Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανθεσσαλική σύσκεψη για ένα μπλόκο

ΣΤΙΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, ΣΤΙΣ 28 ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Η Νίκαια, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το φετινό σημείο συνάντησης των Θεσσαλών αγροτών (η φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις του 2016). Η Νίκαια, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το φετινό σημείο συνάντησης των Θεσσαλών αγροτών (η φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις του 2016).

Την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στα Φάρσαλα, στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, πανθεσσαλική σύσκεψη των αγροτών, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επιμέρους συναντήσεις ανά περιοχή της Θεσσαλίας, καταγράφοντας τις προθέσεις των αγροτών για το πώς θα κινηθούν στα φετινά μπλόκα.

Στόχος να ληφθεί η απόφαση για ένα κοινό και μεγάλο μπλόκο στη Θεσσαλία, που εκτός απροόπτου θα στηθεί στις 28 Ιανουαρίου. Η τάση που επικρατεί στους αγρότες είναι το μπλόκο να στηθεί στη Νίκαια Λάρισας.

Σε δελτίο Τύπου της ΕΟΑΣΝΛ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Με μαζικές συσκέψεις, περιοδείες και ενημερώσεις στα χωριά συνεχίζεται η επαφή της ΕΟΑΣΝΛ με τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στο μπλόκο που θα στηθεί στον Νομό τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019.

Στις συσκέψεις εκφράστηκε προβληματισμός για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, την καταγεγραμμένη απώλεια εισοδήματος κατά 4,9% για το 2018, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα και εφόδια, τις ανοιχτές και χαμηλές τιμές που δίνουν βιομηχανίες γάλατος, εκκοκκιστές, έμποροι κυρίως σε βαμβάκι και γάλα, το αίσχος με τον ΕΛΓΑ που είτε δεν αποζημιώνει με διάφορες προφάσεις τις ζημιές στην παραγωγή είτε δίνει ψίχουλα για αποζημιώσεις και αυτά με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Εκφράστηκε όμως πάνω από όλα αγωνιστική διάθεση για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε, να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα της κυβέρνησης, η συμφωνία με την απόφαση-κατεύθυνση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για μαζικά και μαχητικά δυναμικά μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση των συσκέψεων, οι αγωνιστικές διαθέσεις στα χωριά, εκφράζονται με τη θέληση να στηθεί ένα μεγάλο δυναμικό μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ στην εθνική οδό που θα σηματοδοτήσει την αντίσταση και αντεπίθεση του αγροτικού κινήματος διεκδικώντας το αυτονόητο, το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να επιβιώνουμε. Τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουμε τις επαφές με αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος και σε όλους είχαμε κατακτήσεις είτε αποτρέψαμε χειρότερα μέτρα, να πιστέψουν στη δύναμη του αγώνα μας και στο δίκιο των αιτημάτων μας.

Από την Τετάρτη θα βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα ώστε να αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μαζική έξοδο των τρακτέρ και το στήσιμο του δυναμικού μπλόκου στη Θεσσαλία».

ΟΙ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Σε ανακοίνωση των αγροκτηνοτροφικών συλλόγων Ελασσόνας, αναφέρονται τα εξής:

«Την Τετάρτη 16-1-19 πραγματοποιήσαμε σύσκεψη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και τα προβλήματά μας τόσο σε γενικό όσο και τοπικό επίπεδο.

Από τη συζήτηση καταλήξαμε πως είναι προϋπόθεση η συμμετοχή και συζήτηση για οποιαδήποτε απόφαση αγώνα των περισσότερων από μας.

Αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής και μάλιστα πολλά από αυτά ανταμώνουν με προβλήματα άλλων περιοχών, όπως η μείωση της τιμής γάλακτος, ο παγετός και η μείωση της κτην. παραγωγής, οι καταστροφές στις καλλιέργειες από αγριογούρουνα, η αμπελοκαλλιέργεια και τα 2ήμερα, η ένταξη του καπνού στα de minimis, η ένταξη στον ΕΛΓΑ και άλλων ζημιογόνων αιτιών για την κτηνοτροφία, τη γεωργία, κ.ά.

Συντασσόμαστε με τη γενική κατεύθυνση των αιτημάτων που μπαίνουν από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ως μέλη της και προτείνουμε τη στήριξη ενιαίου μπλόκου, προκειμένου να καταστεί πιο δυνατή η φωνή μας. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει αυτό, όμως η αναγκαιότητα οργανωμένης και αποτελεσματικής παρέμβασης επιβάλλει τέτοια μορφή.

Προτείνουμε να προηγηθούν συνελεύσεις των συλλόγων και χωριών που θα επικαιροποιήσουν αιτήματα και μορφές αγώνα και να ξαναγίνει συνάντηση την Τετάρτη 23-1-19 στην Ελασσόνα».

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιώργου Γκαντέλου

Σχετικά Άρθρα