ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2018 22:06

ΣΙΤΗΡΑ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι καλλιεργητές σίτου στον κάμπο, καθώς η περσινή χρονιά δεν χαρακτηρίστηκε καλή (όπως και η προπέρσινη). Σύμφωνα με πληροφορίες από γεωπονικά γραφεία «διαφαίνεται μια τάση μείωσης των στρεμμάτων, εξαιτίας των τελευταίων τιμών.

Μόνο παραδοσιακές περιοχές που δεν έχουν νερά για πότισμα θα βάλουν σιτάρι, εκεί όπου δεν μπορούν να αντικαταστήσουν με ποτιστικές καλλιέργειες. Όπου μπορούν, θα βάλουν βαμβάκια, καλαμπόκια κ.λπ.». Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες πούλησαν πέρυσι στα 18 λεπτά, κάποιοι πήραν και 19 λεπτά, «αλλά αυτή δεν είναι τιμή που κρατάει τον παραγωγό στην καλλιέργεια». Στη συμβολαική που εφαρμόζει η Μέλισσα-Κίκιζας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαια «η μίνιμουμ εξασφαλισμένη τιμή είναι τα 20 λεπτά. Προβλέπεται συν ένα λεπτό bonus για την ποιότητα, το οποίο ακολουθεί την τιμή της αγοράς. Δηλαδή, εάν η τιμή πάει προς τα πάνω θα είναι συν ένα λεπτό από την τιμή της αγοράς».

 

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Την επίσημη έναρξη των εργασιών για τη λειτουργία της πρώτης αγροτικής Ενεργειακής Κοινότητας, στην Κοιλάδα του Δήμου Λάρισας θα εγκαινιάσει σήμερα Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 12:30 μ.μ., ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Πρόκειται για την πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα που κατασκευάζει η Αστική Εταιρεία «Άλφα Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης», την οποία συγκρότησε ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας με τη συμμετοχή άλλων εννέα ΤΟΕΒ από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα. Παρών στην τελετή θεμελίωσης και ο πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλης Τσολακίδης.

ΤΕΥΤΛΑ

Με φόντο την αβεβαιότητα για το μέλλον της ΕΒΖ, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η συγκομιδή των τεύτλων στη Λάρισα και η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι τα βάρη είναι χαμηλά και τα pol αξιοπρεπή. Πανελλαδικά οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν την παραγωγή να μην ξεπερνάει τoυς 90.000 τόνους, την ώρα που τα εργοστάσια της Σερβίας (τα οποία φαίνεται να έχουν βάλει στο «μάτι» οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επενδυτές) υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 120.000 τόνους. Ως προς την αποπληρωμή οι τευτλοπαραγωγοί ελπίζουν να δούνε το χρώμα του χρήματος νωρίτερα απ΄ ό,τι πέρυσι.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΠΝΟΥ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.3 «Σύστημα ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2017 της αρ. πρόσκλησης 4539/02.04.2012 και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Το ποσό ενίσχυσης που υπολογίστηκε ανέρχεται σε 30.391,92 ευρώ για 5 δικαιούχους της συγκεκριμένης δράσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση έως 22 Νοεμβρίου στη ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου ή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ελασσόνας, Τσακάλωφ 9.

* Επίσης μέχρι 20 Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις στη ΔΑΟΚ Λάρισας, ή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ελασσόνας, (Τσακάλωφ 9) οι δικαιούχοι της Δράσης 2.3 «Σύστημα ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του Μέτρου 2.1.4. Υπενθυμίζεται πως εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2017, με το ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται σε 36.629,98 ευρώ για τους 27 δικαιούχους.

 

ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ

ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Αποδέκτης παραπόνων εκ μέρους νέων αγροτών του Δήμου Ρήγα Φεραίου γίνεται τον τελευταίο καιρό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, αναφορικά με την καλλιεργήσιμη έκταση γύρω από τη λίμνη Κάρλα. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο ΑΣ Βόλου κάνει λόγο για «καθεστώς αυθαιρεσίας σχετικά με την καλλιέργεια των χωραφιών γύρω απ΄ τη λίμνη» και καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «χωρίς διαφανείς διαδικασίες μεγάλες εκτάσεις κατέχονται και καλλιεργούνται από λίγους, όχι περισσότερους από δέκα, οι οποίοι απολαμβάνουν την παραγόμενη αγροτική παραγωγή και τα δικαιώματα των επιδοτήσεων». Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο ίδιος για το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει με την καλλιέργεια των χωραφιών της λίμνης Κάρλας του νομού Μαγνησίας, εκτάσεως 10.000 στρεμμάτων περίπου.

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021

Τους φακέλους τους θα πρέπει να ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (κτίσματα και αγροτεμάχια). Η συλλογή δηλώσεων, για τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμα, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο τέλος του 2017 υπογράφηκαν, μεταξύ άλλων, 27 συμβάσεις που αφορούν στην κτηματογράφηση του 63% της έκτασης της χώρας. «Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μια από τις υψηλότερης σημασίας μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών / διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής, μέχρι 30/11/2018, των Μέτρων 10 και 11 του Π.Α.Α 2014-2020 θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προκαταβολής τα δεδομένα της ψηφιακής υπηρεσίας κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων του ΥπΑΑΤ.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ

Αλλαγή του καιρού από σήμερα και μέχρι την Τρίτη, με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, προς ικανοποίηση των παραγωγών που θέλουν να σπείρουν. Ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι χειμερινές σπορές με καθυστέρηση λόγω ανομβρίας, με έμφαση στα σιτηρά, τα κριθάρια και τη φακή. Έτσι σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο προβλέπονται βροχές και θερμοκρασία από 7 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα μια μικρή ανάκαμψη με ηλιοφάνεια και πάλι επιστροφή στις βροχές από Τρίτη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass