ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΕ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Δασικοί χάρτες και ΕΛΓΑ "καίνε" τους αγρότες!

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2018 16:03

«Η εντύπωση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο είναι ότι στην κυβέρνηση “δεν ιδρώνει το αυτί κανενός” για τα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Η αδυναμία των αγροτών να ανταποκριθούν στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους στο τέλος του έτους, μετά τα απανωτά λάθη και τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές, εγείρει εύλογες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Και αντί να δίνονται λύσεις άμεσα, η προβληματική κατάσταση παρατείνεται, με θύματα φυσικά τους αγρότες». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι «τα λάθη, οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης είχαν σαν αποτέλεσμα:

* Το «κουτσούρεμα» της βασικής ενίσχυσης, ελέω δασικών χαρτών.

* Τις δραστικές μειώσεις στις πληρωμές των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας, της μείωσης της νιτρορύπανσης και της βιολογικής κτηνοτροφίας, πάλι λόγω των δασικών χαρτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγρότες πληρώθηκαν ακόμα λιγότερα, λόγω ποινών στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονταν “δασικές”, παρότι δεν ήταν υπαίτιοι για αυτό και έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες από πέρυσι ακόμα.

* Τη μεγάλη αβεβαιότητα για τη διόρθωση των προβλημάτων στην εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης τον Δεκέμβριο. Ειδικά όσοι έχουν αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται “δασικά”, παρότι αποτελούν τμήματα αναδασμών, απαλλοτριώσεων ή διανομών, δεν ξέρουν αν πρόκειται να πληρωθούν όπως πρέπει.

* Τη μη καταβολή του υπόλοιπου 10% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017.

Επειδή όλα αυτά σε συνδυασμό με το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και το υψηλό κόστος παραγωγής έχουν φέρει τον παραγωγικό κόσμο της Λάρισας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Θα εξοφληθούν οι αγρότες που έχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες στην εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης; Αν όχι, για ποιο λόγο, τι προτίθεστε να κάνετε και ποιο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών;

2. Ειδικά για όσους είχαν προβλήματα σε αγροτεμάχια από αναδασμούς, διανομές και απαλλοτριώσεις, θα πληρωθούν χωρίς περικοπές στην εξόφληση της ενιαίας τον Δεκέμβριο;

3. Το 2018 υπήρξαν πολλές ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών σε ολόκληρο τον νομό Λάρισας. Ποιες είναι οι περιπτώσεις των ζημιών του 2018 στον νομό που δεν έχουν αναρτηθεί τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ; Προτίθεστε να επισπεύσετε τη διαδικασία και πότε υπολογίζετε τις πληρωμές;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass