Εμπρακτη στήριξη στο ακτινίδιο

Δεσμεύσεις Αγοραστού - Κολλάτου στη 14η Γιορτή σε Πυργετό και Αιγάνη

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 22:30

Πλήθος κόσμου και φέτος στη 14η Γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Τεμπών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, o ΔΟΠΑΠΕΠΤ, η τοπική κοινότητα Πυργετού και Αιγάνης όπως κάθε χρόνο, στη διασταύρωση της π. εθνικής οδού με τον δρόμο προς Πυργετό χθες Κυριακή και στην Αιγάνη προχθές Σάββατο.

Για την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Πηνειού το ακτινίδιο είναι πλέον μια από τις σημαντικότερες και δυναμικές καλλιέργειες, γεγονός που ανέπτυξαν όλοι οι ομιλητές τόσο στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης όσο και προχθές βράδυ στην Αιγάνη.

Χθες Κυριακή η έναρξη της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον ιερέα του Πυργετού πρωτ. Αλέξανδρο. Ακολούθησε χαιρετισμός του οικοδεσπότη δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, ομιλία από την κ. Χριστίνα Κοντογιάννη, MSc γεωπόνο Περιφέρειας Θεσσαλίας – Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας με θέμα «Καλλιέργεια της ακτινιδιάς». Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό καθώς και από τους παρευρισκόμενους βουλευτές κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Χρήστο Κέλλα και Κώστα Μπαργιώτα. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης και επίσης μίλησαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού - Αιγάνης και παραγωγών κ. Βασίλης Ευθυμίου και Νίκος Χριστοδούλου.

Ο κ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Την έναρξη της διοργάνωσης χθες έκανε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς, θα είμαστε δίπλα στον συνεταιρισμό και στην ομάδα παραγωγών για να πετύχουμε αυτό που λέμε ολοκληρωμένη διαχείριση ακτινιδίου. Θα πρέπει να επιταχύνουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη διαδικασία πρωτίστως γεωγραφικής ένδειξης με σκοπό και στόχο το προϊόν αυτό να καταστεί προϊόν ονομασίας προέλευσης. Στηρίζουμε τις δράσεις, ενισχύουμε τις υποδομές, εκπονούμε και επικαιροποιούμε μελέτες, υπογράψαμε μαζί με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προγραμματική σύμβαση ύψους 1.000.000 ευρώ για την αγροτική οδοποιία στον δήμο μας όπως και άμεσα τον άλλο μήνα εγκαθίσταται εργολάβος ανάδοχος για τον καθαρισμό ρεμάτων ύψους 2.100.000 ευρώ. Ακόμη έχουμε έτοιμες ώριμες μελέτες ύψους 3.000.000 ευρώ για αρδευτικά έργα και περιμένουμε πότε θα ανοίξει το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή μέσω κάποιου άλλου φορέα».

Ο κ. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Μιλώντας στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε το ακτινίδιο εθνικό προϊόν. Στεκόμαστε αρωγοί και στους αγρότες της περιοχής με έργα, γιατί τα έργα λένε την αλήθεια. Κοντά στα δύσκολα». Αναφέρθηκε στα έργα άρδευσης και οδοποιίας που προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δέλτα Πηνειού που ξεπερνούν τα 60.000.000 ευρώ. Και συνέχισε τονίζοντας: «Είμαστε εδώ και βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα ζωής και στον Δήμο Τεμπών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε ακόμα ότι η παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας είναι ζωή. Συγχάρηκε τους παραγωγούς που ανέδειξαν το ακτινίδιο στην περιοχή. Επίσης συγχάρηκε και τον Σύλλογο Γυναικών Πυργετού για την προβολή του προϊόντος.

Ο κ. ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Θετικό παράδειγμα χαρακτήρισε το ακτινίδιο Πυργετού – Αιγάνης ο βουλευτής και π. αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Η πολιτεία δεν επιβάλλει τις καλλιέργειες αλλά οφείλει όμως να ενημερώσει τους παραγωγούς και κυρίως να παρέχει κίνητρα και έργα υποδομών, εξωστρέφεια και να συμβάλει στην ανάπτυξη του προϊόντος και την προβολή του έτσι ώστε να κερδίζει αγορές. Μίλησε επίσης για ταυτότητα στα προϊόντα και δήλωσε συμπαραστάτης στην προσπάθεια το ακτινίδιο Πυργετού να καθιερωθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η παρέμβαση του βουλευτή κ. Χρήστου Κέλλα ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς:

«Το μόνο που ζητάτε από την πολιτεία είναι να μην βάζει εμπόδια στην παραγωγή σας και αντ’ αυτού, «ανταμείβεστε» με υπέρμετρη φορολόγηση, κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, κατάσχεση λογαριασμών, παράλογες ασφαλιστικές εισφορές, συνεχείς αλλαγές στον συνεταιριστικό νόμο, αύξηση των τιμών στα αγροεφόδια».

Εδώ και 14 χρόνια ο Πυργετός και η Αιγάνη στέλνουν μήνυμα πως όπου υπάρχει μεράκι, συνεργασία και όραμα, μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και τα πιο δύσκολα».

Ο κ. ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαργιώτα αφού συγχάρηκε τον δήμαρχο κ. Κώστα Κολλάτο και τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στο προϊόν σημειώνοντας ότι η έξοδος από την κρίση θα δοθεί και από τις τοπικές κοινωνίες. Το ακτινίδιο είναι ένα σαφές παράδειγμα. Χαιρέτισε την προσπάθεια της Τοπικής Αυδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και ζήτησε από την πολιτεία, την κεντρική εξουσία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους.

Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Στην κεντρική εκδήλωση της 14ης Γιορτής Ακτινιδίου στον Πυργετό παρευρέθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού του Δ. Τεμπών έχουμε την ευλογία να παράγεται ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, το ακτινίδιο. Ένα φρούτο το οποίο προσφέρει πολλά θετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που έχει καταστήσει το ακτινίδιο περιζήτητο σ’ όλα τα κράτη του κόσμου και έχει ανεβάσει την Ελλάδα στην 3η θέση σε εξαγωγές ακτινιδίου παγκοσμίως. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και σε άλλα δυναμικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, έτσι και στο ακτινίδιο δεν προσδίδεται η προστιθέμενη αξία που του αναλογεί για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη ψυκτικών εγκαταστάσεων που επιτρέπουν την προσωρινή αποθήκευση του ακτινιδίου, ώστε να αποφεύγεται η βιαστική διάθεσή του σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, με τελικό αποτέλεσμα την πίεση των τιμών του. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο, πολύπλοκο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι αγρότες και οι οργανώσεις αυτών θα έχουν τη δημοτική μας παράταξη «Νέα Δύναμη» συμπαραστάτη τους σε κάθε αίτημά τους».

Ο κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Αρωγός στην προσπάθεια αναγνώρισης του ακτινιδίου στην περιοχή του Πυργετού και της Αιγάνης ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, στέκεται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, όπως σημειώνει στον χαιρετισμό του με αφορμή την 14 Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού - Αιγάνης.

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Γαλλία, όπου μετέβη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Κόκκαλης στον χαιρετισμό που απέστειλε σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ακτινίδιο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά προϊόντα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, γεγονός που πιστοποιείται από την εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών σε όλο τον κόσμο.

Ως υφυπουργός με κάθε ευκαιρία προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ενίσχυση του προϊόντος, με όραμα να αποτελέσει έναν λειτουργικό πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ύπαιθρο.

Θέλω να επισημάνω ότι πολύ πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, συναντήθηκα με τη Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, της οποίας την προσπάθεια να αναγνωριστεί το ακτινίδιο της περιοχής ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, τη στηρίζω αμέριστα.

Προσπάθειες όπως αυτή είναι συμβατές με τη σύγχρονη προσέγγιση για το βιώσιμο μοντέλο αγρότη την οποία ασπάζεται και ευαγγελίζεται το Υπουργείο μας υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία. Η ανάδειξη της μοναδικής ταυτότητας και ποιότητας που διαθέτουν τα προϊόντα σας είναι ο ασφαλής δρόμος για τις διεθνείς αγορές, καθιστώντας ανταγωνιστικές τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εξασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα στον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Θεωρώ επίσης σημαντικό να συνδράμουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η Διεπαγγελματική Ομάδα Ακτινιδίου, κάτι το οποίο προοιωνίζει μόνο θετικές εξελίξεις για το προϊόν.

Με βάση τα όσα με πληροφορούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, η φετινή χρονιά δίνει καλής ποιότητας ακτινίδια, ενώ τα προβλήματα από εγκαύματα και προσβολές είναι σχετικά λίγα.

Κλείνοντας θέλω να σας συγχαρώ γιατί στην περιοχή σας παράγεται πάνω από το 10% της εγχώριας παραγωγής ακτινιδίων, με εξαιρετική ποιότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που αξίζει και μπορεί να βρεθεί στις ακριβότερες αγορές του κόσμου. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι πάντα δίπλα σας».

 

ΠΥΡΓΕΤΟΣ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass