Τα αιτήματα των Τυρναβιτών και οι απαντήσεις Αραχωβίτη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ * ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΕΣΕ Ο ΚΩΝ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2019 22:08
Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτης στο Δημαρχείο Τεμπών με τον δήμαρχο κ. Κων. Κολλάτο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπέ Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτης στο Δημαρχείο Τεμπών με τον δήμαρχο κ. Κων. Κολλάτο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπέ

«Στο πρόγραμμα De minimis θα ενταχθούν όλες οι ποικιλίες των ροδάκινων και των νεκταρινιών. Tο υπουργείο έχει καταθέσει επιστημονικά τεκμηριωμένο φάκελο στην Ε.Ε. για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζημιές και αναμένει την έγκριση προγραμμάτων αποζημίωσης αυτών των καλλιεργειών».

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στη δευτερολογία του στην προχθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Τυρνάβου, αφού πρώτα άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων να του αναλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μετά τη σύσκεψη του Τυρνάβου ο υπουργός κ. Αραχωβίτης βρέθηκε στο δημαρχείο Τεμπών, όπου έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Κ. Κολλάτο, ο οποίος του επισήμανε 9 κρίσιμα ζητήματα του Δήμου, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες λύσεις.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ο κ. Αραχωβίτης στη σύσκεψη στον Τύρναβο επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΝΔ, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο «την άγρια φορολόγηση των αγροτών στο παρελθόν αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης, η οποία με το ακατάσχετο, που ψήφισε, προστατεύει πλήρως το 90% των μικρομεσαίων αγροτών. Δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που να απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ακόμη ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση οι αγρότες φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ, ακόμη και για τις ενισχύσεις ή και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, κάτι που άλλαξε από το 2015. Για τη μείωση του κόστους παραγωγής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει τις ενεργειακές κοινότητες και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλείται στη ΔΕΗ για να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ρεύματος αγροτικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων, άσχετα από το σημείο παραγωγής της.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές εξήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ βάσει αναλογιστικής μελέτης που θα εκπονηθεί άμεσα και ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις νέες καλλιέργειες, στα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός».

ΦΟΡΕΙΣ

Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγγος μίλησε για την πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος των νέων φυτεύσεων, ενώ κατέθεσε πρόταση να ξεκινήσει ο ΑΟΣ Τυρνάβου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, την επισήμανση, αξιολόγηση και αναπαραγωγή των κλώνων (ή του κλώνου) εκείνου που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστ. Τσικριτσής εκπροσωπώντας όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και ζήτησε μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο Αθ. Νασίκας εκπροσωπώντας τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δήμου Τυρνάβου κάλεσε τον υπουργό να μην επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία για την CETA.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σ. Ταμπόσης ζήτησε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα De minimis όλες οι ποικιλίες στα ροδάκινα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την αχλαδοκαλλιέργεια. Ακόμη ρώτησε να μάθει πού βρίσκονται τα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου, καθώς σε μερικά απ΄αυτά συμμετέχει και ο Συνεταιρισμός.

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρ. Σουλιώτης ζήτησε ουσιαστικές αποζημιώσεις στη βιομηχανική τομάτα και κατήγγειλε εισαγωγές οσπρίων που απειλούν τους Έλληνες καλλιεργητές. (Ο κ. Αραχωβίτης τον κάλεσε στην Αθήνα για περαιτέρω συζήτηση).

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς στην αξιολόγηση των φακέλων των Σχεδίων Βελτίωσης και έγκαιρη υπερδέσμευση για να καλυφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον. Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λάρισας Δημ. Σταυρίδης του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα της δακοκτονίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Εκτενή αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Τεμπών αλλά και στα προβλήματα των αγροτών της ευρύτερης περιοχής, καταθέτοντας ταυτόχρονα και σχετικές προτάσεις αντιμετώπισης, έκανε ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος αργά το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά τη σύσκεψη στον Τύρναβο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, διευθυντές και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, βρέθηκε στο Δημαρχείο Τεμπών στο Μακρυχώρι.

Ο κ. Κολλάτος εστίασε την ομιλία του στα παρακάτω θέματα:

1. Άμεση αποζημίωση ζημιάς που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα από τον δάκο και δευτερογενείς μυκητιολογικές προσβολές κατά το έτος 2018.

2. Επίσπευση διαδικασιών έγκρισης προγράμματος δακοκτονίας.

3. Να υπολογίζεται ακέραιο το ποσοστό εκτίμησης ζημιάς χωρίς αντίστοιχες εκατοστιαίες μειώσεις κατά τη διαδικασία πληρωμής.

4. Αλλαγή χρονικού ορίου κάλυψης των πεπονοειδών υπαίθριων ή υπό κάλυψη καλλιεργειών στον Δήμο Τεμπών. Έγινε αναφορά στην πρόταση που κατέθεσε και παλαιότερα για την τροποποίηση του χρονικού ορίου ασφαλιστικής κάλυψης για τις καλλιέργειες των πεπονοειδών (καρπούζι ,πεπόνι ) στην περιοχή μας με έναρξη την 1η Μαρτίου και λήξη τη 10η Οκτωβρίου, επιμήκυνση δηλαδή ενός μήνα λόγω της πρωιμότητας των συγκεκριμένων καλλιεργειών.

5. Διεύρυνση των κινδύνων κάλυψης και υπολογισμός των άμεσων και έμμεσων αιτιών ζημιάς, που εμφανίζουν περιοδικότητα π.χ. έντονες βροχοπτώσεις που επηρεάζουν όχι άμεσα αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τις καλλιέργειες και να υπολογίσετε το αρχικό αλλά και το μεταγενέστερο αίτιο.

6. Επανεκκίνηση του προγράμματος συλλογής κενών πλαστικών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

7. Άλλο μείζον θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος και απασχολεί τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών και κατ΄ επέκταση του νομού Λάρισας είναι η απώλεια παραγωγής κατά το καλλιεργητικό έτος 2017. Συγκεκριμένα η μέση παραγωγή ανά στρέμμα στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Λάρισας κυμάνθηκε στα 50 - 60 kg. Οι παραπάνω δήμοι καλύπτουν το 69% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον νομό Λάρισας. Στο Δήμο Ελασσόνας που σημειωτέον καλύπτει το 31% της καλλιεργούμενης έκτασης , σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η μέση παραγωγή ανά στρέμμα δεν υπερβαίνει τα 50 - 60 kg / στρέμμα. Όμως εσφαλμένα στοιχεία ανεβάζουν τη μέση παραγωγή στον Δήμο Ελασσόνας σε 380 kg / στρέμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάσει τον μέσο όρο παραγωγής που ενώ κυμάνθηκε σε απώλεια άνω του 70 % εσφαλμένα στοιχεία έδειξαν απώλεια 29%. Το ποσοστό αυτό 29% όπως καταλαβαίνετε είναι απαγορευτικό στην οποιαδήποτε διεκδίκηση ενίσχυσης μέσω του προγράμματος ΚΟΕ που διαχειρίζεται τον πρωτογενή τομέα.

8. Ακόμη ο Δήμαρχος αιτήθηκε προς την ειδική υπηρεσία εφαρμογής του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014 – 2020 να μεριμνήσει όπως τροποποιηθούν οι όροι πρόσκλησης της 4.3.1/ΕΥΔΠ89 «υποδομές εγγείων βελτιώσεων του Π.Α.Α.» και στους δυνητικούς δικαιούχους να κληθούν και οι ΔΕΥΑ.

9. Τέλος η κατασκευή του ταμιευτήρα Ν. Λάρισας στη θέση Πουρναρίου – Αμπελακίων από τη δράση 4.3.1 «υποδομές εγγείων βελτιώσεων του Π.Α.Α.» μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνάντησης. Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου κρίνεται απαραίτητη καθώς η κατασκευή του θα επιλύσει χρόνια αρδευτικά προβλήματα ενισχύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής σε πολλαπλά επίπεδα. Το προτεινόμενο έργο έχει 100 % ωριμότητα, συνολικού προϋπολογισμού με τα συνοδά έργα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη προταθεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας και βρίσκεται στη διεύθυνση εγγείων βελτιώσεων και ΕΥ πόρων της γενικής διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης για την αξιολόγησή της.

*Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος , οι αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Αργυρίου, Αστέριος Σαΐτης, Κώστας Τσεργάς, Χρήστος Τσούγιας, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσέτσιλας, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Λάμπρος Ζάρρας κ.ά.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass