Aπόσταξη τσίπουρου …όπως πέρυσι

* ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ *ΘΕΤΙΚΑ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΙ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 22:10
Από την επίσκεψη στην Αθήνα και τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Τυρνάβου με τους αμβυκούχους Από την επίσκεψη στην Αθήνα και τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Τυρνάβου με τους αμβυκούχους

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη είχε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης στο υπουργείο στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Νίκο Παπαδόπουλο και τον χημικό - οινολόγο π. γενικό διευθυντή του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Δρ. Αστέριο Παπρά.

Στη συνάντηση διαφάνηκαν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη λύση των προβλημάτων απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών – αμπελουργών της φετινής περιόδου, που επίκειται να αρχίσει στις 15 του μήνα όπως κάθε χρόνο. Η λύση θα κινηθεί στο πλαίσιο των περσινών δεδομένων και διαδικασιών.

Επίσης, θίχτηκε το θέμα του τσίπουρου γενικότερα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη βαρύτητα που έχει το προϊόν για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Προς τον σκοπό αυτό συζητήθηκε να υπάρξει μία ευρύτερη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες, φορείς και άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, ώστε να δρομολογηθεί μια λύση μακροχρόνια.

Τέλος, ο δήμαρχος Τυρνάβου επέδωσε στον υπουργό υπόμνημα αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, προκειμένου το υπάρχον καθεστώς που αφορά στον Δήμο Τυρνάβου να συνεχιστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΥΣ

Σε συνέχεια της συνάντησης στην Αθήνα, χθες ο κ. Σαρχώσης κάλεσε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο με τον πρόεδρο κ. Λάσκο Β. Μανδηλά και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου.

Ο κ. Σαρχώσης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

 Εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη θετική εξέλιξη, όπως αυτή προέκυψε από τη συνάντηση με τον υπουργό, και στη συνέχεια ακολούθησε μια διευρυμένη συζήτηση, στην οποία αναζητήθηκαν οι προϋποθέσεις και τα βήματα προκειμένου το αμπέλι και το τσίπουρο να μπουν σε μια λογική εξορθολογισμού και να προκύψουν πολλαπλάσια οφέλη για την περιοχή του Δήμου Τυρνάβου.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΠΑΠΡΑ

Στη συνάντηση στην Αθήνα παρέμβαση έκανε και ο π. γενικός διευθυντής του Οινοποιείου Τυρνάβου Δρ. Αστέριος Παπράς, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων προς τον υπουργό κ. Αραχωβίτη και τους συνεργάτες του ότι το τσίπουρο είναι ένα παραδοσιακό δυναμικό προϊόν του αμπελιού, ισχυρό ανάχωμα στην ανάσχεση εισαγωγής ξενόφερτων αλκοολούχων ποτών, στήριγμα της αμπελουργίας. Θα ήταν λάθος να σταματήσει η παραδοσιακή του παραγωγή, διότι μέσα της μεταφέρει την εμπειρία και τη γνώση αιώνων που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο κ. Παπράς τόνισε ότι το τσίπουρο πρέπει να αναγνωριστεί ως γεωργικό προϊόν, να εξορθολογιστεί ο τρόπος παραγωγής του από τους αμπελουργούς που αξιοποιούν την παραγωγή τους, να αναγνωριστούν οι διήμεροι σαν μικροί αποσταγματοποιοί όπως υπάρχουν και στην ΕΕ.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass