Οργή αγροτών από τις περικοπές των ενισχύσεων

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2018 22:02

Ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις των παραγωγών στον νομό Λάρισας που έλαβαν πρόσφατα πετσοκομμένη την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, επειδή το σύστημα δεν αναγνώρισε κάποιες εκτάσεις τους, που χαρακτηρίζονται δασικές, άρα τελούν υπό αμφισβήτηση.

Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και καταβλήθηκε η προκαταβολή της επιδότησης, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες προς τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια και τους δήμους, προκειμένου να βρεθεί η αιτία του προβλήματος και να λυθεί. Πρόβλημα που είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζει πάνω από 15.000 αγρότες, οι οποίοι έχουν καταθέσει ενστάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, με αφορμή την κύρωση των δασικών χαρτών. Στο στόχαστρο των παραγωγών οι υπηρεσίες του Δασαρχείου, το οποίο όμως με τη σειρά του πετάει το μπαλάκι στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας, η οποία δεν απέστειλε εγκαίρως τους αναδασμούς και τις διανομές γης, για να αποσαφηνιστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων εκτάσεων. Έτσι, ακολούθησε «βροχή» αιτήσεων αντιρρήσεων στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης και αιτήσεων εξαγοράς στο Δασαρχείο, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εξετασθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα για να επικαιροποιηθεί το σύστημα, να ενημερωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να γίνουν σωστά οι πληρωμές.

Έτσι, η πίεση των τοπικών φορέων προς τα αρμόδια Υπουργεία είναι προς την κατεύθυνση να δοθεί μια πολιτική λύση, δηλαδή να δοθεί εντολή να πληρωθούν οι δικαιούχοι αγρότες, κάτοχοι αυτών των εκτάσεων, τις επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα προγράμματα και η τελική εκκαθάριση να γίνει όταν οι δασικές υπηρεσίες ολοκληρώσουν την εξέταση των αιτήσεων-ενστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλο και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διυπουργική σύσκεψη για να εξετασθεί το πρόβλημα, που αφορά κυρίως στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας και κάποιους νομούς στην Κρήτη.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Τις πρωτοβουλίες που έλαβε η ΕΝΠΕ, ζητώντας να εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση οι αγρότες εκείνοι, στους οποίους δεν χορηγήθηκε η προκαταβολή της καθώς, αν και έχουν εκτάσεις ή τμήμα αυτών των εκτάσεων εντός δασικών χαρτών, δεν έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες, όπως υποβολή αντιρρήσεων ή ενστάσεων προδήλου σφάλματος, όπως και την υποβολή τριών συγκεκριμένων προτάσεων, γνωστοποίησε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός.

Στις σχετικές δηλώσεις που έκανε, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η κύρωση των δασικών χαρτών με τον τρόπο που έγινε δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις ιδίως στον νομό Λάρισας, περίπου 15.000 κι άλλες 2.000 στον νομό Μαγνησίας, οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω γραφειοκρατίας. Από τον Φεβρουάριο του 2017 είχαμε ζητήσει η διαδικασία να είναι πρωθύστερη, δηλαδή πρώτα οι αγρότες να τακτοποιήσουν τα κτήματά τους, λαμβάνοντας υπόψη τους δασικούς χάρτες και μετά να γίνει η κύρωση αυτών. Φωνάξαμε τότε ότι αρκετοί αγρότες θα κινδυνέψουν να χάσουν τις επιδοτήσεις, αλλά ο τότε υπουργός μάς διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα. Η πρόσφατη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης απέδειξε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Και επειδή ακολουθούν κι άλλες πληρωμές, πρέπει να λυθεί άμεσα. Σαν διοίκηση της ΕΝΠΕ καλέσαμε χθες την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε σύσκεψη ώστε να αναζητήσουμε λύσεις. Μια λύση είναι να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων, να πληρωθούν στην παρούσα φάση οι δικαιούχοι και στο μέλλον να κριθεί η νομιμότητα του καθεστώτος με τους δασικούς χάρτες. Πρέπει να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες, αλλά σωστά».

ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες του νομού «οι δασικοί χάρτες αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια και άλλων σημαντικών πληρωμών, όπως η εξισωτική, οι συνδεδεμένες και ειδικές ενισχύσεις. Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις πιστώσεις για τα γεωργό-περιβαλλοντικά προγράμματα όπως η «Βιολογική Καλλιέργεια» και η «Μείωση της Ρύπανσης Νερού», που ακολουθούν τον Νοέμβριο. Πρόβλημα, τέλος, πολύ σημαντικό προκύπτει και στην πολλαπλή συμμόρφωση για όσους ανήκουν στην κατηγορία άνω των 100 στρεμμάτων και θα πρέπει να τηρούν τα αντίστοιχα ποσοστά που αφορούν στην κύρια και τις δευτερεύουσες καλλιέργειες, καθώς και στην αγρανάπαυση ή τα ψυχανθή έναντι του συνόλου της ΕΑΕ του 2018».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Οι μελετητές προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα στα κατά τόπους Δασαρχεία / Διευθύνσεις Δασών να δεχτούν τις αιτήσεις των παραγωγών που εντάσσονται στις ειδικές (προβληματικές) περιπτώσεις και να ενσωματώσουν άμεσα, στους αρχικά μερικώς κυρωμένους Δασικούς Χάρτες, τα νέα Αγροτεμάχια προκειμένου να ενημερωθεί η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και να γίνει ολική εκκαθάριση με τη δεύτερη πληρωμή, αυτή των Χριστουγέννων.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass