Ενδιαφέρον για ποιότητα και όχι επιδοτήσεις

Παροτρύνσεις τεχνοκρατών ενόψει νέας ΚΑΠ * Οι ενστάσεις παραγωγών

Δημοσίευση: 12 Νοε 2018 22:18

Χρήσιμα συμπεράσματα για την κατανομή των επιδοτήσεων την περίοδο 2021-2027 προέκυψαν στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν για την ΚΑΠ στη Λάρισα η Περιφέρεια, η ΠΕΔ και οι τοπικοί αγροτικοί φορείς.

Τόσο η παρουσία του Τάσου Χανιώτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες από κοντά με την ιδιότητα του διευθυντή της Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών, Αξιολογήσεων και Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπου Κασίμη, στάθηκε ικανή για να γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα του Ιμπέριαλ, ενώ εντύπωση προκάλεσε η παρουσία των αγροτών μέχρι και τη λήξη της ημερίδας που κράτησε πάνω 3 ώρες.

Έτσι μετά την τυπική διαδικασία των χαιρετισμών των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των βασικών εισηγητών και των αγροτών ήταν ενδιαφέρουσα, ενώ σε ορισμένα σημεία η κουβέντα «άναψε» τα πνεύματα.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΑ

Στο στόχαστρο της τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ Φωτ. Αραμπατζή, αλλά και μελετητών βρέθηκε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης, με αφορμή την αναφορά του ότι «όταν ανέλαβε να συντάξει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), παρέλαβε ένα χάος και χρειάστηκε επίπονη προσπάθεια να δρομολογηθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να απορροφηθούν κονδύλια, φέρνοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση σε απορροφητικότητα σε επίπεδο Ε.Ε. μετά τη Γαλλία. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κ. Αραμπατζή, η οποία τον κατηγόρησε για καθυστερήσεις στην έναρξη των προγραμμάτων του ΠΑΑ (π.χ. Σχέδια Βόσκησης, δασικοί χάρτες, γεωργικοί σύμβουλοι). Η βουλευτής Σερρών πρότεινε ακόμη ειδική ενίσχυση στην ελληνίδα αγρότισσα.

Με αφορμή τις καταγγελίες περί κωλυσιεργίας του ΥΠΑΑΤ ο κ. Κασσίμης κατηγόρησε κάποιους μελετητές ότι «από τη μία ζητούν παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών των προγραμμάτων και από την άλλη μέμφονται το Υπουργείο ότι καθυστερεί να τα προκηρύξει». Στην αιχμή Κασίμη απάντησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ Δημ. Σοφολόγης, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί οι περισσότερες ενστάσεις-προτάσεις που υπέβαλαν οι γεωπόνοι-μελετητές για διάφορα προγράμματα, κατά τη διάρκεια της αρχικής προθεσμίας, έγιναν δεκτές από το Υπουργείο».

Στις αξιοσημείωτες ειδήσεις που προέκυψαν από την ομιλία Κασίμη στην ημερίδα ήταν η προκήρυξη πριν τα Χριστούγεννα του προγράμματος Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Βιολογικής Γεωργίας (2η πρόσκληση).

Όσον αφορά στα προβλήματα που προκάλεσε στη Θεσσαλία το ζήτημα της σύνταξης των μειονεκτικών περιοχών, με τον κίνδυνο απώλειας ενισχύσεων κυρίως σε κτηνοτρόφους, ο κ. Κασίμης διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι με το αναθεωρημένο σχέδιο που προωθείται η Θεσσαλία δεν θα αδικηθεί. Ωστόσο ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ δέχθηκε σκληρή κριτική για τον τρόπο σύνταξης των χαρτών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ Τ. ΧΑΝΙΩΤΗ

Να επενδύσουν στα ποιοτικά προϊόντα κάλεσε τους αγρότες ο Τάσος Χανιώτης, παρουσιάζοντας πίνακες που αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές προϊόντων διατροφής, κυρίως πιστοποιημένων έχουν αυξηθεί στη διεθνή αγορά. «Τη στιγμή που η Ευρώπη εισάγει αρκετά φθηνά προϊόντα από τρίτες χώρες, εξάγει -κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ασία- σε καλές τιμές παραδοσιακά προϊόντα, προστιθέμενης αξίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε άλλες χώρες στην τιμή, παρά μόνο στην ποιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ‘Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Επίσης ο κ. Χανιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και της έξυπνης γεωργίας, οι οποίες μαζί με την έναρξη του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων (κάλλιο αργά, παρά ποτέ) θα συμβάλουν αποφασιστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Χρήσιμη λοιπόν η συμβουλή του κ. Χανιώτη προς τους αγρότες να σταματήσουν να αγωνιούν για τη μείωση των επιδοτήσεων, αλλά να ασχοληθούν με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τα οποία αναζητούν επίμονα οι διεθνείς αγορές. Αντιστοίχως και ανεξάρτητα τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο με τη μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ενέργεια –net metering), ο κ. Χανιώτης παρότρυνε το ακροατήριο να επιμορφωθεί σε ζητήματα αξιοποίησης της τεχνολογίας και της έξυπνης γεωργίας, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις στο χωράφι για έλεγχο της παραγωγής, όταν αυτό μπορεί να γίνει μέσω κινητού τηλεφώνου και δορυφόρου, όπως σημαντική είναι και η στοχευμένη παραγωγική διαδικασία. Ένα χωράφι δεν θέλει σε όλο το μήκος και πλάτος του τις ίδιες ποσότητες λιπασμάτων, νερού, κ.λπ.

 

 

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass