ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2018 22:00

Ερχεται η μεγάλη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο τριήμερο από τις 18 έως και τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί η εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία θα ανέλθει σε 330 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) από το εθνικό απόθεμα, η Πράσινη Ενίσχυση, ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς και η Ενίσχυση στους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, ύψους 38 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί και η Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2018, ύψους 247 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των υπολοίπων της Εξισωτικής των προηγούμενων ετών από το 2008. Ωστόσο μόνο όσοι αγρότες δεν έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία και τράπεζες θα είναι εκείνοι που θα κάνουν Χριστούγεννα με την εκκαθάριση, αφού το περίφημο ακατάσχετο δεν ψηφίσθηκε τελικά στη Βουλή. Επίσης η εκκρεμότητα των δασικών χαρτών παραμένει, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε αγωνία οι 3.500 περίπου αγρότες από Λάρισα και Μαγνησία.

Εθνικό απόθεμα και δικαιώματα

Εκτός απροόπτου, το αργότερο έως αύριο 11 Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, η κατανομή του εθνικού αποθέματος και θα γίνει ο υπολογισμός των δικαιωμάτων. Εν δυνάμει δικαιούχοι του εθνικού αποθέματος 2018 είναι οι γεωργοί νεαρής ηλικίας, οι νεοεισερχόμενοι γεωργοί, οι γεωργοί με ανωτέρα βία και οι γεωργοί με οριστικές δικαστικές ή διοικητικές πράξεις. Ο γεωργός νεαρής ηλικίας πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 40 ετών κατά το έτος 2018, να δημιουργεί για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης το έτος 2018 ή να έχει ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2018 για το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης. Νεοεισερχόμενος γεωργός για χορήγηση δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος είναι ο παραγωγός που έχει υποβάλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης πρώτη φορά (έναρξη γεωργικής δραστηριότητας) το 2016, το 2017 ή το 2018. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχει υποβάλει ΕΑΕ την προηγούμενη πενταετία από την έναρξη της γεωργικής δραστηριότητας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2018, έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα στην ΕΑΕ, πληρούν τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού, είναι άνω των 18 ετών (γεννηθέντες έως και τις 31/12/2000) και έχουν προσδιορισθείσα έκταση στην ΕΑΕ 2018, προς χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, μεγαλύτερη ή ίση με 0,4 εκτάρια.

Συμφωνία για Διεπαγγελματική Φέτας

Σε συμφωνία κατέληξαν για μία ακόμα φορά τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης φέτας σε συνάντηση που είχαν προ ημερών στην Αθήνα. Η πρώτη συμφωνία επετεύχθη το καλοκαίρι από τις δύο πλευρές, ήτοι ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας από τη μία και ΣΕΚ, ΟΔΙΠΠΑΦ και Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας από την άλλη. Τα πράγματα, όμως, στη συνέχεια δεν εξελίχθηκαν ομαλά. Στην εαρινή συμφωνία του ΥΠΑΑΤ είχε συμφωνηθεί η εκπροσώπηση των συμμετεχόντων φορέων στο εντεκαμελές ΔΣ της Διεπαγγελματικής, η οποία επικυρώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Αυτή έχει ως εξής: έξι έδρες οι μεταποιητές (4 ΣΕΒΓΑΠ, 1 ΟΔΙΠΠΑΦ, 1 Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας) και πέντε οι κτηνοτρόφοι (2 ΣΕΚ, 2 ΠΕΚ, 1 Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας). Όσον αφορά στη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης, η κατάληξη της διαδικασίας δίνει ισχνό πλειοψηφικό προβάδισμα στους μεταποιητές: 17 αντιπροσώπους θα έχουν τυροκόμοι και βιομήχανοι (11 ΣΕΒΓΑΠ, 4 ΟΔΙΠΠΑΦ και 2 αντιπροσώπους για τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας) και 16 οι κτηνοτρόφοι (6 ΣΕΚ, 6 ΠΕΚ, 4 Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας). Για να δούμε αν η δεύτερη συμφωνία θα είναι και οριστική, ουσιαστική.

Συννεφιές, βροχές και χιόνια

Προς ικανοποίηση των παραγωγών δέντρων που επιθυμούν μειωμένες θερμοκρασίες για να κοιμηθούν τα άνθη αλλά και να παγώσουν-εξοντωθούν ζιζάνια κι άλλα επιβλαβή έντομα, ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Σήμερα Δευτέρα αναμένονται στον Νομό Λάρισας συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 9 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και αύριο Τρίτη. Μεθαύριο Τετάρτη αναμένονται αραιές συννεφιές και θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Την Πέμπτη αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί, ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass