Στις 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών

* ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ * ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ …ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΑΞΗ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2018 22:00
Στη Βουλή θα έρθει αύριο προς ψήφιση τροπολογία για το ακατάσχετο των αγροτών. Το ύψος του προβλέπεται στις 7.500 ευρώ Στη Βουλή θα έρθει αύριο προς ψήφιση τροπολογία για το ακατάσχετο των αγροτών. Το ύψος του προβλέπεται στις 7.500 ευρώ

Την Πέμπτη αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ακατάσχετο στους λογαριασμούς των αγροτών, με το ύψος να προβλέπεται στις 7.500 ευρώ.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, λίγο πριν την καταβολή της εκκαθάρισης της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών θα την λάβει κανονικά, αν και το αίτημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ήταν στις 15.000 ευρώ. Η τροπολογία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης καθώς και τα χρήματα από το «πρασίνισμα», ενώ ίσως και την Παρασκευή, προβλέπεται να γίνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης που αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση της τροπολογίας του ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη στη Βουλή για το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι 7.500 ευρώ ανά δικαιούχο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης προέβη στην παρακάτω δήλωση: Με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσπίζεται η προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) από μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο, κάνουμε πράξη την υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη μικρομεσαία αγροτιά κι όσους αγρότες επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Κρίνουμε αναγκαία κάθε απόφαση που αποσκοπεί στη διατήρηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη της υπαίθρου κι έτσι κινηθήκαμε και τώρα. Σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια που προέκυψαν και με αγώνα δρόμου καταφέραμε να φέρουμε την επίμαχη τροπολογία προς ψήφιση την Πέμπτη, ώστε η πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών να λάβει κανονικά την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης. Με την ψήφιση του ακατάσχετου ορίου αποδεικνύουμε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να σταθεί δίπλα στην αγροτιά και στους ανθρώπους της υπαίθρου. Υπενθυμίζω ότι ανάλογη ρύθμιση, ξεπερνώντας εξίσου ανυπέρβλητα εμπόδια, προχωρήσαμε πριν από λίγο καιρό και με τη διευθέτηση των μειονεκτικών χαρτών, ώστε να λάβουν κανονικά την εξισωτική οι δικαιούχοι.  

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη και του υφυπουργού Βασ. Κόκκαλη με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με βασικό θέμα τις ανοικτές και χαμηλές τιμές στο βαμβάκι. Η πληροφορία ότι η φετινή τιμή θα κλειδώσει στα 47-48 λεπτά, όσο δηλαδή ήταν οι προκαταβολές που δόθηκαν, ανάβει φωτιές στον κάμπο, με τους παραγωγούς να ζητούν από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να πιέσει τους εκκοκκιστές ή να τους δώσει αποζημίωση από το de minimis, όπως έπραξε με άλλους παραγωγούς. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΠΕΜ που αναφέρει σχετικά: «Από τη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη τίποτα συγκεκριμένο δεν προέκυψε σε σχέση με τα αιτήματά μας. Μόνο γενικές και αόριστες απαντήσεις, σύμφωνα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών συνθηκών στο μέλλον. Δεν δεσμεύτηκε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν τον ιδρώτα και τον κόπο τους με βάση τη διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει η φετινή παραγωγή. Η Διεπαγγελματική δεν λύνει το πρόβλημα ούτε έχει αρμοδιότητα στην τιμή. Άλλωστε όπως σε κάθε Διεπαγγελματική, έχουν βάλει τον λύκο να διαπραγματεύεται με το πρόβατο και όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Το να δηλώνει και μόνο η κυβέρνηση ότι δεν είναι αποδεκτές οι «ανοιχτές τιμές» είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτό το αίσχος».  

 

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass