Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2018 22:00

Πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ χιλιάδες δικαιούχους

Πιστώνονται την Παρασκευή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των 44.952 δικαιούχων τα 5 ευρώ ανά ζώο (αίγα, προβατίνα) από τις έκτακτες εθνικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) συνολικού ύψους 40.233.881 ευρώ. Οι συνολικές πληρωμές ύψους 41.227.079,55 ευρώ στις οποίες προέβη ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 12/12/2018 έως τις 13/12/2018, αφορούν επίσης και σε ανειλημμένες υποχρεώσεις νέων αγροτών και συνολικά 45.037 δικαιούχους.

 

Σημειωτόν η ασφαλιστική ενημερότητα

Σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας παρατηρούνται στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) Θεσσαλίας στη Λάρισα, λόγω σημαντικών ελλείψεων προσωπικού. Ένα από αυτά αφορά στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας (που απαιτείται για μια επένδυση, μια πληρωμή κ.λπ.) σε έναν αγρότη, καθώς από την ημέρα υποβολής του αιτήματος μπορεί να περάσουν πάνω από δύο εβδομάδες. Παλιότερα όταν η ρύθμιση οφειλών ενός αγρότη στον ασφαλιστικό του φορέα γινόταν μέσω ΟΓΑ, ο ανταποκριτής του Οργανισμού είχε πρόσβαση στο σύστημα, ενημερωνόταν για τη διαδικασία και χορηγούσε την ασφαλιστική ενημερότητα. Από τη στιγμή που οι οφειλές βεβαιώνονται πλέον στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) του ΕΦΚΑ, η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Ο ανταποκριτής προωθεί, συνήθως με fax το αίτημα του ασφαλισμένου στα γραφεία του ΟΓΑ στη Λάρισα, όπου η μία και μοναδική υπάλληλος στο τμήμα Εισφορών –για όλη τη Θεσσαλία- πρέπει να μπει στο σύστημα, να ενημερωθεί και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις να χορηγήσει την ενημερότητα.

 

Παράταση για το Μητρώο Συμβούλων ΕΛΓΟ

Με ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει ότι «παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων για την εγγραφή τους στο Μητρώο των Γεωργικών Συμβούλων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ)». Την απόφαση αυτή έλαβε η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ λόγω της μεγάλης συμμετοχής που έχει μέχρι σήμερα εκδηλωθεί και του πλήθους των σχετικών αιτημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μόνο ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο: https://agroadvisors.elgo.gr, και να απευθύνουν τυχόν ερωτήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kalexaki@elgo.gr.

 

Παραβάσεις σε επιχειρήσεις - αγοραστές γάλακτος

Να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις με εισήγηση για επιβολή προστίμων σε είκοσι πέντε (25) επιχειρήσεις-αγοραστές γάλακτος, οι οποίες δεν δήλωσαν ως όφειλαν, το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή/ και γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 αποφάσισε η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Ακόμη ανακοίνωσε πως σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε δύο (2) επιχειρήσεις-αγοραστές γάλακτος διαπιστώθηκαν παραβάσεις, όπως απόκρυψη στοιχείων, αδιαφάνεια στη χρήση πρώτων υλών, ελλιπής ιχνηλασιμότητα και συνεχής παρακώλυση των ελέγχων. Κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε να ανακοινώνονται τα ονόματα των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανονισμούς για να γνωρίζει ο καταναλωτής και ο κτηνοτρόφος ποιοι τους κοροϊδεύουν.

 

Καταργείται ο φόρος στο κρασί

Επιτέλους κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί από την Κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις. Σύμφωνα με την τροπολογία, καταργείται από την Πρωτοχρονιά του 2019 η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Από την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί θα επέλθει απώλεια εσόδων για τα δημόσια ταμεία ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία. Υπενθυμίζεται πως πριν από τρεις μήνες, με απόφαση του ΣτΕ είχε κριθεί παράνομη η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ το 2015.

 

«Τακτοποιούνται» εργαζόμενοι της ΕΒΖ

Λύση στο αδιέξοδο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους 230 εργαζόμενους της εταιρείας, των οποίων να σημειωθεί η απασχόληση έχει χαρακτηριστικά δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας προωθεί δύο τροπολογίες στη Βουλή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εργαζομένων και να βοηθήσει στην εύρεση επενδυτή. Πρόκειται για δύο τροπολογίες που δίνουν το δικαίωμα στους εργαζόμενους της ΕΒΖ να μετακινηθούν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες. Επίσης το κράτος θα αναλάβει τα έξοδα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Δηλαδή θα πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι πέντε έτη για να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο δύο τροπολογίες βρίσκονται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια θα τις καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή». Αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες της ΕΒΖ να βρει πιο εύκολα επενδυτή για να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

 

Συννεφιές διαρκείας, χαμηλά ο υδράργυρος

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός την εβδομάδα που σήμερα ξεκινά, ενώ αύριο Τρίτη ενδέχεται να σημειωθούν και κάποιες βροχές. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Οι καιρικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν επηρεάζουν τις αγροτικές καλλιέργειες.  

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass