Το σταφύλι που κατακτά τον θεσσαλικό κάμπο

ΑΡΚEΤΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ «ΚΡΙΜΣΟΝ» ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2018 22:04

Αυξητική τάση παρουσιάζει στον νομό Λάρισας η εγκατάσταση φύτευσης επιτραπέζιου σταφυλιού ποικιλιών «Κρίμσον», καθώς αρκετοί παραγωγοί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στρέφονται προς τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Επιπλέον η επιδότηση στην αγορά φυτών και των -μικρής δυναμικότητας- μηχανημάτων που απαιτούνται, από τα Σχέδια Βελτίωσης άνοιξε την όρεξη σε αρκετούς νέους …παίχτες. Ήδη στον νομό Λάρισας συστήθηκε Αγροτικός Συνεταιρισμός επιτραπέζιου σταφυλιού Λάρισας, με τον τίτλο Grapeteam και ακολούθησε η σύσταση Ομάδας Παραγωγών, η οποία κατέθεσε αίτηση ένταξης στο Μέτρο 9. Αυτή η Ομάδα παρέχει ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών στους παραγωγούς, ενώ αναζητά –πριν τη συγκομιδή- αγορές, για την άμεση διάθεση του προϊόντος, το οποίο δεν μπορεί να αποθηκευθεί. Συνήθως το προϊόν εξάγεται, αν και τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας έμαθε να τρώει τη λεγόμενη «κόκκινη σταφίδα». Το ζητούμενο είναι η πιστοποίηση, τόσο στις διεθνείς αγορές (κυρίως Αγγλία), όσο και στην ελληνική (S\M). Το κλίμα στο νομό Λάρισας, με τις μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας (πρωί-βράδυ και μεσημέρι) βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του σταφυλιού, αν και φέτος οι πολλές βροχές του καλοκαιριού δημιούργησαν προβλήματα στην ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος. 

Η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται στους 1.3-1.5 τόνους \στρέμμα και η μέση τιμή του στο 1 ευρώ. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 2.500-3.000 ευρώ\στρ, το καλλιεργητικό κόστος κυμαίνεται τα δύο πρώτα χρόνια στα 600 ευρώ\στρ και από τον τρίτο στα 700-800 ευρώ\στρ, ενώ το μονοετές φυτό αποδίδει καρπούς συνήθως την 3η χρονιά. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ξεκινούν τέλος Μαρτίου και η συγκομιδή (το κόψιμο γίνεται με 2-3 χέρια) ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass