ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2019 22:06

Αργεί να φύγει ο χιονιάς

Μέχρι στιγμής δεν σημειώνονται ιδιαίτερα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, αλλά όσο συνεχίζεται η κακοκαιρία, τόσο θα αυξάνεται η ανησυχία των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αρχικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Σταδιακά θα συννεφιάσει και θα βρέξει τοπικά ενώ στις ορεινές περιοχές θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια της νύκτας πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 5 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, πυκνότερες στις ορεινές περιοχές και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Την Κυριακή θα υπάρξουν κάποιες συννεφιές και νέα επιδείνωση του καιρού από Δευτέρα, οπότε θα σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θερμοκρασία σταθερά -06 έως 02 βαθμούς Κελσίου. Τρίτη περιμένουμε αραιές συννεφιές, αυξημένες τοπικά και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα (οι μέγιστες 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου) και την Τετάρτη σχεδόν αίθριος καιρός και θερμοκρασία σε άνοδο (3 έως 5 βαθμούς Κελσίου).

 

Αποζημίωση από το de minimis ζητούν

και οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας

Χρονιά υψηλών προσδοκιών είναι η νέα που ανέτειλε προ ημερών για τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, καθώς διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την πρόσφορη γη για να καλλιεργήσουν έναν ποιοτικό καπνό. Ωστόσο στην προσπάθειά τους αυτή θέλουν σύμμαχο την πολιτεία, ώστε να αντιμετωπισθούν τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν. Πρωταρχικό μέλημα η υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης για την έκδοση μιας κάρτας εργασίας 100 ημερών για τους αλλοδαπούς εργάτες, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής μέχρι και 30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καπνοπαραγωγών Ελασσόνας κ. Γιώργο Κατσαρό «το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ο καπνός απαιτεί έγκαιρη συγκομιδή κι αν δεν υπάρχουν χέρια, η ποιότητα υποβαθμίζεται». Στο μεταξύ οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, λόγω μείωσης της παραγωγής από τις βροχές του περασμένου Ιουνίου θα ζητήσουν να αποζημιωθούν και οι ίδιοι από το de minimis, όπως έγινε με τους συναδέλφους τους στη Μακεδονία και τη Θράκη. Περί τα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια, με τους καπνοπαραγωγούς της επαρχίας να επενδύουν και φέτος σε μια ποιοτική παραγωγή, η οποία θα επιφέρει καλές τιμές, όπως έγινε και το 2018, ενώ το θετικό είναι ότι έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τις βιομηχανίες, κάτι που δεν συναντά κανείς σε άλλες καλλιέργειες.

Υποβολή αιτήσεων τροποποίησης

και μεταβίβασης για ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Νέα προθεσμία για τη διαδικασία υποβολής αίτησης τροποποίησης πράξης (συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης πράξης) και αίτησης ανάκλησης ένταξης πράξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.08 ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία ορίζεται από τις 15 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους εφαρμογής, και όχι από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, όπως ίσχυε. Κατ’ εξαίρεση, για τροποποιήσεις και για μεταβιβάσεις που αφορούν στο δεύτερο έτος εφαρμογής (2018) της 1ης πρόσκλησης της δράσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τροποποίηση ή μεταβίβασης εντός προθεσμίας που ορίζεται από τις 25/4/2018 έως και την 09/07/2018.

Ημερίδα για την καρυδιά

Ενημερωτική ημερίδα παραγωγών καρυδιάς θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. και περιλαμβάνει μία σειρά από ιδιαίτερα ενημερωτικές εισηγήσεις. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: επιλογή αγρού προετοιμασία και επιλογή ποικιλίας, φύτευση και κλάδεμα διαμόρφωσης, άρδευση και τηλεπισκόπηση, ασθένειες και εχθροί, εξειδικευμένη θρέψη, συλλογή και επεξεργασία. Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση επίλυση αποριών.

Απογοητευτικός ο απολογισμός

Στα χαμηλότερα επίπεδα της Ε.Ε. των 28 καταγράφονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, αδυνατώντας να ξεπεράσουν ακόμη και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι σαφώς πιο επιβαρημένη, καθώς στις προβληματικές δομές της αγοράς προστίθεται η πρακτική των μεγάλων επιχειρήσεων να πιέσουν τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω, καθώς και οι μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στην παραγωγή, μειώνοντας αισθητά το αγροτικό εισόδημα. Στο μεταξύ η κρίση οδήγησε σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, αφού οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τα εισαγόμενα, αμφιβόλου ποιότητας αλλά φθηνά προϊόντα και όχι τα ελληνικά. Και πώς να ακολουθήσει ο Έλληνας παραγωγός τον ανταγωνισμό για παράδειγμα των συναδέλφων του από τα Βαλκάνια, όταν θα πρέπει να αντεπεξέλθει στην υψηλή φορολογία, στο υψηλό κόστος παραγωγής, στην αύξηση του ΦΠΑ (το 2018 αυξήθηκε η «επισκεψιμότητα» των αγροτών στη Βουλγαρία) και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στα κτήματα. Τα μέτρα λιτότητας που έπληξαν τους αγρότες είναι γνωστά. Αυτό που αναζητούμε το νέο έτος είναι τα αντίμετρα….

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass