ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2018 22:25

Στα 50 λεπτά η προκαταβολή στο βαμβάκι

Στα εκκοκκιστήρια βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του θεσσαλικού βαμβακιού, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί παρέδωσαν το προϊόν, λαμβάνοντας την προβλεπόμενη προκαταβολή των 50 λεπτών. Άλλωστε ξεκίνησε ήδη ο προγραμματισμός σποράς των σιτηρών (μόλις βρέξει οι αγρότες θα μπουν στα χωράφια) και η έλλειψη ρευστότητας δεν άφηνε πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο ο προβληματισμός των βαμβακοπαραγωγών για την τελική τιμή που θα λάβουν, παραμένει. Και αυτό γιατί οι φήμες για τα άσχημα μαντάτα από το εξωτερικό, που δυσκολεύουν τα… ανοίγματα στους εκκοκκιστές καλά κρατούν.

Όσον αφορά στην ποιότητα του βαμβακιού, η οποία παίζει ρόλο στην έξτρα τιμή που δίνεται, σε γενικές γραμμές επικρατεί ικανοποίηση στον κάμπο. Σύμφωνα όμως με τον διευθυντή του Κέντρου Βάμβακος Μωχάμεντ Νταράουσε «υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του προϊόντος, με έμφαση στην ταυτότητα του θεσσαλικού βαμβακιού (brand name), ενώ ολοένα κερδίζει έδαφος το σενάριο να ομογενοποιηθούν οι ποικιλίες σπόρων, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 90 είδη».

 

Απογραφή ζωικού κεφαλαίου

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κατόχους αιγοπροβάτων και τους κατόχους χοίρων ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προβούν στην υποχρεωτική ετήσια απογραφή των ζώων τους για το 2018 στο χρονικό διάστημα για τα αιγοπρόβατα από 1 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου και για τους χοίρους από 1 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Υποχρέωση απογραφής έχουν και όσοι έχουν μηδενικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων η κοινοποίηση της απογραφής των αιγοπροβάτων και χοιροειδών μπορεί να γίνει με τη χρήση από τον κτηνοτρόφο της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://e-services.minagric.gr, ή με την προσέλευση του κτηνοτρόφου στην κτηνιατρική υπηρεσία.

 

Πληρωμή Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις 2ης πληρωμής (μετά ενστάσεων) του έτους 2015 για τη Δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του Μέτρου 2.1.4., και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 56.462,63 ευρώ για 14 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους.

 

Γεωργικοί Σύμβουλοι

Δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση και εγγραφή των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων στο Μητρώο των Γεωργικών Συμβούλων που τηρείται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μόνον ηλεκτρονικά, στο διαδικτυακό τόπο http://agroadvisors.elgo.gr έως και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Η πιστοποίηση είναι πενταετούς (5) διάρκειας, ενώ το εθνικό ΣΠΣΓΕ διασφαλίζει ότι κάθε γεωργός μπορεί να αναζητήσει και να λάβει συμβουλές από πιστοποιημένους γεωργικούς συμβούλους.

 

Σχέδια Βελτίωσης

Δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης χωρίς να είναι ξεκαθαρισμένο το τοπίο της αμοιβής τους, διαμηνύουν οι γεωτεχνικοί του Δημοσίου για τα Σχέδια Βελτίωσης, δείχνοντας παράλληλα τις διαχειριστικές αρχές ως τις μόνες υπεύθυνες για τυχόν καθυστέρηση στο έργο. Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρεται πως «δεν υπάρχει κανένας κεντρικός συντονισμός για το θέμα και ο καθένας προσπαθεί να βγάλει άκρη με τη νομοθεσία περί κοινοτικών προγραμμάτων μόνος του».

Από την πλευρά τους οι ενδιαφερόμενοι αγρότες διαμαρτύρονται καθώς κοντεύει ένας χρόνος από την προκήρυξη του προγράμματος και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση. Θέλουν να πάρουν δάνειο για τα σχέδια και δεν μπορούν γιατί απαιτείται η έγκριση του σχεδίου βελτίωσης.

 

Ενταξη κτηνοτρόφων στις αυτόχθονες φυλές

Υπογράφηκε χθες η απόφαση ένταξης 690 δικαιούχων κτηνοτρόφων στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την οικονομική στήριξή τους επί πέντε έτη, προκειμένου να διατηρήσουν το ζωικό κεφάλαιο απειλούμενων αυτόχθονων φυλών που κατέχουν, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης ύψους 34 εκατ. ευρώ. Η δράση αφορά όλη τη χώρα, η διάρκειά της είναι 5 χρόνια και η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται κάθε έτος. Στόχος της Δράσης είναι η διάσωση - διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων (άλογα, βοοειδή, πρόβατα, αίγες και χοίροι). Οι φυλές αυτές είναι ελληνικές και διαβιούν άριστα προσαρμοσμένες για εκατοντάδες χρόνια στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα τοπικά γαλακτοκομικά μας προϊόντα σε σχέση με την παράδοση και την πολιτιστική μας αγροτική κληρονομιά. Ακόμη η διατήρηση αυτών των φυλών είναι σημαντική, για τη διάσωση του γενετικού υλικού τους, με σκοπό την αξιοποίησή του για τη βελτίωση άλλων φυλών παραγωγικών ζώων.

 

Ενστάσεις τηλεπισκόπησης

για την Ενιαία Ενίσχυση

Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου θα μπορούν οι παραγωγοί να υποβάλλουν ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης (BPS). Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η εφαρμογή για τις ενστάσεις είναι ήδη διαθέσιμη στα κατά τόπους ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει την ΕΑΕ 2018 online, μπορούν να υποβάλουν ένσταση με τους κωδικούς του προσωπικού τους λογαριασμού εισερχόμενοι στη σελίδα https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/gaee2018/#/login στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ». Διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο υποβολής ενστάσεων, έχουν αναρτηθεί στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ».

 

Δελτίο Καιρού

Με ικανοποίηση δέχθηκαν έστω τις λίγες βροχές οι αγρότες που θέλουν βρεγμένα χωράφια για να ξεκινήσουν τη σπορά των χειμερινών καλλιεργειών. Οι επόμενες μέρες χωρίς αξιόλογα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και την Τρίτη ο καιρός θα παραμείνει σχεδόν αίθριος, θερμοκρασία αμετάβλητη (από 16 έως 19 βαθμούς την ημέρα).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass