Καταδικάστηκαν για τα μπλόκα του ’13

* ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 4 ΜΗΝΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 23:00
Αγροτοσυνδικαλιστές των Θεσσαλικών ΕΟΑΣ χθες στα δικαστήρια της Λάρισας. Τρεις εξ’ αυτών καταδικάστηκαν για τα αγροτικά μπλόκα του 2013 Αγροτοσυνδικαλιστές των Θεσσαλικών ΕΟΑΣ χθες στα δικαστήρια της Λάρισας. Τρεις εξ’ αυτών καταδικάστηκαν για τα αγροτικά μπλόκα του 2013

Σε καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών στον καθένα, οδηγήθηκε χθες το Δευτεροβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε βάρος τριών συνδικαλιστών αγροτών και μελών Ομοσπονδιών, για υπόθεση που σχετίζεται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το μπλόκο της Νίκαιας το 2013.

Οι συνδικαλιστές που καταδικάστηκαν είναι ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας και το μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Θωμάς Πάσχος.

Πρόκειται για μια από τις πολλές υποθέσεις μπλόκων που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες και καθεμία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες κατά την εκδίκασή της.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι τρεις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με πρόθεση από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Το αξιοσημείωτο της χθεσινής δίκης είναι πως η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε τη μετατροπή της πράξης (να απαλειφθεί  δηλαδή ο κίνδυνος) και ως εκ τούτου να παύσει η ποινική δίωξη κατά των αγροτών λόγω παραγραφής. Το ίδιο υποστήριξε και ο συνήγορος υπεράσπισης.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο που τους έκρινε ενόχους όπως κατηγορούνταν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρεις άνδρες από κοινού μαζί με άλλους διακοσίους περίπου αγρότες από τη Θεσσαλία που δεν αναγνωρίστηκαν, με κινήσεις αντιπερισπασμού με σκοπό τον αποκλεισμό της εθνικής οδού διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και αφού αναρριχήθηκαν από το πρανές του κόμβου από τους παράδρομους της ΠΑΘΕ, εισήλθαν αιφνιδιαστικά στο οδόστρωμά της ΠΑΘΕ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας αφού προηγουμένως κατέστρεψαν τις σήτες περίφραξης και κατέλαβαν πεζή τη διαχωριστική νησίδα ενόσω διεξαγόταν η κίνηση των οχημάτων.

Οι τρεις άνδρες τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, δηλαδή δύο μήνες λιγότερους από την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καταγγέλλουν ως «άδικη και απαράδεκτη την καταδίκη» υπογραμμίζοντας πως αυτό έγινε «με βάση καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους».

Τόνισαν μεταξύ άλλων πως «είναι γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με αποφάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, Γενικές Συνελεύσεις και πανελλαδικές συσκέψεις» και συμπέραναν πως «η απόφαση του δικαστηρίου πλήττει το δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να αποφασίζουμε για τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας καθώς στοχοποιεί και καταδικάζει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του οργανωμένου κινήματος. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να διεκδικούμε, το έχουμε κατακτήσει με αγώνες και θυσίες και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανέναν».

Επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «για τον ολισθηρό κατήφορό της με την ποινικοποίηση των αγώνων μας, την τρομοκρατία μέσω των αγροτοδικείων, την καταδίκη μας επειδή κάναμε το «έγκλημα» να αγωνιστούμε για την επιβίωση των οικογενειών μας».

Εν τέλει απαίτησαν «να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των αγροτοδικείων και να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας». Κάλεσαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην σταματήσουν τους αγώνες τους.

*Αξίζει να τονίσουμε πως πρόσφατα (τον περασμένο Μάρτιο) είχαν προκαλέσει όχι μόνο αίσθηση αλλά ταυτόχρονα και την αθώωση αγροτών, οι προτάσεις εισαγγελέων σχετικά με ανάλογες αντιδράσεις αγροτών. Οι εν λόγω προτάσεις εξίσωσαν το δικαίωμα των πολιτών για την ελεύθερη μετακίνηση με αυτό των αγροτών για διαμαρτυρία.

Η αρχή έγινε με την αθώωση εφτά αγροτών από την περιοχή της Αγιάς για το μπλόκο του Γερακαρίου και αμέσως μετά με την αθώωση άλλων τριών για το μπλόκο της Νίκαιας το 2016.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass