Στήνουν μπλόκο στον «Ε65»

Καρδιτσιώτες αγρότες σήμερα για το βαμβάκι

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2018 15:00

Την ετοιμότητά τους για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους επαναβεβαίωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΣΚ σε αγωνιστική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Καρδίτσα με τοπικούς εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων.

Κατά τη συζήτηση οι αγροτοσυνδικαλιστές κ. Τζέλλας, Τσιούτρας και Γιαννακός, προχώρησαν σε ενημέρωση γύρω από την πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως τονίστηκε από τον κ. Τζέλλα, τέθηκε στον υπουργό κ. Αραχωβίτη μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των ανοιχτών χαμηλών τιμών που παραδίδεται το βαμβάκι στα εκκοκιστήρια, το οποίο αποτελεί και την αιχμή του δόρατος των νέων κινητοποιήσεων που ξεκινούν με οργάνωση «μπλόκου» διαμαρτυρίας στον Ε65 (Δέλτα Καρδίτσας) σήμερα Δευτέρα 17/12/20018.

«Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι υπάρχει θετική πρόθεση από το Υπουργείο να αντιμετωπιστεί το θέμα και γι’ αυτό θα γίνουν επαφές με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις μένουν μόνον στις καλές προθέσεις και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματά μας, κατά συνέπεια ο δυναμικός αγώνας είναι για εμάς μονόδρομος» υπογράμμισε ο κ. Τζέλλας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ αναφέρονται τα παρακάτω:

«Σε μια περίοδο που τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και η αναθεώρηση της ΚΑΠ της Ε.Ε θα κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των ενισχύσεων, αφού μας παίρνουν από την τσέπη μας πάνω από το 50% του εισοδήματός μας, μέσα από την άγρια φοροληστεία, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής στα μέσα και εφόδια και το πετρέλαιο να έχει φτάσει ως και 1,50 ευρώ το λίτρο, κ.λπ.

Έχουμε και ειδικά για φέτος (όχι πως και τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν το ίδιο) το αίσχος των ανοιχτών και εν τέλει χαμηλών τιμών στα προϊόντα μας που φτάνει στο βαμβάκι οι εκκοκκιστές να πληρώνουν από 8 ως και 10 λεπτά κάτω από την υπάρχουσα διεθνή τιμή (με την ποιότητα φέτος να είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων).

Ως τώρα μας λέγανε πως για όλα φταίει η κρίση στην Ελλάδα και μας αφαιμάξανε, τώρα πως φταίει η κρίση στην Τουρκία. Αλήθεια πόσο θα πληρώνουμε εμείς τους ανταγωνισμούς τους και τις κρίσεις τους; Πέρυσι που δεν υπήρχε το πρόβλημα με την Τουρκία μας έδωσαν από τα υπερκέρδη τους τίποτα παραπάνω οι βιομηχανίες στο βαμβάκι; ΟΧΙ.

Υπάρχει συνεπώς η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης ουσιαστικά τους δίνουν το δικαίωμα να αισχροκερδούν εις βάρος μας, να εκμεταλλεύονται τη δουλειά και τον κόπο μας.

Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους:

- Κατήργησαν τους Οργανισμούς και δεν υπάρχει καμία προστασία ως προς την τιμή.

- Κατήργησαν τις όποιες εγγυημένες τιμές και τη σύνδεση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα προϊόντα και τώρα λένε πως είναι πολιτική που εφαρμόζει ο Τραμπ στην Αμερική το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος. Το λένε αυτό, αυτοί που αποκάλεσαν τον Τραμπ «διαβολικά καλό» και έχουν γεμίσει την Ελλάδα με Αμερικανικές βάσεις. Είναι προβοκάτορες και ψεύτες.

- Αυτοί έδωσαν το δικαίωμα να διπλοτιμολογείται-τριπλοτιμολογείται ένα προϊόν ή να δίνεται μια προκαταβολή και για τα υπόλοιπα… «βλέπουμε».

- Αυτοί είναι που ψήφισαν νόμο για εξόφληση πληρωμής σε 60 ημέρες και δεν εφαρμόζεται.

- Αυτοί είναι που μείωσαν την εκκοκκιστική περίοδο και κατήργησαν τις εγγυητικές επιστολές των βιομηχάνων – μεγαλεμπόρων και είμαστε απροστάτευτοι στα όποια «κανόνια» σκάσουν, όπως έγινε πρόσφατα στον καπνό.

Η κυβέρνηση, μέσα από τη συνάντηση που είχε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απέδειξε για ακόμη μια φορά πως είναι εναρμονισμένη πολιτικά να στηρίζει τους βιομήχανους και μεγαλέμπορους. Δεν απάντησε θετικά σε κανένα αίτημα που τους θέσαμε.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κοροϊδία. Θέλουμε αυτά που μας κλέβουνε.

Διεκδικούμε: Ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να έχουμε βιώσιμο εισόδημα. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών! Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πριν μπει η δεύτερη δόση του τσεκ και το "πρασίνισμα", γιατί αλλιώς θα καταλήξουν πάλι στα χέρια τραπεζών, εφοριών, ΕΛΓΑ κ.λπ.

Καλούμε του αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και τη Δευτέρα με τα τρακτέρ τους να βγούνε στον κόμβο του Δέλτα στον Ε65, στις 11.00 π.μ. Επίσης καλούμε και τα άλλα λαϊκά στρώματα να είναι εκεί, στον κοινό αγώνα, σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη, για να μην περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση, αφού τα προβλήματα είναι ίδια».

Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Γιατί ότι κατακτήθηκε ως τώρα ήταν μέσα από αγώνες».

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass