-01-2019 η παράταση που έχει δώσει η Ε.Ε. και με πρόχειρο και λανθασμένο τρόπο ορίζουν αυτές τις περιοχές. Το δυστύχημα είναι, ότι αυτός ο καθορισμός των περιοχών που γίνεται τώρα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα έχει ισχύ τουλάχιστον μια οχταετία, χωρίς να μπορεί να αποτραπεί, διότι θα επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος o οποίος εργάζεται σκληρά 365 μέρες τον χρόνο σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και κυρίως σε δύσκολες περιοχές, καλείται να επιβιώσει χωρίς ένα βασικό εργαλείο, την εξισωτική αποζημίωση. Μια επιβίωση που έχει γίνει δύσκολη τα τελευταία 3,5 χρόνια, με αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, με αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης και τώρα με την κατάργησή της σε μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων. Παρόμοιες επιπτώσεις θα υπάρχουν και με τους νέους αγρότες και με τα σχέδια βελτίωσης, που θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα».

Και ο κ. Καπετάνος καταλήγει: Η ΝΔ και ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και μετά από τις τρεις συναντήσεις που είχε τον τελευταίο χρόνο με κτηνοτρόφους, ότι θα στηρίξει την ορεινή αιγοπροβατοτροφία. Ο καιρός της συγκυβέρνησης παρωδία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οδεύει προς το τέλος. Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φιλελεύθερη παράταξη διαχρονικά ήταν και παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass