«Και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι στις ενισχύσεις de minimis»

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2018 15:54

Με ανακοίνωσή του μέσω της «Ε» το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την ειλημμένη απόφαση του ΥΠΑΑΤ για καταβολή ενισχύσεων de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας, ζητώντας να ενταχθούν και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι στις λίστες των προς ενίσχυση.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου θεωρεί ότι είναι πράγματι αναγκαίες και πολύ καλά πράττει το υπουργείο που θα τις χορηγήσει όπως είχε πει πολύ πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ, όπως έχει εκπεφραστεί τόσο γραπτά όσο και προφορικά, από την ηγεσία του υπουργείου, είναι να δοθούν αυτές οι ενισχύσεις σε εκμεταλλεύσεις ορεινής, μειονεκτικής και νησιωτικής ποιμενικής κτηνοτροφίας, αφήνοντας εκτός τους πεδινούς κτηνοτρόφους.

Στο σημείο αυτό εδράζεται η διαφωνία μας και εμείς αντιπροτείνουμε στο υπουργείο, μιας και το αρχικό κονδύλι των ενισχύσεων de minimis αυξήθηκε από 30 σε 41 εκατ. ευρώ, να συμπεριληφθούν και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι της χώρας μας, για λόγους ισονομίας, ισοπολιτείας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού τη μείωση των τιμών στο γάλα την έχει υποστεί και αυτή η κατηγορία των συναδέλφων μας.

Συνεπώς το πιο δίκαιο θα είναι η ενίσχυση να καταβληθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και με τα σχεδιαζόμενα κριτήρια.

Επίσης αναμένουμε να αποκατασταθεί και μια πολύ μεγάλη αδικία που έγινε στους κτηνοτρόφους με τις εξισωτικές του 2013-14, όπου με την τότε τεχνική λύση «Καρασμάνη», στην κυριολεξία «πετσοκόφτηκαν» οι ενισχύσεις σε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή την αδικία θεωρούμε ότι έχετε τη δυνατότητα, έστω και τώρα, να την αποκαταστήσετε, και να δώσετε αυτά που άλλοι έκοψαν.

ΜΗ ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Παράλληλα, να επισημάνουμε πως ορισμένοι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας υφίστανται άλλη μια αδικία με το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας και πιο συγκεκριμένα, κτηνοτρόφοι οι οποίοι αιτήθηκαν την ένταξή τους στο Υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», στη δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», έχουν πρόβλημα με τη βαθμολογία τους, στην οποία δεν προσμετρήθηκε το κριτήριο της βιολογικής παραγωγής ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να σημειώσουν μικρότερη βαθμολογία και να μην εγκριθούν στο συγκεκριμένο μέτρο. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δήλωσαν στην ΕΑΕ 2017 τα ιδιόκτητα αγροτεμάχιά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Το συγκεκριμένο «λάθος» προήλθε εκ του γεγονότος ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας αρκούσε απλά ο ιδιόκτητος παραγωγικός βοσκότοπος να δηλωθεί με τον κωδικό ποικιλίας 6900_Κριθάρι Διάφορα το οποίο στην συνέχεια αντιστοιχιζόταν με τα αγροτεμάχια στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης και προχωρούσε χωρίς σφάλματα για πληρωμή! Στο τρέχον πρόγραμμα το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης καταργήθηκε και για τη βαθμολόγησή τους χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήριο οι κωδικοί των καλλιεργειών στην ΕΑΕ 2017. Έτσι, το λάθος που έγινε στη σύνταξη της ΕΑΕ 2017 είχε ως συνέπεια τη μη ένταξή τους στο πρόγραμμα, την απώλεια σημαντικών εισοδημάτων από τη συγκεκριμένη ενίσχυση, αλλά και την αποθάρρυνσή τους για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων.

Τέλος, να τονίσουμε ότι αναμένουμε να δώσετε λύση και στο θέμα των αποζημιώσεων του καταρροϊκού πυρετού, όπου η Λάρισα έμεινε απ’ έξω, λόγω ανεξήγητης εντολής για καταστροφή των δειγμάτων των αιγοπροβάτων. 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass