ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2019 22:00

Πρόσκληση για Βιολογική Γεωργία

Σε περίοδο προετοιμασίας έχουν εισέλθει οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί των νέων δράσεων του ΠΑΑ 2014-20, οι προσκλήσεις των οποίων ανοίγουν το επόμενο διάστημα.

Η αρχή γίνεται τον Φεβρουάριο, με τη 2η πρόσκληση της Βιολογικής Γεωργίας, για την οποία από τις 19 Φεβρουαρίου έως και τις 21 Μαρτίου θα μπορούν οι ενεργοί γεωργοί να υποβάλουν τις αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014 – 2020. Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσκληση της Βιολογικής Γεωργίας και οι δράσεις που προκηρύσσονται είναι: α) Δράση 11.1.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία, με προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ. β) Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία, με προϋπολογισμό 84 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, με προοπτική περαιτέρω αύξησής του, και κατανέμεται ανά Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσκληση, επιλέξιμες καλλιέργειες είναι: αροτραίες (αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιμος, χειμερινά σιτηρά, μηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή) ή/και μόνιμες (ελαιοκομία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια και οινοποιήσιμα σταφύλια, ακρόδρυα). Ακόμη τα όσπρια και τα φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα. Εξαιρούνται οι καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.

 

Καλλιεργητικά μέτρα για την ελιά

KALLIERGHTIKA METRA GIA THN ELIAΓια μια σειρά από ασθένειες και εχθρούς που προέκυψαν στην ελιά από τις καιρικές συνθήκες ενημερώνει τους παραγωγούς το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου και τους προτρέπει να προχωρήσουν στους ενδεδειγμένους ψεκασμούς, αλλά και σε άλλα εγκεκριμένα καλλιεργητικά μέτρα.

 

Ολοι επιλέξιμοι για αναδιάρθρωση αμπελώνων

Την απόφαση της τελικής κατάταξης των δικαιούχων του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων για την περίοδο 2018-2019 υπέγραψε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Με την οριστικοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος από 9 εκατ. ευρώ σε 9.670.039 ευρώ και έτσι εντάχθηκαν τελικά όλοι οι επιλέξιμοι δικαιούχοι, με βάση τα αποτελέσματα των διοικητικών ελέγχων. Κατά την τελική κατάταξη των υποψηφίων, οι επιλέξιμοι αμπελουργοί ανέρχονται σε 931 και η σχετική αιτούμενη έκταση σε 6.413,7 στρέμματα.

 

Ενημέρωση για καλλιέργεια φιστικιάς και καρυδιάς

ENHMERVSH GIA KALLIERGEIA FISTIKIASΤο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Στεφανοβικείου διοργανώνουν εκδήλωση για τις καλλιέργειες φιστικιάς και καρυδιάς, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα, στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου. Ομιλίες: «Ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στη φιστικιά και την καρυδιά», από τον Νάνο Γεώργιο, καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Σημαντικότεροι εντομολογικοί εχθροί της φιστικιάς και της καρυδιάς στην Ελλάδα», από τον Παπαδόπουλο Νικόλαο, καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημαντικότερες ασθένειες της φιστικιάς και της καρυδιάς στην Ελλάδα, από τον Βέλλιο Ευάγγελο, επίκουρο καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Διαχείριση ζιζανίων στη φιστικιά και την καρυδιά», από τον Καρκάνη Ανέστη, επίκουρο καθηγητή Ζιζανιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Πληρώθηκαν τη Συνδεδεμένη για τεύτλα

PLHRUVHKAN GIA THN SYDNEDEMENH

Τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα ζαχαρότευτλα (79 ευρώ/στρέμμα) πληρώθηκαν προ ημερών οι τευτλοπαραγωγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβλήθηκαν περίπου 885.000 ευρώ σε περισσότερους από 330 δικαιούχους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη πληρωμή συνδεδεμένης ενίσχυσης για τις αιτήσεις του έτους 2018 και θα ακολουθήσει σειρά πληρωμών στις 15 Φεβρουαρίου. Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς, μέσω της καταβολής κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis», ως στήριξη στο εισόδημά τους που επλήγη το 2018 λόγω καιρικών συνθηκών και καθυστερήσεων στη συγκομιδή, εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.

 

Οι βροχές δυσκολεύουν το σπανάκι

OI BROXES DYSKOLEYOYN TO SPANAKI

Το σπανάκι αποτελεί ένα από τα βασικά φυλλώδη λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Οι σπορές γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά 15 περίπου ημέρες και διαρκούν στο περισσότερο διάστημα του χρόνου. Για την τρέχουσα περίοδο οι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις σπορές και παράλληλα συλλέγουν από προηγούμενες καλλιέργειες που είχαν προετοιμάσει πριν ξεκινήσουν τα κρύα του χειμώνα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες δυσχεραίνουν την προετοιμασία των χωραφιών με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός να μετατίθεται για αργότερα. Ο όγκος της παραγωγής προορίζεται για την εσωτερική αγορά σε νωπή μορφή, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό πάει στον τομέα της μεταποίησης για κατάψυξη, μείγματα σε σαλάτες, διάφορες πίτες και άλλα.

Στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας στην καλλιέργεια του σπανακιού έχει στρέψει το ενδιαφέρον του ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη. Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, περιγράφει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες στην παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος: «Στον ετήσιο προγραμματισμό προβλέπουμε μια αύξηση 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω των συνεργασιών που έχουμε κάνει. Όπως είναι γνωστό το σπανάκι είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και απαιτεί διαφορετική διαχείριση και καλλιέργεια σε σχέση με άλλα προϊόντα. Είμαστε εξαρτημένοι σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις καιρικές συνθήκες και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε τον αρχικό μας προγραμματισμό». Δίνοντας μια εικόνα από την καλλιέργεια και τις αποδόσεις της ο κ. Παναγιώτου ανέφερε: «Οι αναμενόμενες αποδόσεις των καλλιεργειών μας κυμαίνονται από 1.800 έως 2.300 κιλά το στρέμμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας προορίζεται για κατάψυξη και ένα μέρος αυτού για νωπό. Η καλλιέργεια του σπανακιού μάς δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αμειψισπορά στα είδη που καλλιεργούμε ώστε να διατηρήσουμε τη γονιμότητα των εδαφών».

 

Κρύα, βροχές και λίγα χιόνια

Σήμερα στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Αλλαγή καιρικών φαινομένων αναμένεται από αύριο, καθώς περιμένουμε συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Μεθαύριο Τετάρτη βροχές στα ορεινά πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε πτώση (9-11 βαθμούς Κελσίου). Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία σε άνοδο (10-13 βαθμούς Κελσίου).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass