Βγήκε «λευκός καπνός»! Αρχισε η απόσταξη τσίπουρου στον Τύρναβο

«ΒΡΑΖΟΥΝ» ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ, ΤΑ «ΤΣΟΥΓΚΡΙΖΟΥΝ» ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΠΗΛΘΕ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2018 22:10
Ικανοποίηση χθες στον Τύρναβο για τις εξελίξεις στο θέμα της απόσταξης. Δήμαρχος και παραγωγοί χαμογελούν, παρότι δεν συμφωνούν στο ποιος έφερε το θετικό αποτέλεσμα Ικανοποίηση χθες στον Τύρναβο για τις εξελίξεις στο θέμα της απόσταξης. Δήμαρχος και παραγωγοί χαμογελούν, παρότι δεν συμφωνούν στο ποιος έφερε το θετικό αποτέλεσμα

Το πολυπόθητο έγγραφο από την ΑΑΔΕ, που θα επέτρεπε την απόσταξη του τσίπουρου από τους αμπελουργούς αμβυκούχους, έφτασε χθες στο Τελωνείο Λάρισας.

Όχι το πρωί, αλλά περίπου στη 1 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τις πρωινές ώρες η καθυστέρηση να δημιουργεί νέες αμφιβολίες στους κόλπους των αγροτών, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το Δημαρχείο Τυρνάβου, παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους. Χθες η «Ε» έγραψε αποκλειστικά ότι «σήμερα (σ.σ.: χθες) θα λυνόταν το ζήτημα» και τυπικά αφού ουσιαστικά είχε επιλυθεί από την περασμένη Παρασκευή με την εγκύκλιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και προχθές Δευτέρα με την έγκριση της ΑΑΔΕ.

Η εντολή ήρθε και οι αγρότες άρχισαν από το μεσημέρι και μετά να απομακρύνουν τα τρακτέρ τους από το κέντρο του Τυρνάβου δηλώνοντας δικαιωμένοι παρά την καθυστέρηση και ταλαιπωρία ενός μήνα. Ένας μήνας χαμένος όμως για όλους.

Ωστόσο υπάρχει διάσταση απόψεων για το ποιος καρπώνεται την επιτυχία αυτή. Από τη μία ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο οποίος σαφώς με τις δηλώσεις του αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι το θετικό αποτέλεσμα ήλθε από τις πολυήμερες προσπάθειες του ίδιου προς τα συναρμόδια υπουργεία και την ανεξάρτητη αρχή. Μια προσπάθεια του δημάρχου που έφερε αποτέλεσμα.

Από την άλλη οι ανακοινώσεις και δηλώσεις των αμπελουργών Τυρνάβου και των Αγροτικών Συλλόγων με μπροστάρη αυτόν του Τυρνάβου. Οι τελευταίοι σημειώνουν ότι το πρόβλημα λύθηκε όταν τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους «φωτογραφίζοντας» και σημειώνοντας: «Επειδή κάποιοι θα βγουν να πανηγυρίσουν, όπως κάνανε και στο παρελθόν, ότι λύθηκε το πρόβλημα κατόπιν ενεργειών τους, ρωτάμε γιατί δεν είχε λυθεί εδώ και σαράντα μέρες και λύθηκε όταν βγήκανε στον δρόμο οι αγρότες και τα τρακτέρ;».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Απόλυτα δικαιωμένος ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Θέλω να ενημερώσω τους διήμερους αμπελουργούς του Δήμου Τυρνάβου πως το θέμα της φετινής αποστακτικής περιόδου “έκλεισε” με θετικά αποτελέσματα.

Όλη την περασμένη εβδομάδα μετά τη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, και στην οποία συμμετείχα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ εργάστηκαν προς την εξεύρεση λύσης.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχα δηλώσει πως η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία με σκοπό να βρεθεί λύση και να διασφαλιστεί ομαλά για φέτος η απόσταξη των αποθηκευμένων στέμφυλων. Κάτι το οποίο έγινε τελικά.

Την Παρασκευή δόθηκε λύση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτη, με οδηγία του, η οποία έφτασε στα χέρια μου και κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα αλλεπάλληλων επαφών και συζητήσεων που είχα το προηγούμενο διάστημα με τον υπουργό. Σήμερα η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο, με τη διευκρίνιση διαφόρων τεχνικών ζητημάτων και σχέσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Από δω και στο εξής οι προσπάθειές μου εντάσσονται στην εκκίνηση της διαδικασίας εξεύρεσης μόνιμης και βιώσιμης λύσης.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη για το βάρος που ανέλαβε και το διεκπεραίωσε με θετικό τρόπο».

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με αιχμές η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου και συγκεκριμένα, Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, οι οποίοι χαιρετίζουν τους εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους δυναμικά στην κινητοποίηση που οργανώθηκε. Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώθηκε πως ο αγώνας μας έφερε αποτελέσματα γιατί κάτω από την πίεση των αγροτών που κινητοποιήθηκαν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει πολιτική λύση. Επειδή κάποιοι θα βγουν να πανηγυρίσουν, όπως κάνανε και στο παρελθόν, ότι λύθηκε το πρόβλημα κατόπιν ενεργειών τους, ρωτάμε γιατί δεν είχε λυθεί εδώ και σαράντα μέρες και λύθηκε όταν βγήκανε στον δρόμο οι αγρότες. Με τη λήξη της αποστακτικής περιόδου δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια αλλά θα οργανωθούμε ώστε να διεκδικήσουμε οι αμπελοκαλλιεργητές να μη χάσουν το κεκτημένο δικαίωμα της απόσταξης των τεσσάρων διήμερων που κατέχουν από το 1917. Διότι ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι του χρόνου οι αμπελοκαλλιεργητές δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα της απόσταξης. Η ιστορία μάς δίδαξε για ακόμα μία φορά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass