Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος Ιανουαρίου οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε65 ΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2018 22:15

Με διοργάνωση συλλαλητηρίου παρόντων τοπικών φορέων, οι Καρδιτσιώτες αγρότες ανακοίνωσαν τη λήξη της πρώτης δυναμικής κινητοποίησής τους για τη νέα περίοδο ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Λίγη ώρα αργότερα οι ίδιοι αποχώρησαν με τα τρακτέρ που είχαν παρατάξει κατά μήκος του δρόμου, για να γυρίσουν στα χωριά τους, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού για το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοργανώτρια του «μπλόκου» ΕΟΑΣΚ, αναφέρονται μεταξύ άλλωνς:

«Η συντονιστική επιτροπή με το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ χαιρετίζει τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας που μετά την κοινή απόφαση που πήραμε, στήσαμε αυτή την περίοδο ένα δυναμικό μπλόκο στην Ε-65. Επίσης χαιρετίζει και τους αγρότες των Φαρσάλων και της Λάρισας που κινητοποιήθηκαν για τα οξυμμένα προβλήματα που έχουμε και ως άμεση αγωνιστική απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε η ΠΕΜ ότι τα περισσότερα προβλήματα τα έχει λύσει ήδη η κυβέρνηση και ότι πολλά αιτήματά μας είναι υπερβολικά και δημιουργούν «κοινωνικό αυτοματισμό».

Επίσης ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που εκφράστηκαν για άλλη μια φορά και είμαστε στο ίδιο μετερίζι του κοινού αγώνα..

Στα άμεσα και συγκεκριμένα αιτήματα - διεκδικήσεις που θέσαμε ως αγροτικό κίνημα που περιλαμβάνει εκτός των άλλων:

Να καταργηθεί το αίσχος των ανοιχτών τιμών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα με βάση την κάλυψη του κόστους παραγωγής και να μένει εισόδημα τέτοιο που να καλύπτονται οι ανάγκες μας ως προς την επιβίωσή μας. Η πληρωμή από τους εμπόρους να γίνεται αμέσως μετά την παράδοση του προϊόντος ώστε π.χ. οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρωθούν τον ιδρώτα και τον κόπο τους με βάση τη διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (υγρασία με ξένες ύλες, απόδοση ίνας, μήκος ίνας, αντοχή ίνας και χρώμα ίνας) που έχει η φετινή παραγωγή.

Τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα κ.λπ

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε τεχνητή μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες. Κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου - αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, κ.λπ.

Κανένα από τα αιτήματά μας δεν έχει ικανοποιηθεί. Αλλά και όταν -κάτω από την αγωνιστική πίεση του μπλόκου- η κυβέρνηση κάτι δίνει (και είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται με τα τρακτέρ στον δρόμο), φροντίζει να το κουτσουρεύει πολύ κάτω από αυτά που ζητάμε. Αυτό έγινε τώρα με το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η Διεπαγγελματική που ευαγγελίζονται, δεν λύνει το πρόβλημα ούτε έχει αρμοδιότητα την τιμή και βεβαίως όπως σε κάθε Διεπαγγελματική έχουν βάλει τον λύκο (εκκοκκιστές) να διαπραγματεύεται με το πρόβατο (αγρότες) και όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Στ. Αραχωβίτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διεπαγγελματική ότι για το απαράδεκτο φαινόμενο των «ανοιχτών» τιμών... «την ευθύνη την έχουν όλοι» (!) και ότι «θα πρέπει να ξέρουμε ότι όταν παραδίδουμε με ανοιχτή τιμή, αυτό (δηλ. η μείωση στην τιμή) είναι μέσα στις πιθανότητες που μπορούν να συμβούν», είναι προκλητικές, στην πραγματικότητα κυβέρνηση και βιομήχανοι συναντήθηκαν στο υπουργείο για να ανακοινώσουν ότι... φταίνε οι παραγωγοί!

Δεν γνωρίζετε κύριοι της κυβέρνησης πως οι περισσότεροι αγρότες οδηγήθηκαν στο ξεκλήρισμα, στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις πολιτικές σας και τώρα για να καλλιεργήσουν δανείζονται χρήματα και παίρνουν εφόδια κ.λπ., από τους εκκοκκιστές με συνέπεια να είναι έρμαιο στα χέρια τους;

Όσο δε για την αναφορά του υπουργού στο ότι από του χρόνου «θα τιμολογείται το προϊόν και η τιμή θα συμφωνείται με την παράδοση, με βάση την τρέχουσα τιμή της ημέρας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά την ημέρα και την ώρα παράδοσης», επισημαίνουμε ότι η περιβόητη «προπώληση σε προσυμφωνημένη τιμή» - ένα είδος συμβολαιακής γεωργίας - δεν δημιουργεί καμιά σιγουριά στους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς καλούνται να διαθέτουν το προϊόν τους με κριτήριο την εκάστοτε τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά, δηλαδή τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων.

Εμείς επιμένουμε στο αίτημά μας για εγγυημένες τιμές, με κριτήριο το κόστος παραγωγής και την αξιοπρεπή επιβίωση του παραγωγού.

Συνεπώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ικανοποιεί αυτές τις διεκδικήσεις μας, επειδή η ουσία της πολιτικής της βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η πολιτική της -όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία συνδιαμόρφωσαν και υλοποιούν με συνέπεια- είναι κόντρα στα συμφέροντά και τις ανάγκες μας, επειδή ακριβώς στοχεύει στη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζιτών. Στοχεύουν στη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

Διότι αν για παράδειγμα ικανοποιηθεί το αίτημα για αύξηση της τιμής στο βαμβάκι που έχουμε, θα πέσουν τα κέρδη των εκκοκκιστών. Το ίδιο ισχύει για το γάλα, το στάρι και στα άλλα προϊόντα. Επίσης, αν ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, θα μειωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων που έχουν στα χέρια τους τα αγροτικά εφόδια, αλλά και τα έσοδα που συγκεντρώνεται στον κρατικό «κορβανά» από την υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τον ΦΠΑ.

Γνωρίζοντας πως ο αγώνας μας δεν είναι μια και έξω, υπάρχει συνέχεια και εναλλαγή στις κινητοποιήσεις, επιστρέφουμε στα χωριά μας, συζητάμε και με άλλους συναδέλφους και ετοιμαζόμαστε για τους νέους αγώνες που έτσι και αλλιώς είναι μπροστά μας».

Άλλωστε σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να συντονιστεί ο αγώνας σε πανελλαδικό επίπεδο για το τέλος Γενάρη.

Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι, γιατί κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ως τη δικαίωση.

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα