Ρόδια …«καρπούζια»!

Δημοσίευση: 15 Νοε 2018 22:10

Θα ήταν αδύνατο σ’ αυτόν τον ιδιότυπο «διαγωνισμό» για τα μεγέθη των ροδιών να απέχει η …Ροδιά Τυρνάβου, το χωριό που φέρνει το όνομα του δένδρου της ροδιάς.

Ρόδια από τη Ροδιά έφερε στον Τύρναβο ο πρόεδρος του χωριού κ. Κωνσταντίνος Κουτσουνάκος ο οποίος έδειξε στην επίσκεψή του στο Γραφείο Τυρνάβου της «Ε» τα τεράστια ρόδια που μοιάζουν στο μέγεθος με … καρπούζια, αφού το ένα ζυγίζει 2 κιλά και 300 γραμμάρια, ενώ το άλλο είναι λίγο μικρότερο.

Περήφανος και για τα δικά του ρόδια ο συνταξιούχος Τυρναβίτης ζαχαροπλάστης της γνωστής πουτίγκας Τυρνάβου κ. Γιώργος Γκάνας, η μικρή ροδιά στο σπίτι του έφερε ρόδι βάρους ενός κιλού και 900 γραμμαρίων.

Η ροδιά είναι φυλλοβόλος και αγκαθωτός θάμνος μέχρι 1-1,5 μέτρα ύψος ή μικρό δέντρο, που δεν ξεπερνά όμως τα 5 μέτρα. Στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια το φυτό της ροδιάς καλλιεργείται από πολλούς νέους αγρότες παραγωγούς. Τα ρόδια στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου καλλιεργούνται σε πάνω από 100 στρέμματα και σε ίδιες περίπου εκτάσεις σε Μακρυχώρι, Αμπελώνα – Ροδιά - Βρυότοπο. Αλλά και στην περιοχή του Στομίου. Τα ρόδια οι παραγωγοί τα διοχετεύουν στην τοπική αγορά κυρίως μέσω των λαϊκών αγορών, όπου και προσφέρονται και ως φρέσκος στημένος χυμός την ώρα που τον ζητάς, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και σε προσιτή τιμή.

Βέβαια οι περισσότεροι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν στα σπίτια τους τουλάχιστον από μία ροδιά αλλά και περισσότερες. Ειδικά μάλιστα οι Τυρναβίτισσες παρασκευάζουν από τα σπόρια του ροδιού μοναδικά λικέρ.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass