Αρραγές το μέτωπο των αγροτών

ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΜΟΘΥΜΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2019 22:04

Μαζική ήταν η συμπαράσταση των φορέων, συλλογικών οργάνων και εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα των αγροτών που έχουν στήσει στον κόμβο της Νίκαιας μπλόκο με τα τρακτέρ τους, καθώς δεκάδες εκπρόσωποί τους παρευρέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας καλωσόρισε τους φορείς «στον τόπο του εγκλήματος, με αφορμή τη δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Λάρισας σε 10 αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών, λόγω της παρουσίας τρακτέρ στην εθνική οδό. Στην υπόθεση αυτή υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν καταργεί τα αγροτοδικεία, αλλά ποινικοποιεί τους αγώνες». Στη συνέχεια ο κ. Μαρούδας αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής που είναι δυσβάσταχτο και χαρακτήρισε προσχηματική την πρόσκληση του υπουργού Στ. Αραχωβίτη για διάλογο, αφού είχαμε συναντηθεί μαζί του, αλλά λύση στα προβλήματά μας δεν υπήρξε». Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με την κυβέρνηση, αλλά να συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων (κυρίως των Οικονομικών), για να μην εισπράξουν λόγια περί αναρμοδιότητας.

Ακολούθως ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός μίλησε για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες, που είναι οι μη ικανοποιητικές τιμές, απόρροια και της αδύναμης διαπραγματευτικής θέσης τους καθώς το ποσοστό συμμετοχής τους σε συλλογικά σχήματα είναι από τα χαμηλότερα διεθνώς, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους και φυσικά το υψηλό κόστος παραγωγής. Πρότεινε δε την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για την εξόφληση των παραγωγών στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα, ουσιαστικά κίνητρα με έμφαση στα φορολογικά και την προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ένταξη των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και αναθεώρηση του Κανονισμού με βάση τις σύγχρονες ανάγκες (κλιματική αλλαγή), κ.ά.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θ. Νασιακόπουλος μίλησε για την ερημοποίηση της υπαίθρου, που θα σταματήσει μόνο αν στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα. Χαιρέτησε την ενότητα του αγροτικού κινήματος με την ύπαρξη ενός ενιαίου μπλόκου στην περιοχή μας και χαρακτήρισε το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης εμπαιγμό για τους αγρότες του Κιλελέρ, που είναι επιβαρυμένος με νιτρικά.

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσαπλές αναφέρθηκε στη συμμαχία εργατών και αγροτών που αντιτίθενται στην επιδρομή του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι το ΕΚΛ ήταν πάντα στο πλευρό των αγροτών και φέτος το «παρών» από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων στο μπλόκο της Νίκαιας και πως ο ίδιος είναι κατηγορούμενος για την παρουσία του στα μπλόκα.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον δήμαρχο Παλαμά κ. Σακελλαρίου, εκπρόσωπο των πανσπουδαστικών οργανώσεων, τον πρόεδρο του Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κ. Τζέλλα.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Χρ. Κέλλας, Γ. Λαμπρούλης, οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ Παν. Λαφαζάνης, Γ. Πετράκος (οι οποίοι πριν τη σύσκεψη συναντήθηκαν με εκπροσώπους του μπλόκου) οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου, Π. Κρίκης, ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωπόνων Δημ. Σοφολόγης, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Θεσσαλίας.

Ρεπ: Γ. Ρούστας

Φωτο: Λ. Τζέκας

«Βροχή» τα ψηφίσματα συμπαράστασης

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

«Βροχή» τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις από φορείς κα συλλόγους υπέρ του αγώνα των αγροτών. Συγκεκριμένα:

Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αγιάς εκφράζει τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του προς τους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα «τα αιτήματα των αγροτών – κτηνοτρόφων, όπως εκφράζονται από το μπλόκο της Νίκαιας και τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, είναι δίκαια και η υλοποίησή τους αναγκαία για την επιβίωσή τους. Αποδοκιμάζουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που παραπέμπει σε νέα αγροτοδικεία 10 αγρότες συνδικαλιστές».

*Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, δηλώνει ότι θα είναι δίπλα τους στους αγώνες τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους και εκφράζει την αντίθεσή της στις ποινικές διώξει σε βάρος τους.

*Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λαρίσης και περιχώρων συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των αγροτών για την επίλυση των καυτών προβλημάτων τους και δηλώνει πως θα είναι δίπλα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Τυρνάβου με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Χατζηκράχτη «στηρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά που αγωνίζεται για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της και αφορούν στην επιβίωσή της. Καταγγέλλει την ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών, μέσω δικαστικών διώξεων, που γίνονται με τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

 - Ο Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και αμβυκούχων της περιοχής μας, που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρνάβου και Περιχώρων εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών για επιβίωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass