Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2019 22:14

Αγροτικές συσκέψεις ενόψει μπλόκων

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετέχουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 7 το βράδυ στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, στην οποία θα γίνει ενημέρωση για τα αγροτικά προβλήματα και για την έναρξη των μπλόκων στις 28 Ιανουαρίου. Την Τετάρτη ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν σε Φάρσαλα και Παλαμά Καρδίτσας.

Άλλος για το De minimis

Προεκλογικές παροχές ή μονόδρομος, καθώς τα αποθέματα του ΕΛΓΑ έχουν εξαντληθεί και πρέπει να βρεθεί άλλη κάνουλα για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες; Όπως και να 'χει η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ διαθέτουν έναν κουμπάρα της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, που μπορεί να αυξηθεί σε 150 εκατ. ευρώ από το κρατικό πακέτο παροχής βοήθειας de minimis για την τριετία (2017-2018-2019). Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έχουν καταβληθεί περίπου 51 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο για φέτος -όπως όλα δείχνουν- το ΥπΑΑΤ μπορεί να χορηγήσει περίπου 100 εκατ ευρώ.

Μετά τους αιγοπροβατοτρόφους, τους καπνοπαραγωγούς και τους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων – νεκταρινιών και μετά την γκρίνια όσων καλλιεργούν συμπύρηνο ροδάκινο, ο υπουργός Στ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε από τον Τύρναβο ότι de minimis θα καταβληθούν και στα αχλάδια (κρυστάλια). Όμως ο κατάλογος των προϊόντων δεν σταματάει εδώ αφού φαίνεται να εξετάζει το αίτημα για ενίσχυση με κρατικά κεφάλαια τόσο στα όσπρια όσο και κάποιες περιπτώσεις στη βιομηχανική ντομάτα που υπέστησαν υποβάθμιση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ακραίων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού του 2018. Όσον αφορά στην έκτακτη εθνική ενίσχυση στα ροδάκινα που από ό,τι φαίνεται θα καταβληθεί πρώτη (εντός του μήνα) θα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των συμπύρηνων, και νεκταρινιών που υπέστησαν ζημίες, μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Νέο πρόγραμμα δάσωσης γαιών

Η Γενική Δ/νση Δασών και Αγρ. Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στ. Ελλάδας, ενημερώνει τους επενδυτές των προγραμμάτων δάσωσης για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής Δηλώσεων Εφαρμογής έτους 2018 των δικαιούχων του Υπομέτρου 8.1 "Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων"-ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 2.2.1 “Πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών” (ΠΑΑ 2007-2013). Η υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε στις 10 του μήνα και θα ολοκληρωθεί 28 Φεβρουαρίου. Τα δικαιολογητικά τα οποία υποβάλλονται από τους δικαιούχους (στα κατά τόπους Δασαρχεία) είναι τα ακόλουθα: Η Δήλωση εφαρμογής υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα από τους δικαιούχους για κάθε δασική επένδυση χωριστά και κατατίθεται στη συνέχεια στο αρμόδιο Δασαρχείο είτε οι δικαιούχοι απευθύνονται στο αρμόδιο Δασαρχείο για να παραλάβουν και να υποβάλλουν το έντυπο της Δήλωσης Εφαρμογής. Η Ετήσια Αίτηση Πληρωμής από το ΟΣΔΕ που αφορά τα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της δάσωσης (όχι ολόκληρη τη δήλωση ΟΣΔΕ). Φωτοαντίγραφο της 1ης σελίδας του τραπεζικού λογαριασμού ή της αστυνομικής ταυτότητας αν υπάρχουν αλλαγές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μη υποβολή της δήλωσης εφαρμογής ανά ένα έτος έχει σαν συνέπεια τη μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, ενώ η επανάληψη της μη υποβολής το επόμενο έτος θεωρείται ως μονομερής διακοπή της επένδυσης και συνεπάγεται την επιστροφή μέρους του ποσού των ενισχύσεων που μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν. Τέλος υπενθυμίζεται στους επενδυτές ότι για την καταβολή της ετήσιας πριμοδότησης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενημέρωση μέσω του ΚΕΠΠΥΕΛ του Μητρώου Αγροτών με τα φορολογικά στοιχεία έτους 2017 και ΟΣΔΕ 2017.

Ημερίδα για τη σποροπαραγωγή

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συντονιστή τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνουν ημερίδα, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, το πρωί, στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Σποροπαραγωγής - Μοχλός Ανάπτυξης Αγροτικής Οικονομίας». «Με την πεποίθηση ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι μία σταθερή αξία στη χώρα μας, και οφείλουμε να το προωθήσουμε και να το προστατέψουμε, είμαστε βέβαιοι ότι θα μελετήσετε την πρότασή μας και με τη βοήθειά σας, θα συμβάλλουμε ο καθένας στον τομέα που του αντιστοιχεί, στην ανάταση της ελληνικής σποροπαραγωγής», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προσλήψεις γεωπόνων και ταυτοποίηση φέτας

Διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους φορέων αγροτικών οργανώσεων είχε ο ΥΠΑΑΤ Στ. Αραχωβίτης και μεταξύ αυτών συναντήθηκε και με την Ομοσπονδία Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), η διοίκηση της οποίας του έθεσε και το θέμα που έχει προκύψει και τον άδικο αποκλεισμό των γεωπόνων εμπόρων γεωργικών εφοδίων από το μέτρο των γεωργικών συμβούλων, ιδιαίτερα στα θεματικά πεδία της φυτοπροστασίας. Έθεσε επίσης και το θέμα των προσλήψεων των γεωπόνων, με τον κ. Αραχωβίτη να ανταπαντά ότι είναι θέμα χρόνου η δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης. Ακόμη ξεχώρισε ο φάκελος- πρόταση για το πρώτο μηχάνημα στην Ελλάδα πιστοποίησης της αυθεντικότητας της φέτας, που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας, τον οποίο έδωσε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας. Πρόκειται για μηχάνημα της πιστοποίησης της αυθεντικότητας της φέτας μέσω ανάλυσης ισοτόπων υδρογόνου, αζώτου, άνθρακα, θείου και οξυγόνου. Τέλος ο κ. Αραχωβίτης συνέστησε υπομονή στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό και με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταστράφηκαν τα δείγματα και δεν έχουν πληρωθεί, αλλά και στους κτηνοτρόφους που περιμένουν να λάβουν την εξισωτική 2013-14. Και στις δύο περιπτώσεις ο ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι «υπάρχουν τα χρήματα, αλλά πρέπει να βρεθεί η νόμιμη φόρμουλα καταβολής των αποζημιώσεων, ώστε να μην προκύψουν νέα πρόστιμα από την Ε.Ε». Αρκετά έχουμε πληρώσει…

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση γεωργικών συμβούλων

Συνολικά 3.665 αιτήσεις υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την πιστοποίηση των γεωργικών συμβούλων. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου οι 2.958 αιτήσεις έγιναν από εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ή ανέργους και 707 από εργαζόμενους στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της καθώς και από μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι-Α.ΤΕ.Ι). Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων, και το εισαγωγικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των υποψήφιων συμβούλων στα θεματικά πεδία που έχουν επιλέξει στην αίτησή τους, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e- learning). Οι συμμετέχοντες θα δώσουν εξετάσεις και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στο σχετικό Μητρώο.

Επιμένει ο χιονιάς στον κάμπο

Επιμένει ο χιονιάς στον κάμπο, καθώς και σήμερα Δευτέρα στον Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, πυκνότερες στις ορεινές περιοχές και πιθανότατα θα σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 ως 2 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη αναμένονται αραιές συννεφιές αυξημένες τοπικά και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Από Τετάρτη περιμένουμε βελτίωση των καιρικών φαινομένων και άνοδο της θερμοκρασίας (3-5 β). Ευτυχώς γιατί όσο επιμένει ο χιονιάς, τόσο παρουσιάζονται προβλήματα στη συγκομιδή λαχανικών και φρούτων, κάτι που αρχίζει να φαίνεται στην αγορά.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass