Στο «κόκκινο» οι αμβυκούχοι για το τσίπουρο

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στον Τύρναβο * Σήμερα η απόφαση για απόσταξη «όπως πέρυσι»

Δημοσίευση: 12 Νοε 2018 22:30

Μαζική ήταν χθες η συμμετοχή εκπροσώπων αμβυκούχων αμπελουργικών συλλόγων από πολλές περιοχές της χώρας στον Τύρναβο, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών κ. Βασίλη Παπαγρηγορίου να ενημερώνει τους συναδέλφους του για τις κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από πλευράς αμβυκούχων προς τα συναρμόδια υπουργεία. Προτάσεις οι οποίες -όπως τονίστηκε- ήταν με σοβαρότητα και τεκμηριωμένες ώστε να μην δημιουργηθεί σήμερα αυτή η αρνητική κατάσταση.

Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του οικοδεσπότη προέδρου του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου κ. Λάσκου Β. Μανδηλά ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο θέμα ζητώντας να δοθεί σήμερα οριστική λύση. Μια λύση που μετέφερε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ότι δηλαδή σήμερα Δευτέρα η ΑΑΔΕ θα δώσει το πράσινο φως στα τελωνεία, όχι μόνο της Λάρισας αλλά και άλλων νομών, για να ξεκινήσει η απόσταξη.

Στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας κ. Βασίλης Παπαγρηγορίου αρχικά έκανε μια εκτενή αναφορά στις ενέργειες και τις ενημερώσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα η Ομοσπονδία Αμβυκούχων στα αρμόδια υπουργεία. Και ο κ. Γρηγορίου όπως και ο πρόεδρος των Αμβυκούχων Τυρνάβου κ. Λάσκος Μανδηλάς την περασμένη Παρασκευή χαρακτήρισε την τελευταία εγκύκλιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και ότι ανοίγει τον δρόμο η απόσταξη να γίνει όπως πέρυσι.

Ωστόσο και εκείνος άφησε ερωτηματικά αν όλα θα συνεχιστούν θετικά και σήμερα Δευτέρα ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η απόσταξη. Ο κ. Παπαγρηγορίου επανέλαβε την ετοιμότητα της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδος να κάνει συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις ώστε να βρεθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα από το 2019 χωρίς τα επόμενα χρόνια οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές να παραμένουν ξεκρέμαστοι και να μην γνωρίζουν κάθε χρόνο πώς θα αποστάξουν.

Σε ανάλογο κλίμα υπέρ των αμβυκούχων ήταν και οι τοποθετήσεις του αντιδημάρχου Τυρνάβου κ. Κωνσταντίνου Κουλιού, του επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» κ. Στέλιου Ροντούλη, του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Μπαντόγια, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιου Τσικριτσή και του υποψηφίου δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ακολούθησε πορεία με συνθήματα από το «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο μέχρι την Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου όπου εκεί είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αμπελουργών.

Μέσα σε συνθήματα αμβυκούχοι, συμβολικά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έριξαν στον δρόμο στέμφυλα, θέλοντας να δείξουν ότι αυτά (τα στέμφυλα) είναι αποθηκευμένα εδώ και εβδομάδες και πρέπει να πάρουν τον δρόμο της απόσταξης.

Τέλος, οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους στο μπλόκο της Κεντρικής πλατείας του Τυρνάβου όπου είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ για σήμερα Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, όπου και θα αποφασιστεί η συνέχεια του αγώνα ή όχι.

Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου με ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. συμπαρεστέκεται ενεργά στον αγώνα των αμπελοκαλλιεργητών - αμβυκούχων της περιοχής.

Συμπαράσταση επίσης τους αμβυκούχους - αμπελοκαλλιεργητές και από την Ενωση Εργατοτεχνιτων Μετάλλου ν. Λάρισας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass