ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ενημερώθηκαν για την παραγωγή και προώθηση του αχλαδιού

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2018 22:00

Για την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και προώθησης του αχλαδιού ενημερώθηκαν οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατανουλίων, οι οποίοι συμμετείχαν με επιτυχία στο σχετικό πρόγραμμα ERASMUS+ που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, συναντήθηκαν με τον καθηγητή Moreno Toselli της Γεωργικής Σχολής και συζήτησαν για την κατάσταση της καλλιέργειας αχλαδιών στην περιοχή.

Επισκέφθηκαν βιολογική μονάδα που παράγει βιολογικά αχλάδια και άλλα φρούτα, ξύδι και χυμούς, συνομίλησαν για τις απειλές και την καταπολέμηση εχθρών στην αχλαδιά στην περιοχή. Επισκέφθηκαν την περιοχή της Emilia Romagna και συναντήθηκαν με εκπροσώπους συνεταιρισμών για την προώθηση των προϊόντων με σύγχρονες τεχνικές, καθώς και αγορές της Μπολόνια. Τέλος επισκέφθηκαν το συνεταιρισμό Agrintesa καθώς και εκπροσώπους εταιρειών για βιολογική και βιοδυναμική παραγωγή, και την εταιρεία Minelli που χρησιμοποιεί ολοκληρωμένο σύστημα για τον κίνδυνο παρασίτων στην παραγωγή αχλαδιών.

Στη φωτογραφία τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατανουλίων στην έδρα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Πρώτος από δεξιά Κατσής Αθανάσιος (Πρόεδρος), Ψαθά Αικατερίνη, Ζήση Αθανασία, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Κατσής Θεόδωρος (Παραγωγός και Γεωπόνος ΑΠΘ, Msc), Ψαθά Βάσω, Ματράκης Γεώργιος, Κατσής Χρήστος (Αντιπρόεδρος), Μούντζιας Γεώργιος, Μούντζια Μαρία-Χριστίνα.

 

Στο προσκήνιο το ακατάσχετο

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό ραντεβού του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει υπουργική ανακοίνωση για το ύψος του ακατάσχετου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο χρόνος που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Αραχωβίτης σε προχθεσινή συνάντησή του με ομάδα αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών της Κρήτης δεσμεύθηκε ότι προσεχώς θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα ορίζει ακατάσχετο λογαριασμό για αγρότες και κτηνοτρόφους στις 12.000 ευρώ. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, άρα η εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης (18-20-12) θα είναι και πάλι κουτσουρεμένη για όσους έχουν οφειλές.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε πως οι πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελουργοί το 2018 από τα καιρικά φαινόμενα, θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ σήμερα θα πληρωθεί το υπόλοιπο 10% των αποζημιώσεων του 2017 από τον ΕΛΓΑ, με τον αριθμό των δικαιούχων να ξεπερνά τις 60.000. Η πληρωμή θα φτάσει τα 17,018 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 16 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις για το 2017, ενώ 445.000 σε πληρωμή για ζημιές του 2018. Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν ακόμη 4,5 εκατ. ευρώ, με τα 3 εκατ. ευρώ να αφορούν σε πληρωμές για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και 1,5 εκατ. ευρώ σε ζωικό κεφάλαιο.

Συνέλευση Συνεταιρισμού Λάρισας

Σε απολογισμό της απελθούσας χρονιάς και απαλλαγή ευθυνών του Δ.Σ. για το 2018 θα προχωρήσει η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου το πρωί, στο πλαίσιο εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.

Διαγραφή οφειλών

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τις κατηγορίες των ασφαλισμένων (μεταξύ αυτών και αγρότες ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ) των οποίων θα διαγραφούν οι οφειλές τους λόγω αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής σε δύο ή περισσότερους φορείς έως τις 31/12/2016 εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Ειδικότερα - όπως αναφέρει η εγκύκλιος - βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση 2 ή περισσότερων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31.12.2016, μπορούν να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

Χειμωνιάτικο σκηνικό

Σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 10 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο θα αναπτυχθούν τοπικές συννεφιές, βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Κυριακή και Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές στις ορεινές κυρίως περιοχές. Θερμοκρασία αμετάβλητη. Την Τρίτη αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία σε πτώση (6-9 βαθμοί Κελσίου). Την Τετάρτη αναμένονται αρχικά συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο ισχυροί με τάση εξασθένησης.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass