ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2019 22:02

Ανανέωση στην Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας θα γίνουν μεθαύριο Κυριακή 20 Ιανουαρίου από ώρα 10:00 έως 15:00, στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ενώ αποφασίστηκε ακόμη ότι οι υποψήφιοι που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας καλούνται να το κάνουν μέχρι σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι, ενημερώνοντας τον γραμματέα της Ομοσπονδίας στο τηλ. 6981-550352. Έχουν δικαίωμα ψήφου οι αντιπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων και τα φυσικά μέλη που είναι οι κτηνοτρόφοι. Ο επί 7,5 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παλάσκας αποχωρεί από την ηγεσία της Ομοσπονδίας, δίνοντας χώρο σε νέους, καθώς η νέα του θέση, ως γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων δεν του επιτρέπει να έχει «δύο καρπούζια σε μία μασχάλη». Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στο 13μελές Δ.Σ. θα υπάρξει ανανέωση προσώπων, πάνω από το 50%. Η θητεία της νέας διοίκησης θα είναι 3ετής.

Τα καμώματα του ΕΦΚΑ

Να βρει μια λύση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη γρηγορότερη έκδοση ασφαλιστικής ενηµερότητας από τον ΟΓΑ προς τον αγρότη που έχει κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία, υπέβαλε απογραφικό στον ΟΓΑ (ΕΦΚΑ), για να ξεμπλοκάρουν μια σειρά από διαδικασίες, ζητά ο γεωπόνος αγρότης Θοδωρής Τσικρίκας. Μαζί με τον νεαρό Θοδωρή εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της απίστευτης γραφειοκρατίας του ΕΦΚΑ βρίσκονται τούτες τις μέρες αρκετοί αγρότες που θέλουν να πάρουν δάνειο ή να προχωρήσουν σε μια επένδυση. Και αυτό γιατί, όπως μας καταγγέλλει «η Τράπεζα για να σου χορηγήσει δάνειο απαιτεί τη σχετική βεβαίωση εγγραφής στον ΟΓΑ. Σε άλλη περίπτωση το ΚΕΠΠΥΕΛ για να σου χορηγήσει τη σχετική βεβαίωση, επίσης απαιτεί ασφαλιστική ενημερότητα. Είναι δυνατόν να έχω ενταχθεί στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», να υποβάλω δήλωση ΟΣΔΕ και φορολογική δήλωση ως αγρότης και η αίτησή μου από τον ΕΦΚΑ να εκκρεμεί δύο χρόνια; Δεν μπορεί το ΥΠΑΑΤ να συντονίσει τις υπηρεσίες του; Καταθέτουν συνεχώς τροποποιήσεις για ρύθμιση δόσεων σε οφειλέτες κι εμείς που θέλουμε να επενδύσουμε, να παράγουμε, μας κάνουν τη ζωή δύσκολη». Άλλος συνάδελφός του προτείνει στη στήλη «ο ΕΦΚΑ, όταν κάποιος καταθέτει αίτηση εγγραφής στο Μητρώο, να του χορηγεί την ιδιότητα του δόκιμου αγρότη, η οποία όμως θα γίνεται δεκτή από υπηρεσίες και τράπεζες κι όταν μετά από καιρό εξετάσουν τον φάκελο και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να επιβάλλονται διάφορες ποινές. Θυμίζει δε την εγκύκλιο 44 του ΕΦΚΑ (28/09/2018) σύµφωνα µε την οποία όταν «κάποιος έχει κάνει έναρξη εργασιών ως αγρότης – είτε ειδικού, είτε κανονικού καθεστώτος- θεωρείται ασφαλισµένος από την 1η ηµέρα του µήνα που έκανε έναρξη εργασιών, και αν κάποιος έχει υποβάλει απογραφικό, το ίδιο θεωρείται ασφαλισµένος ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις υπαγωγής, που δύναται να κρίνονται σε µεταγενέστερο χρόνο. 

Κατανομή δικαιωμάτων

χρήσης της βοσκής

Περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για την υποβολή ενστάσεων δίνει νέα τροποποιητική απόφαση (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ) στους κτηνοτρόφους για την κατανομή των βοσκοτόπων. Έτσι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ανακοινώνει ότι, όσοι κτηνοτρόφοι του Ν. Λάρισας ή φορείς έχουν αιτήματα για διόρθωση τυχόν σφαλμάτων ή αστοχιών στην κατανομή των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, μπορούν υποβάλλουν αίτηση-ένσταση. Η αίτηση-ένσταση υποβάλλεται στη Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου στον οποίο βρίσκεται η κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση ή στην ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας (Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου, γραφείο Α.1.1. αρμόδια κ. Δέσποινα Κιτσικούδη τηλ.:2413511136). Η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης-ένστασης παρατείνεται έως και την 31η Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με την υπ΄αρ. 2159/179798 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 6051/Β΄/31-12-2018) που τροποποιεί την υπ΄αρ. 915/69142 Υπουργική Απόφαση, ώστε να εξεταστεί από την Επιτροπή Ελέγχου Χωροταξικής Ορθότητας της Κατανομής Δικαιωμάτων Χρήσης της Βοσκής (περ. γ της παρ. 5 του άρθρου 19 του Ν.4351/2015).

Καρτελάκια για σκληρό σίτο

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – τα τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου για τους γεωργούς που αγοράζουν πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου με τιμολόγιο και καλλιεργούν σκληρό σίτο την τρέχουσα περίοδο. Επιπλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει γνωστό ότι η έκδοση μπορεί να γίνει και έως τις 15 Φεβρουαρίου στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31/1/2019.

Δεσμεύσεις Αραχωβίτη

για τεύτλα-φύτευση αμπελώνων

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι τόσο η ενίσχυση για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια, όσο και οι απαιτήσεις για την παραγωγή των τεύτλων είναι απολύτως διασφαλισμένες για τους Έλληνες παραγωγούς, δίνει με ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ). Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ ενημερώνει τους παραγωγούς τεύτλων, προς τους οποίους υπάρχουν οφειλές για την παραγωγική περίοδο του 2017-2018, ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει άμεσα ολοσχερής εξόφλησή τους. Στο μεταξύ με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρει πως «η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να πληρώσει τη συνδεδεμένη στα τεύτλα, ύψους 73 ευρώ/στρέμμα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός». Ξεκαθάρισε ακόμη πως το συγκεκριμένο πεδίο σε ό,τι αφορά στους παραγωγούς τεύτλων είναι και το μόνο που αφορά αποκλειστικά και μόνο το υπουργείο του οποίου ηγείται και “για αυτό και απαντώ”.

Επίσης την τροποποίηση των κριτηρίων προτεραιότητας βάσει των οποίων θα δοθούν οι νέες άδειες φύτευσης τη φετινή περίοδο, εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό να δέχεται προτάσεις για διευκόλυνση της πριμοδότησης αμπελουργικών εκτάσεων άνω των 20 στρεμμάτων. Η φετινή περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις άδειες φύτευσης είναι από 27 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου. Ενόψει λοιπόν των αιτημάτων, η ΚΕΟΣΟΕ πρότεινε την τροποποίηση συγκεκριμένου κριτηρίου, με τον κ. Αραχωβίτη να την εξετάζει σοβαρά.

 

Οι βροχές ανεβάζουν

τη θερμοκρασία

Συννεφιασμένος θα είναι σήμερα ο καιρός στον Νομό Λάρισας, με διαστήματα ηλιοφάνειας. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και αύριο Σάββατο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 2 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή αναμένονται αραιές συννεφιές αυξημένες τοπικά, με λίγες βροχές στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε άνοδο (11 έως 13 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα αραιές συννεφιές, αυξημένες τοπικά όπου ίσως βρέξει πρόσκαιρα και στην πόλη. Την Τρίτη οι βροχές θα ενταθούν, αλλά η θερμοκρασία θα ανέβει.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass