Εξανεμίζουν το εισόδημα τα «σκισμένα» κάστανα

Εξαιρετικές τιμές αλλά με πολλά προβλήματα η φετινή παραγωγή *Ιταλοί έμποροι αγοράζουν απευθείας απ’ το χωράφι σε χωριά του Κισσάβου

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2018 22:15

Μέτρια θεωρείται η φετινή χρονιά για τους καστανοπαραγωγούς του Δήμου Αγιάς και σαφώς πολύ χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, αφού σε περιοχές με μεγάλη δυναμική στο προϊόν, όπως λόγου χάρη στη Μελιβοία, στην Καρίτσα, στη Σκήτη και στην Ποταμιά, η παραγωγή είναι μειωμένη έως και 50%.

Στο ποσοστό αυτό δε τα μισά κάστανα ή και περισσότερα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως άλλωστε διαπίστωσαν πρόσφατα ιδίοις όμμασι και γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, που κλήθηκαν εσπευσμένα από τους καλλιεργητές, είναι σκισμένα, με αποτέλεσμα, από τη μια να χάνουν σε τιμή και από την άλλη να μην μπορούν να διατηρηθούν σε ψυκτικές εγκαταστάσεις ώστε να διατεθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η αιτία του προβλήματος ερευνάται από τους ειδικούς, αφού είναι απορίας άξιο και πρωτόγνωρη η μεγάλη ποσότητα των σκισμένων. Όσον αφορά στη μειωμένη παραγωγή, αυτή αποδίδεται στον ελαφρύ περσινό χειμώνα από άποψη θερμοκρασιών.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Αθανάτη», Ευάγγελος Κρανιώτης, ζητούν άμεσες και χωρίς καμία καθυστέρηση εκτιμήσεις της ζημιάς, γιατί είναι αδύνατο να αφήσουν δένδρα μάρτυρες –όπως τους ζητείται ώστε να γίνει η εκτίμηση αργότερα– μιας και δεν θα επιζήσουν αφού οι εναπομείναντες καρποί στα δένδρα γρήγορα θα γίνουν τροφή για ζαρκάδια, σκίουρους, αγριογούρουνα, ποντίκια και πουλιά.

Το κάστανο, τα τελευταία ιδίως χρόνια, αποτελεί σοβαρή πηγή εισοδήματος και, δυστυχώς, φέτος δείχνει πως δεν μπορεί να τονώσει σημαντικά τόσο το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών όσο και την τοπική οικονομία, παρόλο δε που οι τιμές στο καλό προϊόν είναι εξαιρετικά καλές.

Η τιμή διάθεσης για την Α’ ποιότητα ξεπέρασε τα 3 ευρώ και έφτασε ως τα 3,5 ευρώ, η Β’ ποιότητα κυμάνθηκε από 2 ως 2,60 ευρώ, η Γ’ ποιότητα, τα ψιλά δηλαδή σε μέγεθος, δεν υπάρχει τιμή (!), ενώ και τα σκισμένα δεν πετιούνται, παρά αγοράζονται κι αυτά από τους εμπόρους σε τιμές από ογδόντα λεπτά ως ένα ευρώ. Οι μεγαλύτερες ποσότητες έφυγαν για τη γειτονική Ιταλία και για τη Γερμανία, και λίγες είναι αυτές που διατέθηκαν στην εγχώρια κατανάλωση. Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή κινείται μεγάλος αριθμός Ιταλών εμπόρων και μεσαζόντων που ψάχνουν να αγοράσουν για τη χώρα τους και που πληρώνουν επί τόπου… ακόμη και στο χωράφι!

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως τα καστανοπερίβολα της περιοχής του Δήμου Αγιάς ταλαιπωρούνται αρκετά με τη μελάνωση από τους μύκητες Phytophthora cinnamomi και Phytophthora Cambivora (Perti) Buis που μπορούν και στεγνώνουν γρήγορα και ολοκληρωτικά τα δέντρα όπου αναπτύσσονται, ενώ δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερες προσβολές από έντομα και ειδικά από το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς) που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 σε περιοχή της Πιερίας, ήδη έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα εκεί και ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Αρκαδία και στην Κοζάνη, σκορπώντας τεράστια ανησυχία στους παραγωγούς.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass