Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειωμένες και στοχευμένες οι επιδοτήσεις στη νέα ΚΑΠ

* ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ * ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Χ. ΚΑΣΙΜΗ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2018 22:14

Το τοπίο όπως αυτό προδιαγράφεται με τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 απαιτεί εγρήγορση, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, συνεργασίες σε όλες τις βαθμίδες και επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα διατροφής. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το αναθεωρημένο σχέδιο της Ε.Ε. που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για τις νέες επιδοτήσεις, οι οποίες θα είναι μειωμένες, αλλά και στοχευμένες.

Κι αν σαν χώρα δεν πιάσουμε τους στόχους, οι οποίοι θα σχετίζονται με το περιβάλλον και την ενίσχυση των μικρών και νέων αγροτών, τότε κινδυνεύουμε με πρόστιμα. Εξέλιξη δυσμενής, αν συνυπολογίσει κανείς την προτεινόμενη μείωση των κονδυλίων, ύψους 5% τη νέα περίοδο.

Αυτά τα μηνύματα έστειλαν οι βασικοί εισηγητές της ημερίδας που διοργάνωσαν χθες στο «Ιμπέριαλ», η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και η Ένωση Νέων Αγροτών, συνεπικουρούμενοι από τους τοπικούς αγροτικούς φορείς και την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, απόδειξη της αγωνίας των αγροτών για την επόμενη μέρα που ξημερώνει.

Ο διευθυντής της Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών, Αξιολογήσεων και Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης παρουσίασε τους βασικούς στόχους της ΚΑΠ, προσθέτοντας με νόημα ότι τις τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας περιόδου θα τις πάρει η κάθε χώρα μόνη της.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας στα ευρωπαϊκά όργανα να δημιουργήσει συμμαχίες για την καλύτερη δυνατή μετάβαση για τον ευρωπαϊκό Νότο στη νέα εποχή.

Ο κ. Κασίμης ήρθε σε αντιπαράθεση με την τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ Φ. Αραμπατζή, όταν η βουλευτής Σερρών τον κατηγόρησε για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΠΑΑ και στη διαβούλευση για την κατάρτιση της εθνικής ΚΑΠ, αλλά και με τον πρόεδρο της ΠΟΣΓ Δημ. Σοφολόγη σχετικά με τη στάση κάποιων μελετητών, οι οποίοι από τη μία ζητούν παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης και από την άλλη καταγγέλλουν το ΥΠΑΑΤ για καθυστέρηση στην υλοποίηση προγραμμάτων.  

Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

Στη σημασία που έχει η αναδιανομή των ενισχύσεων από τους μεγάλους στους μικρούς παραγωγούς και όχι τόσο στη μείωση των ενισχύσεων στάθηκε στην ομιλία του ο κ. Χανιώτης, ο Έλληνας υπηρεσιακός παράγοντας που παρακολουθεί την ΚΑΠ τα τελευταία 30 χρόνια από θέσεις ευθύνης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χανιώτης παρουσίασε τους βασικούς στόχους της νέας ΚΑΠ που κινούνται σε τρεις άξονες με υποενότητες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Διασφάλιση δίκαιου εισοδήματος, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ισορροπία αλυσίδας τροφίμων. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Δράση για την κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντική φροντίδα, τοπία και βιοποικιλότητα. ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ανανέωση των γενεών, δυναμικές αγροτικές περιοχές, ποιότητα τροφίμων και υγεία.

Οι προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ είναι οι ακόλουθες:

-Ενίσχυση του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα

* Η ΕΕ καθορίζει στόχους και τύπους παρέμβασης για τον αέρα, το νερό, το έδαφος, τη βιοποικιλότητα

* Στρατηγικά σχέδια των ΚΜ εξειδικεύουν τις κατάλληλες δράσεις για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ

* Οι παραγωγοί εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα και τηρούν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια

-Καλύτερη στόχευση της στήριξης

* Οι άμεσες ενισχύσεις εξακολουθούν να παρέχουν σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για το γεωργικό εισόδημα

* Καλύτερη στόχευση στήριξης με τη βελτίωση εσωτερικής σύγκλισης και αναδιανεμητικών πληρωμών

* Δικαιότερη κατανομή με φθίνουσες περικοπές άνω των 60 000 EUR και ανώτατο όριο τα 100 000 EUR

-Στήριξη στη γνώση, την καινοτομία και την τεχνολογία

* Η καλύτερη σύνδεση του τι γνωρίζουμε με το τι παράγουμε προωθείται με τη χρήση έξυπνης γεωργίας

* Πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών γνώσης προωθείται με περισσότερη χρηματοδότηση έρευνας

- Ανταλλαγή και μεταφορά γνώσης μέσω συστήματος παροχής συμβουλών και δικτύου καινοτομίας.

Ο ΧΑΡ. ΚΑΣΙΜΗΣ

Στην ομιλία του ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης αναφέρθηκε στην πίεση της Ε.Ε. για τη σύγκλιση της ενίσχυσης/εκτάριο, για την αλλαγή από μονοετή σε διετή έκθεση των εθνικών επιδόσεων και για τη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε κράτος μέλος να ορίζει αυτό τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, με τον κίνδυνο όμως να οδηγηθούμε σε εθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής.

Ο κ. Κασίμης εξήγησε πως πλέον δημιουργούνται «κατευθύνσεις γενικών και ειδικών στόχων που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή», ενώ θα υπάρχει «μία σύνδεση της χρηματοδότησης με την επίτευξη επιδόσεων που αφορά στους στόχους της ΚΑΠ. Ενισχύονται οι περιβαλλοντικές παράμετροι της ΚΑΠ που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να τηρεί αυτούς τους ειδικούς και γενικούς στόχους, οι οποίοι ενσωματώνονται στο στρατηγικό σχέδιο και να επιδείξει τέτοιες επιδόσεις οι οποίες θα αιτιολογούν τη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν καταφέρουμε και δεν απολέσουμε το παραμικρό ευρώ στη νέα προγραμματική περίοδο από τη μείωση του προϋπολογισμού, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τη μη επίτευξη των στόχων που θα μειώσουν τη χρηματοδότηση. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στον σχεδιασμό του εθνικού στρατηγικού σχεδίου».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Να σημειωθεί ότι τοποθετήθηκαν για την ΚΑΠ ο Νίκος Παυλονάσιος από την ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας Δ. Σοφολόγης, Γ. Κόκουρας, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Κωτσός, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Παπαλέξης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ελλάδας κ. Σπύρος Μάμαλης, οι ευρωβουλευτές Γ. Επιτήδειος, Ν. Μαριάς (ο Μ. Κεφαλογιάννης απέστειλε γραπτό χαιρετισμό), οι βουλευτές Φ. Αραμπατζή, Χρ. Κέλλας, Γ. Κατσαντώνης (ΝΔ), Μιχ. Τζελέπης (ΚΙΝΑΛ), ενώ παρέστη ο βουλευτής Κ. Μπαργιώτας.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης και ο βουλευτής Μαξ. Χαρακόπουλος.

Στην ημερίδα, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας, παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλος, Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου, οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Λαδόπουλος και Γ. Καλτσογιάννης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και οργανώσεων.

Gallery άρθρου