Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 22:15
Οι τιμές στα καπνά Οι τιμές στα καπνά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση του καπνού στην επαρχία Ελασσόνας, καθώς ορισμένες καπνοβιομηχανίες (ΣΟΚΟΤΑΒ και ΣΕΚΕ) έχουν ήδη παραλάβει το πρώτο και δεύτερο χέρι της κοπής, ενώ αυτές τις ημέρες δέχεται το πρώτο χέρι και ο ΜΙΣΙΡΙΑΝ.

Μπορεί η σπορά να ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις την Άνοιξη, ωστόσο οι αυξημένες βροχές του καλοκαιριού υποβάθμισαν κάπως την ποιότητα του προϊόντος, παρά τις αυξημένες φροντίδες των Ελασσονιτών παραγωγών, που φημίζονται για την τεχνογνωσία τους στην καπνοκαλλιέργεια. Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών προβλέπουν τα εξής: Για την ποικιλία Κατερίνης 142 τόνοι με τιμή 3,10 στη ΣΟΚΟΤΑΒ, 52 τόνοι με τιμή 3,09 στη ΣΕΚΕ, ενώ η τελική μέση τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4,20 ευρώ. Στις ίδιες τιμές περίπου θα «παίξει» και ο ΜΙΣΙΡΙΑΝ, ο οποίος θα ανακοινώσει τιμή μόλις παραλάβει τις πρώτες παρτίδες. Λίγο πιο πάνω, ως προς την τελική τιμή (4,40-4,60 ευρώ/κιλό) θα κινηθεί η ποικιλία Μπασμάς. Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθάριση (διαμόρφωση τελικής τιμής) θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι παραγωγοί θα παραδώσουν το τέταρτο και τελευταίο χέρι της φετινής σοδειάς τους.

 

Φως από Τελωνείο για το τσίπουρο

2FVS APO TELVNEIOΤη λύση του Τελωνείου που θα επιτρέψει στους διήμερους παραγωγούς να βράσουν τη φετινή χρονιά, ξεπερνώντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την προσφυγή των αποσταγματοποιών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, περιμένουν σήμερα οι μικροί αμβυκούχοι. Όπως δεσμεύθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, με τον οποίο επικοινώνησε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός «θα φροντίσει σήμερα να βρει τη νομική φόρμουλα, ώστε η βεβαίωση της ΔΑΟΚ της κάθε Περιφέρειας ή της αντίστοιχης υπηρεσίας του δήμου να βγαίνει εύκολα και να καθορίζει το 48ώρο που επιθυμεί ο μικρός αμβυκούχος για να βράσει το τσίπουρό του, χωρίς να έχει πρόβλημα με το Τελωνείο». Σχετική σύσκεψη (φωτ.) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Περιφέρεια μεταξύ του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, του δημάρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση, του αντιπεριφερειάρχη Γ. Λαδόπουλου και παραγωγών του Τυρνάβου και του Κιλελέρ.

 

Υπερπροσφορά και καλές αποδόσεις στο αμύγδαλο

3YPERPROSFORA KAI KALESΣε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης αμυγδάλου από τους παραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και κυρίως στις δύο μεγάλες εταιρείες του νομού Λάρισας, την «Agronuts» και τον «Ντίνα», οι οποίες απορροφούν τη μεγαλύτερη παραχθείσα ποσότητα του κάμπου. Όπως είναι γνωστό, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αμυγδάλου και η διαδικασία της διαλογής, πήραν «φωτιά» οι μηχανές των μεταποιητών. Οι συμφωνίες που κλείστηκαν κυμαίνονται από 1,80 ως 2,40 ευρώ, ανάλογα με την ψίχα και την ποιότητα του αμυγδάλου, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διακύμανση έπαιζε μεταξύ 2,50-2,70 ευρώ, καθώς το 2017 η αγορά (διεθνής, εσωτερική) ήταν ελλειμματική. Φέτος υπάρχει υπερπροσφορά, ενώ και οι στρεμματικές αποδόσεις των δέντρων είναι ικανοποιητικές (20 κιλά το δέντρο, ήτοι 300 κιλά/ στρ. ψίχα). Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μεταποιητών «με βάση τα τεράστια παγκόσμια αποθέματα είναι κατόρθωμα το γεγονός ότι φέτος στις τιμές που παραδώσαμε, ξεπεράσαμε το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ. Το ζήτημα όμως δεν πρέπει να εστιάζεται η συζήτηση στην τιμή πώλησης, αλλά στις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε σαν χώρα για να βελτιώσουμε τις αποδόσεις και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, κυρίως με το αφορολόγητο πετρέλαιο και την άρδευση. Ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις σε Υπουργείο και Περιφέρεια». Όσον αφορά στις ποικιλίες, η αγορά εμπιστεύεται τις παραδοσιακές «Τέξας», «Φιρανιά» και «Τουώνο», αλλά από πέρυσι ξεκίνησε μια προσπάθεια στα νέα δέντρα που φυτεύονται να δοκιμασθούν και οι νέες ποικιλίες «Μπάιρον» και «Σολάτα», προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή. Αν φτάσουμε τα 500 κιλά/στρ., τότε ο παραγωγός δεν θα αγωνιά αν η τιμή που θα απολαύσει θα είναι 2,30 ευρώ ή 2,70 ευρώ. Τέλος αναφορικά με την αποθήκευση του προϊόντος και με την εκτίμηση κάποιων παραγωγών να πουλήσουν το αμύγδαλο αρχές Δεκεμβρίου, καθώς είθισται τα Χριστούγεννα η τιμή να ανεβαίνει, οι εκπρόσωποι των μεταποιητών εκτιμούν ότι η τιμή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, ίσως υποχωρήσει και λίγο, διότι εκείνη την περίοδο θα κατακλύσουν την αγορά τα αμερικάνικα αμύγδαλα (ετήσια παραγωγή φέτος πάνω από 1,1 δισ.) και θα διαταραχθεί ακόμη περισσότερο ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

 

Φιλικό το τριφύλλι για κτηνοτρόφους

4FILIKO TO TRIFYLLIΤη στιγμή που σε ολόκληρη τη χώρα η τιμή στα τριφύλλια έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τις τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων, καθώς οι περισσότερες πράξεις γίνονται στα 16-18 λεπτά το κιλό, στον κάμπο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού οι τιμές που ακούγονται κυμαίνονται στα 13-15 λεπτά/κιλό. Αυτή την περίοδο, πάντως, στις πιο πολλές περιοχές της χώρας κόβεται το πέμπτο, το έκτο ή ακόμα και το έβδομο χέρι, ανάλογα με το πότε έγινε η πρώτη κοψιά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή.

 

Ερχονται βροχές και ο «Ορέστης»

Σήμερα Δευτέρα στον νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Το νέο καιρικό φαινόμενο που έχει την ονομασία «Ορέστης» θα έχει ανέμους βορειοανατολικούς ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ως 19 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη περιμένουμε συννεφιές και λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι. Από την Τετάρτη θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές στις ορεινές περιοχές, ενώ την Πέμπτη θα ανέβει και η θερμοκρασία (19-21 βαθμούς Κελσίου).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα