Εκτός εξισωτικής 5 χωριά των Φαρσάλων

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2018 22:25

Προβληματισμός επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης, του Δήμου Φαρσάλων, για την απένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Αχιλλείου, Διλόφου, Ερέτρειας, Ναρθακίου και Νεράιδας του Δήμου Φαρσάλων, που θεωρούνταν μέχρι σήμερα μειονεκτικές, από την εξισωτική αποζημίωση των ημιορεινών περιοχών.

Το σώμα ενημέρωσε η γεωπόνος του Δήμου Φαρσάλων κ. Καλφούντζου για τις συγκεκριμένες περιοχές καθώς και για την πολύ μικρή (15 ημερών) διαβούλευση που πήρε το θέμα.

Ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Δημ. Μπαμπανίκας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Yπάρχει μία γενικευμένη αναστάτωση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Δήμο μας, για τις ημιορεινές περιοχές, οι οποίες έχουν απενταχθεί από την εξισωτική αποζημίωση και αποτελούν έως και σήμερα ένα πολύτιμο βοήθημα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς τα συγκεκριμένα εδάφη ήταν μειονεκτικά σε σχέση με άλλα και δεν ήταν τόσο γόνιμα για καλλιέργεια. Όλοι οι δήμοι και όλες οι περιφέρειες, διαμαρτύρονται εντόνως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξανά ενταχθούν οι περιοχές αυτές και να δώσουν παράταση στη διαβούλευση, να μην αδικηθεί ο φτωχός κόσμος που εργάζεται και διαμένει σε αυτό τον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Φαρσάλων προχωρά σε μία διαμαρτυρία προς το Υπουργείο για τις περιοχές αυτές".

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρσάλων κ. Χρήστος Καπετάνος, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα, στο οποίο θα γίνει προσφυγή από τις ομοσπονδίες των κτηνοτρόφων, διότι η συγκεκριμένη μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο, για ολόκληρο τον νομό και όχι συγκεκριμένα για κάποια περιοχή, μελέτη η οποία αντίκειται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορείς να μετράς βροχοπτώσεις σε όλο τον νομό, αλλά θα πρέπει να γίνεται μέτρηση σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Χαρακτήρισε απαράδεκτο να βγάζεις εκτός πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, όπως επίσης χωριών της Ελασσόνας και των Φαρσάλων και να εντάσεις περιοχές όπως η Ευξεινούπολη και ο Αλμυρός από όλη την Θεσσαλία.

Όλες οι παρατάξεις, θεώρησαν άδικο το συγκεκριμένο μέτρο. Να σημειωθεί ότι τα χωριά Σκοπιά και Καλλιθέα Φαρσάλων παραμένουν στην εξισωτική αποζημίωση.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Β. Νικολάου, στη συνέχεια διάβασε την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Δήμος Φαρσάλων και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Στο έγγραφο της διαβούλευσης με θέμα «Οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών)» και συγκεκριμένα στον χάρτη και τον κατάλογο των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, διαπιστώσαμε ότι οι Τοπικές Κοινότητες Αχιλλείου, Διλόφου, Ερέτρειας, Ναρθακίου και Νεράιδας του Δήμου Φαρσάλων που θεωρούνταν μέχρι σήμερα μειονεκτικές, είναι εκτός των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Οι αναφερόμενες Τοπικές Κοινότητες χαρακτηρίζονται από έντονο ανάγλυφο του εδάφους, υποβαθμισμένα, χαμηλής παραγωγικότητας και με κλίση εδάφη και μικρό ποσοστό αρδευομένων εκτάσεων. Στις Τοπικές Κοινότητες Αχιλλείου Διλόφου, Ερέτρειας, Ναρθακίου και Νεράιδας το ποσοστό των αρδευομένων εκτάσεων σε σχέση με το σύνολο των εκτάσεων είναι αρκετά μικρότερο του 50% και υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις υποβαθμισμένων βοσκοτόπων. Οι καλλιέργειες είναι κυρίως ξηρικές και ασκείται εκτατική κτηνοτροφία. Στους ανωτέρω οικισμούς εκτρέφονται 19.646 αιγοπρόβατα και 614 βοοειδή (στοιχεία 2015). Οι κτηνοτρόφοι των πρώην μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους δόθηκε έκταση επιλέξιμου βοσκοτόπου, αλλά και οι γεωργοί αποκλείονται από την είσπραξη της εξισωτικής αποζημίωσης. Η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί ένα από τα σημαντικά εισοδήματα των αγροτών των μειονεκτικών περιοχών. Ο αποχαρακτηρισμός των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω κατάργησης της εξισωτικής αποζημίωσης και άλλων ενισχύσεων (Νέοι αγρότες κ.α.).

Ζητούμε την επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και την παραμονή ως μειονεκτικών των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου που οριοθετήθηκαν με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ».

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιώργου Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass