Στη Λάρισα η πρώτη άδεια καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης

* ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ * Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2018 22:08

Σε δύο νεοϊδρυθείσες εταιρείες, την BIOMECΑΝΝ ΑΕ, που εδρεύει στη Λάρισα (6ο χλμ. Λάρισας-Φαλάνης) και την BIOPROCANN ΑΕ, η οποία εδρεύει στην Κόρινθο, δόθηκαν οι πρώτες άδειες για την καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα αδειοδοτηθούν ακόμα 12 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας, μαζί με τα δύο πρώτα, 185 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περίπου 770 θέσεις εργασίας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

* Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης προανήγγειλε την αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και της απόκτησης υψηλής προστιθέμενης αξίας από τα προϊόντα κάνναβης.

Ακολούθως ο κ. Κόκκαλης ανέλυσε τα επόμενα βήματα της σχετικής διαδικασίας: Σήμερα χορηγούνται δύο εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης. Η έγκριση εγκατάστασης έχει ισχύ για πέντε έτη. Οι μονάδες παραγωγής φαρμάκων από κάνναβη που λαμβάνουν σήμερα έγκριση εγκατάστασης δημιουργούν η μία 51 και η άλλη 66 θέσεις εργασίας. Επίσης, θα προβούν σε επενδύσεις 9,5 εκατομμυρίων ευρώ και 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα. Εντός 15 ημερών από τη χορήγηση της έγκρισης εγκατάστασης η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, ο οποίος αποσκοπεί στη διαπίστωση της ορθότητας του ερωτηματολογίου, της καταλληλότητας του χώρου, όπου αυτός προϋπάρχει, καθώς και των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της υπό εγκατάστασης μονάδας. Ο επενδυτής μόλις ολοκληρώσει τη βιομηχανική μονάδα του και αφού συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά για τα οποία τον ενημερώνει η ΓΓΒ, θα πρέπει να καταθέσει πλήρη φάκελο στη Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ. Η έγκριση λειτουργίας χορηγείται με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 30 ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου και έχει ισχύ για δέκα χρόνια. Εντός δύο μηνών από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας διενεργείται επιτόπιος έλεγχος για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη των όρων χορήγησης της έγκρισης λειτουργίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας, η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ διενεργεί επιτόπιους ελέγχους τουλάχιστον σε ετήσια βάση για τη διαπίστωση τήρησης των όρων της έγκρισης εγκατάστασης και της λειτουργίας. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, τα πορίσματα γνωστοποιούνται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

* Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι δύο πρώτες επενδύσεις που αδειοδοτήθηκαν ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται πως θα δημιουργήσουν 117 θέσεις εργασίας. Η πρώτη παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης υπολογίζεται στον επόμενο ενάμιση χρόνο, ενώ η παραγωγή θα κατευθύνεται προς το εξωτερικό. Η άδεια θα έχει ισχύ πέντε χρόνια, και, όπως σημείωσε ο ίδιος, «είμαστε πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά στα δικαιολογητικά που ζητάμε και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα που αδειοδοτήσαμε».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως «έχουμε κάνει το πρώτο βήμα ενός πλαισίου, που έγινε με διυπουργικό συντονισμό και αφορά στην ιατρική κάνναβη και είναι σημαντικό και για τους ασθενείς στη χώρα μας, αλλά και για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass