Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βράζει" ο κάμπος για τιμές στο βαμβάκι

Κινητοποιήσεις για κόστος, ανοιχτές τιμές, στα τέλη Ιανουαρίου αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μετά τη σύσκεψη της Νίκαιας - Συλλαλητήρια στις 18 Δεκεμβρίου με τον προϋπολογισμό - Ζητάνε ραντεβού με τον υπουργό και βγάζουν τρακτέρ στην Καρδίτσα

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2018 22:14

Στη διοργάνωση νέων κινητοποιήσεων προκειμένου «να αναχαιτιστεί η πολιτική της κυβέρνησης και Ε.Ε., όπως και η λαίλαπα των μέτρων που οδηγούν τους αγρότες στη φτώχεια» συμφώνησαν χθες, στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, εκπρόσωποι από 9 Ομοσπονδίες και 70 αγροτικούς συλλόγους από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αγρότες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη εστιάζοντας στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι τόνισαν την ανάγκη των δυναμικών κινητοποιήσεων που χρονικά προσδιορίζονται για τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Η μορφή, ωστόσο, των κινητοποιήσεων (μπλόκα κ.λπ.), όπως και το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής, στα μέσα του Ιανουαρίου και αφού προηγηθούν οι κατά τόπους κινητοποιήσεις.

Μια από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και υιοθετήθηκε από τους παρευρεθέντες αφορούσε σε κινητοποιήσεις στις 18 Δεκεμβρίου με αφορμή και την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή ενώ μεθαύριο Τετάρτη στον Παλαμά Καρδίτσας αγρότες του νομού συγκαλούν σύσκεψη με αφορμή το θέμα των τιμών βάμβακος και αναμένεται να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις. Την ίδια ημέρα ενδεχομένως να γίνει σύσκεψη αγροτών και στα Φάρσαλα ενώ σήμερα κιόλας η Επιτροπή των Μπλόκων θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, προκειμένου να του θέσει το διεκδικητικό πλαίσιο.

ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Το πλαίσιο των φετινών κινητοποιήσεων των αγροτών έθεσε με την εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τονίζοντας τα δύο βασικά αιτήματα του κλάδου: Το πρώτο αφορά στη μείωση του κόστος παραγωγής και το δεύτερο αφορά στην αντιμετώπιση του αισχρού, όπως το χαρακτήρισε, φαινομένου των «ανοιχτών τιμών».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρούδας, στη χώρα μας η τιμή του πετρελαίου ανέρχεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο όταν κατά μέσο στην Ευρώπη ανέρχεται σε 60 λεπτά το λίτρο προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα «η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις πομόνες για οφειλές».

Για το θέμα των ανοιχτών τιμών εξήγησε ότι «όλα τα προϊόντα μας τα παραδίδουμε τελικά, δεν τα πουλάμε και δεν ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε, αν θα πληρωθούμε». Για να αναφερθεί στο θέμα του βαμβακιού λέγοντας ότι «με πρόσχημα την πτώση της τιμής της τούρκικης λίρας πιέζουν για χαμηλές τιμές όταν η διεθνής τιμή ανεβαίνει. Πέντε βιομηχανίες στον χώρο του βαμβακιού, όπως και στο γάλα, ένα είδος καρτέλ, αποφασίζουν τη μείωση της τιμής».

Με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝ Λάρισας να καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη μη θέσπιση μέτρων προστασίας των αγροτών, όπως κατήγγειλε και «τον εμπαιγμό της κυβέρνησης για το ακατάσχετο των λογαριασμών των αγροτών».

«Δεν ήρθαμε όμως εδώ για να κλάψουμε τον πεθαμένο. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πρέπει να παρέμβει και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Λόγω των εκλογών ίσως δώσουν ψίχουλα αλλά θα πρέπει να υπάρξει “τσουνάμι” κινητοποιήσεων πριν και μετά τις γιορτές» κατέληξε ο κ. Μαρούδας στηλιτεύοντας επίσης «τη χυδαία επίθεση που δέχεται το αγροτικό κίνημα» από «παπαγαλάκια» που προσπαθούν να απαξιώσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Τα αποτελέσματα των αγροτικών κινητοποιήσεων και πώς αυτές «υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να μας ακούσουν» σημείωσε στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ΑΣ Αμυνταίου, Διαμαντούλα Κρητικού. «Κινητοποιήσεις με τρακτέρ στους δρόμους» πρότεινε και ο εκπρόσωπος αγροτών της Πέλλας, Χρ. Κάμτσης.

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Στις εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας, Κων. Τζέλλας σημειώνοντας ότι κατά την παράδοση, «παπαγαλάκια μίλαγαν για 60 λεπτά και τώρα μας λένε ότι θα πληρώσουν 47 λεπτά. Θα το πάρουν τζάμπα. Είναι ευθύνη των εκκοκκιστών αλλά κυρίως της κυβέρνησης που δεν θεσμοθετεί τρόπους προστασίας των αγροτών.

Την Τετάρτη έχουμε σύσκεψη στον Παλαμά με βασικό αίτημα τις καλύτερες τιμές των προϊόντων. Ήρθε η ώρα της δράσης, να βγούμε στους δρόμους» κατέληξε ο ομιλητής προσθέτοντας ότι «η Διαεπαγγελματική προστατεύει τους εκκοκκιστές και όχι τους αγρότες».

Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών στα δημητριακά σημείωσε και ο εκπρόσωπος αγροτών του Εβρου, Γ. Μαργαριτίδης ενώ τα προβλήματα κτηνοτρόφων και ελαιοπαραγωγών υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΑΣ Χανίων, Μανούσος Σταυραντωνάκης λέγοντας ότι «δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα. Είναι χαμηλές οι τιμές του κρέατος στα αρνιά ενώ έπεσε και άλλο η τιμή του γάλακτος όταν μάλιστα λένε πως δεν θέλουν να το αγοράσουν για να εκβιάσουν τους βοσκούς ενώ στα πορτοκαλοχώραφα δεν συμφέρει ούτε να πάμε».

«Χωρίς αγώνα κανένας δεν θα μας λυπηθεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα, Γιάν. Τουρτούρας προσθέτοντας «ή θα βγούμε στον δρόμο ή θα κλάψουμε τη μοίρα μας».

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του προέδρου της ΟΑΣΝ Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα μετέφερε στους συγκεντρωμένους το μέλος τη διοίκησης της ίδιας Ομοσπονδίας, Γιάν. Τσιούτρας για να καταχειροκροτηθεί. Να διευκρινισθεί ότι ο κ. Μπούτας απουσίαζε από τη χθεσινή σύσκεψη καθώς αναρρώνει μετά το ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του. Ο κ. Τσιούτρας τόνισε την ανάγκη οι αγρότες «να οργανώσουν την πάλη τους» και πρότεινε κινητοποιήσεις στις 18 Δεκεμβρίου με αφορμή και την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το αίτημα της καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ «με βάση το πραγματικό εισόδημα».

Τη μη διασφάλιση των αγροτών από τις ανοικτές τιμές σημείωσε και ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Μάλγαρα, Κων. Ανεστίδης θυμίζοντας «κανόνια» εμπόρων στην περιοχή όπως και το πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής ρυζιού.

Τα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών σημείωσε και ο εκπρόσωπος του ΑΣ Τυρνάβου, Στ. Τσικριτζής σημειώνοντας το θέμα του ειδικού φόρου στο κρασί όπως και στο πρόσφατο πρόβλημα με τα «διήμερα». Επικρίνοντας μάλιστα, για το ίδιο θέμα τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκ. Παπαδόπουλο που «έχει την εντύπωση ότι μας έκανε και χάρη που θα “βράσουμε” φέτος ενώ του χρόνου πρέπει να εναρμονιστούμε» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η σύσκεψη, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις αγροτών και από άλλες περιοχές της χώρας ενώ χαιρετισμό απηύθηνε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές και η πρόεδρος της ΟΓΕ Λάρισας, Κική Καρυώτη σημειώνοντας τη συμπαράσταση εργαζομένων και γυναικών «στον δίκαιο αγώνα των αγροτών» ενώ προηγήθηκε χαιρετισμός που απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ, Χρ. Χατζούλης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι αγροτών από Λαγκαδά, Φθιώτιδα, Καβάλα, Αχαΐα, Αρτα, Νάουσα, Κατερίνη, Αιτωλοακαρνανία καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων αγροτικών συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα