ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2018 22:12

Πληρωμή αποζημιώσεων

 Αποζημιώσεις ύψους 1.498.151,90 κατέβαλε χθες ο ΕΛ.Γ.Α. σε 1.329 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αυτή αφορά εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, παραγωγών που κρίθηκαν δικαιούχοι αποζημιώσεων μετά την παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται το 90% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. Στο νομό Λάρισας καταβλήθηκε ποσό 30.011,53 ευρώ.

ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Συνεχίζονται τα παράπονα των παραγωγών για τη μειωμένη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς εκτός από το πρόβλημα που προέκυψε με τους δασικούς χάρτες (σημειωτέον ότι μόνον για λόγους ιδιοκτησιακούς δεν πληρώθηκαν 5.628 άτομα), υπήρχε περικοπή περίπου 8%, σε σύγκριση με αυτά που πήραν πέρσι (βασική ενίσχυση), βάσει κοινοτικής απόφασης. Στα παραπάνω ας συμπεριλάβουμε και το θέμα με το ακατάσχετο που παραμένει δυσεπίλυτο και υπήρξαν δεσμεύσεις των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η κυβερνητική ρύθμιση που θα λύσει το πρόβλημα θα προωθηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, αρχές Δεκεμβρίου.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ

Παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ευρωβουλευτών και πλήθος εκπροσώπων αγροτικών φορέων και με κεντρικό ομιλητή τον διευθυντή της Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών, Αξιολογήσεων και Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χανιώτη Τάσο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο IMPERIAL στη Λάρισα, ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και η ΠΕΝΑ-Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου που μετέχουν στην ομάδα εργασίας για την ΚΑΠ.

ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ ΚΑΙ ΝΔ

Θέματα που αφορούν στον ΤΟΕΒ Ενιπέα, προβλήματα και προτάσεις για την άμεση επίλυσή τους, συζήτησαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Υδάτων της ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας Χρήστος Σταυροθεόδωρος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αναπλ. τομεάρχη κ. Αθανάσιο Ρουμπακιά και το μέλος της επιτροπής κ. Απόστολο Δημητριάδη, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Αναστάσιο Δραχμάνη, το μέλος του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ και γραμματέα της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων Αγγελακόπουλο Μιλτιάδη και το μέλος του ΓΟΕΒ Νικόλαο Γούσιο. Λόγω του ότι η επαρχία Φαρσάλων έχει ένα ιδιαίτερο προσόν, διασχίζεται από τον ποταμό Ενιπέα, η ροή του οποίου είναι επαρκής, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, αναφέρθηκαν στη δημιουργία ταμιευτήρων και καναλιών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ, η διοίκηση θα προσκομίσει σύντομα στον τομεάρχη της ΝΟ.Δ.Ε., έκθεση με ελλείψεις, παρατηρήσεις καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων. Στη συνάντηση, παρευρέθησαν επίσης η πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων Μαργαρίτα Γκότη, καθώς και ο τομεάρχης Αγροτικού της ΝΟ.Δ.Ε. Μίλτος Μπασδάνης.

ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Τη διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο υπουργός επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «τα κριτήρια του κανονισμού είναι συγκεκριμένα και πρέπει σε αυτά να κινηθούμε, γιατί αν στείλουμε κάτι διαφορετικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γυρίσει πίσω, δεν θέλουμε να κάνουμε κίνηση εντυπωσιασμού». Ο υπουργός πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του κανονισμού, θα προστεθούν στον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπου υπάρχει σημαντική έκταση βοσκοτόπων καθώς και άλλα δημοτικά διαμερίσματα με παραγωγικότητα μικρότερη του 100% του εθνικού μέσου όρου.

ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Murcia της Ισπανίας το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων (CANCON14), στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης από διάφορες χώρες. Κοινή διαπίστωση όλων ότι την περίοδο που μεσολάβησε από το 13ο στο 14ο Συνέδριο, η παραγωγή της κομπόστας ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλή, παρά την ουσιαστική μείωσή της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τον περιορισμό της στην Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη θεαματικών μεγεθών παραγωγή της Κίνας. Την ίδια περίοδο η κατανάλωση, ιδίως στις μικρές συσκευασίες, βαίνει μειούμενη στις σημαντικές αγορές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Η πίεση συνεπώς στις αγορές ήταν έντονη ιδίως από πλευράς των Κινέζων για την κομπόστα και των Χιλιάνων για τον χυμό. Όπως προκύπτει είναι σε εξέλιξη μια σοβαρή διαταραχή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης μεταποιημένων προϊόντων ροδακίνου. Η ΕΚΕ συστήνει στους παραγωγούς «αυτοσυγκράτηση στη φύτευση νέων οπωρώνων συμπύρηνου ροδακίνου. Η φύτευση νέων δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τη βιομηχανία ώστε να είναι διασφαλισμένη η απορρόφησή τους. Θα πρέπει τέλος να επιλέγονται ποικιλίες υψηλής παραγωγικότητας».

ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός τις επόμενες μέρες, με αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία που θα κυμαίνεται από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο σχεδόν αίθριος καιρός, με τον υδράργυρο να «παίζει» μεταξύ 16 έως 25 βαθμών Κελσίου. Την Κυριακή ανάλογες καιρικές συνθήκες, με υποχώρηση της θερμοκρασίας ακόμη και σε μονοψήφια νούμερα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass