Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλούσια και φέτος η Γιορτή Κάστανου

Εκθέσεις, ομιλίες και λαϊκό γλέντι στην Καρίτσα *Μηνύματα Μάξ. Χαρακόπουλου - Χρ. Κέλλα

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 22:35

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Καρίτσα η 27η Γιορτή Κάστανου που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγιάς, η Τοπική Κοινότητα Καρίτσας, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος «Καλυψώ» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρίτσας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου παρέστησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολος Μπέμπης, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών Γιώργος Γιάνναρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γκουτζουλίκας και Αθανάσιος Ολύμπιος, οι πρόεδροι της Καρίτσας και του Ομολίου, Στέλιος Οικονόμου και Αθανάσιος Κυριακού αντίστοιχα, η πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου, τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και συνεταιρισμών.

Παρουσία πλήθους κόσμου στήθηκε γλέντι υπό τους ήχους λαϊκής ορχήστρας ως αργά τη νύχτα στο στεγασμένο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα Ομολίου, Μελιβοίας και Καρίτσας.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

Το εορταστικό πρόγραμμα χθες Κυριακή ξεκίνησε με εκκλησιασμό και ακολούθησαν δύο ομιλίες σε αίθουσα του σχολείου. Η πρώτη από τον καθηγητή Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών, διευθυντή του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» του ΤΕΙ Θεσσαλίας και διευθυντή του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος του «Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Θεσσαλίας», Δρ. Παπαχατζή Αλέξανδρο, με θέμα «Η καλλιέργεια της καστανιάς. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει». Η δεύτερη ομιλία έγινε από τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, διευθυντή του Εργαστηρίου «Τροφοθρεπτικών προϊόντων και λειτουργικών τροφίμων» του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δρ. Γεωργίου Ζακυνθινού, με θέμα «Κάστανο, διατροφική αξία και μεταποίηση».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με τη θεατρική παράσταση «Του χωριού το Κοινοβούλιο» από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας.

Και τις δύο ημέρες μοιράστηκαν δωρεάν ψητά κάστανα σε όλους τους επισκέπτες και στο σχολείο εκτίθονταν φωτογραφίες με θέμα το κάστανο.

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο ευλογημένος αυτός τόπος παράγει το εμβληματικό προϊόν της περιοχής, το ξακουστό για την ποιότητά του κάστανο. Δεν αρκεί όμως να γνωρίζουμε μόνο εμείς την ποιότητά του, αλλά αυτή να είναι με βούλα! Χρειάζεται, λοιπόν, πιστοποίηση της μοναδικής ταυτότητας του κάστανου που παράγεται εδώ στα καστανοπερίβολα του Κισσάβου. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει προστιθέμενη αξία και να κερδίσει τη θέση που του αξίζει στα ράφια των διεθνών αγορών». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της 27ης Γιορτής Κάστανου Καρίτσας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε στην προοπτική που θα ανοίξει η αναγνώριση του κάστανου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης ή ΠΟΠ, αλλά και στα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό των καστανοπερίβολων. Όπως είπε, «για το ζήτημα -και ιδιαίτερα για την προϋπόθεση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για τη μεταβίβαση των καστανοπερίβολων- κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του». Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του «για τη διάθεση συνεργασίας των συνεταιρισμών καστανοπαραγωγών -που άκουσα στα Αμπελάκια- για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στην προώθηση του προϊόντος».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

«Η περιοχή της Καρίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κάστανο, ένα προϊόν υψηλής αξίας, ποιοτικό, ικανό να πρωταγωνιστήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν θέλουμε, λοιπόν, πραγματικά να βγούμε από την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Η αγροτική παραγωγή μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό».

Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αφού συνεχάρη τους διοργανωτές αλλά και τους κατοίκους της περιοχής για τη «διαχρονική στήριξη που δείχνουν στην αξιόλογη προσπάθεια προβολής του καστάνου», αναφέρθηκε στο «ιδιοκτησιακό», τονίζοντας:

«Ξέρω ότι το ιδιοκτησιακό είναι ένα ζήτημα που δυσχεραίνει την καστανοκαλλιέργεια και στην περιοχή σας και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι ενέργειες εκείνες που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Προσωπικά είμαι στο πλευρό σας για οτιδήποτε μπορώ να συνεισφέρω. Ευελπιστώ με τη δουλειά και τον ιδρώτα των καστανοπαραγωγών του Νομού μας, το κάστανο να συνεχίσει να «ταξιδεύει» σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και του πλανήτη, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της χώρας».

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα